Lettukesteillä kesätunnelmaan! Täytteeksi suolaista tai makeaa

Kylmäsavulohella, keitetyillä perunoilla, smetanalla ja purjolla täytetyt letut ovat paitsi herkullisia, myös komeaa katseltavaa.

Tiina Kovanen-Bergman

Lettunyytit saa sidottua kasaan purjosta leikatuilla suikaleilla.

Tiina Kovanen-Bergman

Kasvistäytteeksi sopivat välimerelliset raaka-aineet.

Tiina Kovanen-Bergman

Ranskalaiseen tyyliin palvikinkku ja juustoraaste lämmitetään pannulla.

Tiina Kovanen-Bergman

Kolme täytettä riittää tekemään letusta ruokaisan makuelämyksen.

Tiina Kovanen-Bergman

Mansikat, kermavaahto ja notkistettu suklaalevite ovat lettukestien aatelisia.

Tiina Kovanen-Bergman

RUOKA Täytetyt letut valmistuvat samasta taikinasta niin pääruuaksi kuin jälkiruokaherkuksi.

Taas kelpaa paistaa lettuja, kun sen tarkenee tehdä ulkona, missä käry ei haittaa. Lettujen syöminen on yleensä iloista ja rentoa puuhaa, johon löytyy vapaaehtoisia patistamatta. Paistaminen sen sijaan käy työstä, mutta kun letut viedään jopa suoraan pannulta, se palkitsee.

Jos kaipaa paistamiseen lisähaastetta, voi kokeilla ranskalaista tyyliä: sikäläisen kertoman mukaan kokista tulee rikas, jos hän onnistuu kääntämään letun heittämällä sen ilmaan vain vasenta kättään käyttämällä, ja pitämään samalla kolikkoa oikeassa kädessään.

Ranskassa omenasiideri ja letut ovat itsestään selvä pari.

Lettujen (les crêpes) luvatusta maasta Ranskasta voi ottaa mallia myös aikuisten lettukestien juomatarjontaan: siellä omenasiideri ja letut ovat itsestään selvä pari.

Letut voi paistaa valmiiksi ja asettaa koko kasan tarjolle valinnaisten täytteiden kera. Silloin jokainen saa rakentaa niistä omanlaisensa aterian.

Vaihtoehto on täyttää lettuja jo pannulla. Esimerkiksi ranskalaisten kestosuosikki palvikinkkulettu vaatii sen, että täytteet saavat lämmetä letun päällä hetken, niin että juustoraaste ehtii sulaa juuri sopivasti.

Lettukestit suolaisilla täytteillä menevät ateriasta, jos lisukkeita on tarjolla runsaasti. Sopiva tarjonta täytteitä on kolme neljä eri laatua.

Proteiiniksi on hyvä valita yksi pääraaka-aine, jota muut tilpehöörit tukevat. Esimerkiksi kylmäsavulohen kaveriksi sopivat smetana, keitetyt perunat kuutioina ja purjo.

Yhteen lettuun täytettä menee reilun desilitran verran. Suurempi määrä panee kreppimäisen ohuen letun kovalle koetukselle. Lisäksi lettuja jaksaa syödä enemmän, kun ei liioittele täytteiden kanssa, mutta kukin toki tyylillään.

Lettukestien idea on pysähtyä hetkeksi nauttimaan.

Suolaisiin ja makeisiin lettuihin kelpaa vallan mainiosti sama taikina. Kun taikinaan lisää hieman soodavettä ja antaa sen tekeytyä tunnin verran, saa paistaessa helpommin aikaan lettujen laatutakeena pidetyt "pitsireunat". Niiden synty vaatii myös erittäin kuuman pannun ja reilusti voita paistamiseen.

Makeita ja suolaisia lettuja voi hyvin nauttia samalla aterialla, peräjälkeen tai vaikka vuorotellen, jos niin mielii tehdä.

Onhan lettukestien perimmäinen idea pysähtyä hetkeksi herkuttelemaan ja nauttimaan.

Written by:

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ota yhteyttä