MM-endurokausi starttaa viikonloppuna – Henric Stigell tähtää Päitsin kärkikahinoihin

Henric Stigell haastaa Päijänteen ympäriajossa muun muassa treenikaverinsa, kaksinkertaisen maailmanmestarin Eero Remeksen.

Aino Salonen

MOOTTORIURHEILU Henric Stigell kisain kirkkain paikallinen tähti.

Päijänteen ympäriajo tekee tänä vuonna historiaa, kun Helsingin Moottorikerhon 82. kertaa järjestämä kisa on ensimmäistä kertaa enduron MM-osakilpailu.

Nyt MM-osakisan vuoksi kisaan tulee ulkomailta noin 40 kuskia ja kaikkiaan kisaajia on mukana 265.

Tänä viikonloppuna ajattavassa kisassa nähdään myös nurmijärveläisväriä.

Kärkikahinoihin nurmijärveläisistä tavoittelee MM-sarjassa kisaava Henric Stigell, 24. Hän ajoi viime kaudella enduron MM-sarjassa junioreiden luokassa neljänneksi, mutta siirtyi täksi kaudeksi MM-sarjan E2-luokkaan.

Stigell palasi jo helmikuussa Espanjasta koti-Suomeen harjoittelemaan Päijänteen ympäriajoa varten. Stigell kertoo käyneensä yhdessä järvenpääläisen ajokaverinsa, kaksinkertaisen maailmanmestarin Eero Remeksen kanssa tutustumassa maastoihin ympäri Suomea.

– Mahdollisimman vähän olemme käyneet samoissa paikoissa, jotta oppisimme lukemaan maastoa paremmin, Stigell kertoo.

Päijänteen ympäriajon 26:sta erikoiskokeesta he ovat kiertäneet talven aikana lähes kaikki.

– Ei niitä kaikkia muista. Mutta on se suuri henkinen etu tietää, kuinka pitkiä pätkät ovat.

Myös olosuhteet ovat muuttuneet kevään edetessä; helmikuun alussa metsissä oli huomattavasti enemmän lunta. Tämän vuoden Päijänteen ympäriajo ajetaan kuitenkin keväisissä olosuhteissa, joissa nopeudet nousevat kovemmiksi kuin umpihangessa.

Stigell on ollut kiertämässä järveä viimeksi vuonna 2010, jolloin hän oli vasta 17-vuotias.

– Silloin tavoite oli vain selviytyä kisan läpi.

– Reitin varrella oli paljon lunta ja kaaduin jokaisella pätkällä varmaan viisi kertaa. Reissu oli henkisesti todella raskas – ja märkä.

Sen jälkeen Stigell ei ole Päitsille osallistunut.

Nurmijärveläisen mukaan kyseessä on poikkeuksellisen kallis kilpailu, eikä hänelle tänäkään vuonna makseta palkkaa ajamisesta.

Ylimääräisiä kustannuksia MM-sarjan avausosakilpailuun tuovat kolmen huoltoauton lisäksi myös nastarenkaat, joille ei muissa MM-sarjan kilpailuissa ole tarvetta.

Tämän vuoden MM-osakilpailut Stigell ajaa Husqvarnalla yksityisrahoitteisessa Kytönen Motorsport -tiimissä. Samaan tiimiin kuuluvat myös MM-sarjaa kiertävät Eemil Pohjola (junioriluokka) ja Hugo Svärd (nuorisoluokka).

– Kyseinen tiimi osoittautui minulle parhaaksi vaihtoehdoksi. Maailmalla minulla on suomalaiset mekaanikot mukana, viime kaudella italialaisen TM-tallin junioriohjelmassa ajanut Stigell perustelee.

Yksi Päijänteen ympäriajon voittajasuosikeista on kilpailun kahdesti aikaisemmin nimiinsä vienyt Stigellin tallikaveri Antti Hellsten, 27. Stigellin mukaan monella MM-sarjan kuljettajalla on mahdollisuus laittaa Hellstenille kampoihin. Päijänteen ympäriajon voitto ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita koko MM-sarjan voittoa, vaikka antaakin osviittaa kuljettajien ajotaidoista.

– Kyseessä on kuitenkin niin erilainen kilpailu.

Muissa enduron MM-sarjan osakilpailuissa suuri yleisö saa nauttia extreme-testeistä, joissa kuljettajien päänvaivaksi on asetettu erilaisia esteitä, jotka heidän on ylitettävä.

– Päitsissä on kyllä ihan tarpeeksi extremeä ilman testejäkin, Stigell naurahtaa.

Nurmijärven Moottorikerhon jäsenistä Päijänteen Ympäriajossa starttaavat Juha Punkki V50-, Turkka Hagman V40-, Jani Väisänen C1- ja Mika Ranta C1-luokassa.

Päijänteen ympäriajo

Päitsi juhlii tänä vuonna 90-vuotisjuhlavuotta.

Päijänteen ympäriajo starttaa 25.3. Vierumäeltä, ja päättyy sunnuntaina 26.3.

Reitti kulkee lauantaina Päijännejärven länsipuolta pohjoiseen, mutta aiemmasta poiketen reitti ei jatku Jyväskylään asti, vaan kuskit oikaisevat Kärkisten sillan kautta Päijänteen itäpuolelle. Yötauko vietetään Vierumäellä.

Lauantain ajoaika on kärkikuskeille noin 12 tuntia klo 7–19, jolloin MM-luokat ja A- ja B- luokat eivät joudu ajamaan pimeällä.

Sunnuntaina kuskit starttaavat Vierumäeltä klo 8.30 alkaen. Ensimmäiset kuskit saapuvat Malmille maaliin noin klo 15.30.

Päitsissä kilpaillaan seuraavissa luokissa: MM-luokat (Enduro GP, E2, EY, EJ), joiden jälkeen lähtevät A, B, V40, V50, C ja V60.

Written by:

Ota yhteyttä
 

Kuntavaalit järjestetään
9. huhtikuuta 2017

 

Tärkeät päivät:

 

1. Ehdokasasettelu vahvistetaan torstaina 9.3.

2. Ennakkoäänestys kotimaassa 29.3.-4.4.

3. Vaalipäivä sunnuntai 9.4.

 

  KATSO VAALIKONEEMME