Redrama: Suomalaiset pelkäävät turhaan ruotsin puhumista

Rap-artisti Redrama julkaisee uuden levyn muutaman vuoden tauon jälkeen. Luvassa on hyppyjä yli ahdistavien genrerajojen.

Toni Tervo

Rap-artisti Redrama eli Lasse Mellberg teki tänä keväänä hieman poikkeuksellisen Suomen-kiertueen kollegansa Jesse P:n kanssa. Kaksikko vieraili suomenkielisissä lukioissa ja yläkouluissa opettamassa ruotsia riimittelyn avulla.

Itsekin äidinkielenään ruotsia puhuva artisti pääsi näin tarkastamaan lattiatasolta, miten toinen kotimainen taipuu nuorten suussa.

– Emme tietenkään käyneet ihan joka puolella Suomea, mutta niissä paikoissa joissa kävimme, taso oli parempi kuin osasin odottaa. Kyllä suomalaiset osaavat puhua ruotsia. Huonossa kielitaidossa on ehkä enemmän kyse pelosta sanoa jokin sana väärin, kuin oikeasta osaamisesta. Kannattaa puhua vain rohkeasti, muusikko kannustaa.

 

 En usko, että kukaan tykkäisi pakko-biologiastakaan.”

 

Pakkoruotsista käytävään kiivaaseen keskusteluun Redrama ei ota kantaa.

– En halua kuulostaa ihan Sveitsiltä, etten ottaisi mitään puolta, mutta työni oli nostaa ruotsin kieltä esiin positiivisessa valossa eikä tuputtaa sitä. Ehkä nimi pakkoruotsi on aina vähän lisännyt negatiivisia asenteita ruotsinkielenopiskelua kohtaan. En usko, että kukaan tykkäisi pakkobiologiastakaan.

Redrama valmistautuu julkaisemaan omaa uutta materiaalia muutaman vuoden tauon jälkeen.

Radiosoittoon levinnyt uusi sinkku Kickstart on jo herättänyt tunteita faneissa, sillä se poikkeaa aika tavalla miehen aiemmasta tuotannosta.

– Se biisi on herättänyt vanhoissa faneissa vähän fiiliksiä, että mitäs tämä nyt on. Vaikka kappaleen tausta kuulostaa bilemusiikilta, lyriikat eivät kerro baarien vippitiloissa hengailusta ja rahasta. Keikoilla palaute on ollut kuitenkin 90 prosenttisesti positiivista, artisti vakuuttaa.

 

Levy-sopimuksessani on sellainen mahtava pykälä, että saan julkaista ilmaisia biisejä.”

 

Kickstart ei miehen mukaan kuitenkaan edusta kokonaan tulevan levyn äänimaisemaa.

– Olen ollut monta vuotta kyllästynyt totaaliseen genreajatteluun. En halua koko ajan tehdä samanlaista musiikkia. Viime vuosina tekemieni biisien joukosta löytyykin musiikkia laidasta laitaan. Samalla täytyy kuitenkin olla varovainen, että ei synny sellaista vaikutelmaa kuin olisin yrittänyt tehdä kaiken kerralla, mies pohtii.

– Minulla on muuten levysopimuksessani sellainen mahtava pykälä, että saan julkaista ilmaisia biisejä. Tulenkin muun uuden materiaalin lisäksi julkaisemaan netistä ladattavia street trackeja. Olen tästä ihan fiiliksissä.

Redrama keikalla

25.05.Vantaa, Rentofest

26.05.Helsinki, Stafettkarnevalen

02.06.Hankasalmi, Revontuli (S)

09.06.Tammisaari, Popkalaset w/ Jesse P

15.06.Helsinki, Boombox Festival w/ Jesse P

16.06.Pietarsaari, Popkalaset w/ Jesse P

22.06.Jämsä, Himos Festival (GG Caravan)

30.06.Oulu, Hiphop festival

06.07.Lahti, Summer Up (GG Caravan)

07.07.Lahti, Summer Up

07.07.Turku, Ruisrock (GG Caravan)

15.07.Joensuu, Ilosaari Rock (GG Caravan)

27.07.Jämsä, Pipefest

11.08.Turku, Aura Fest

18.08.Espoo, Weekend Festival

24.08.Äänekoski, Ravintola Kallio klo.24.00

24.08.Hyvinkää, Vanha Willatehdas (alkuilta)

Lähde: Redrama - official Facebook

Written by:

Toni Tervo

Ota yhteyttä