Elokuva-arvio: Viides Pirates of the Caribbean on vanhanajan toimintaviihdettä

Johnny Depp palaa valkokankaalle kaikkien tunteman hurjapäisen antisankarin Jack Sparrow'n rooliin uudessa seikkailussa Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge.

Disney Enterprises, Inc.

Pirates of the Caribbean -elokuvasarjan viidennessä osassa pöhköt piraatit ovat toistuvasti tuuliajolla, mutta onneksi neuvokas nainen lukee tähdistä oikeat merireitit.

Astrologiaa opiskellut Carina Smyth (Kaya Scodelario) todistaa, ettei kuoleman voimia päihitetä pelkkää miekkaa heiluttelemalla. Ja sekin käy selväksi, että Paul McCartney on Jack Sparrow’n (Johnny Depp) eno. Tai ainakin kovasti on samaa näköä.

Tämä uusin Disney-yhtiön lippulaiva ei rösähdä karille samalla lailla kuin viisi vuotta sitten tullut sekava edellinen osa.

Norjalaisten Joaquin Ronningin ja Espen Sandbergin ohjaama Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge on vanhanajan huoleton toimintaseikkailu, joka on parhaimmillaan vetävää slapstickiä ja painovoimaa uhmaavaa renttuilua.

Tosin juoni voisi olla kiinnostavampi. Muun muassa Menetetty maa -elokuvasta palkittu Javier Bardem esittää kirotun aavelaivan kapteenia Salazaria, joka tahtoo tappaa piraatit viimeiseen mieheen. Salazarin inhoama Jack Sparrow lyöttäytyy yhteen tähtitieteilijä Smythin ja itsepäisen merimiehen Henryn (Brenton Thwaites) kanssa.

Sivujuonia piisaa, samoin talismaaneja, joiden logiikka, etenkin uuvuttavassa lopputaistelussa, on hatustavedettyä.

Uutena tulokkaana Thwaites esittää samaa roolia kuin Orlando Bloom aiemmissa osissa, eikä siitä jää mieleen mitään. Sekä Henryn että Carinan elämäntarinat liittyvät isäsuhteisiin, mutta eipä siitäkään teemasta sen kummempaa merkitystä löydy.

Olennaisempaa onkin Sparrow’n toilailu romminhajuisine heittoineen. Depp tekee kunniaa mykkäelokuvien akrobatialle etenkin kahdessa vallattomassa kohtauksessa: toisessa yritetään ryöstää pankkiholvi ja toisessa hullutellaan taitavasti julkisissa hirttäjäisissä.

Gore Verbinskin ohjaamasta ensimmäisestä osasta on 14 vuotta. Tämä viides osa pelaakin jo pitkälti nostalgialla. Tässähän ehtii unohtaa, että sarja perustui alun perin niinkin järjettömään ideaan kuin toimintaspektaakkelin väsäämiseen Disney-huvipuiston merirosvoajelusta.

Jarno Lindemark

* * *

 

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge

Tyylilaji: Toimintaseikkailu.

K-12.

Written by:

Ota yhteyttä