Rajamäen vanhasta tehdasalueesta Nurmijärven uusi vetonaula – "Nikama kerrallaan eteenpäin"

Altian tehdasmuseon vastaava Jaakko Nenonen (oik.) esitteli tehdasmuseota kutsuvieraille ennen virallista avajaispäivää torstaina. Virallisesti museo avattiin perjantaina, ja siellä nähtiinkin viikonvaihteessa jo useampi täyteen varattu ryhmä vierailulla.

Riikka Laine

Jaakko Nenonen (vas.) kertoo, että maistaminen oli tärkeää alkuvaiheessa viinan laatua vahtiessa – ja aistinvaraisia havaintoja käytetään edelleen. Taustalla Altian Senior Vice President Hannu Tuominen, kunnanjohtaja Kimmo Behm ja AVI:n johtaja Minna Karhunen.

Riikka Laine

Perjantaina avatun Rajamäen tehdasmuseon odotetaan tuovan väkeä Nurmijärvelle.

Rajamäen vanhasta tehdasalueesta odotetaan uutta vetonaulaa Nurmijärvelle.

Haaveissa on muun muassa tehtaanmyymälää, kahvila-ravintolaa, opastettuja kierroksia tykkitorneilla ja muilla kylän historiallisesti sekä arkkitehtuurisesti hienoilla alueilla ja Altian taidekokoelmien näyttelyä.

Tästä on hyvä lähteä liikkelle nikama kerrallaan.

Suurin osa näistä on vielä haavetasolla, mutta tehdasalueen kehitys sai viime viikolla hyvän lähtölaukauksen, kun tehdasmuseo avattiin perjantaina yleisölle.

Altian museo on perustettu vuonna 1963, mutta se on ollut kiinni tähän asti tiukan alkoholilain vuoksi. Torstaisessa kutsuvierastilaisuudessa paikalla olleista moni harmittelikin, että museo on jouduttu pitämään niin salassa, muttta samalla iloittiin siitä, että kokoelmat ovat vihdoin nähtävillä.

Niin kunnanjohtaja Kimmo Behm kuin kunnanhalllituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä viittasivat puheessaan siihen, että tehdasmuseon avaaminen on päänavaus koko alueen hyödyntämisessä.

– Maailmalla viskitislaamojen ympärille on kehitetty erilaisia bisneksiä, joten meillä on varmasti mahdollisuus kehittää tämän ympärille matkailu- ja kulttuuritoimintaa. Välillä olemme kateellisia naapurikunnille Tuusulanjärven ympäristöstä, mutta me voisimme tarjota täällä naapurikunnissa käyville taukopaikan ja yhden kohteen lisää, Mäkelä kuvasi.

– Kun meillä on yksi vetovoimainen kohde tehdasalueella, tästä on hyvä lähteä liikkelle nikama kerrallaan, kunnan elinkeinojohtaja Seppo Pietarinen jatkoi.

Tehdasalueen avaus juontaa juurensa kolmen vuoden taakse, kun kunnanvaltuutettu Arto Hägg (kok.) teki tehdasalueen avaamisesta valtuustoaloitteen. Sen jälkeen kunnan elinkeinotoimi on ollut yhteydessä niin Altiaan, aluehallintovirastoon, Valviraan kuin pelastuslaitokseen, jotta museo on saatu auki.

Rajamäkeläinen Hägg näki, että alueessa voisi olla paljon potentiaalia.

– Alueella on paljon kaikkea, mutta tehdasmuseo on hyvä ja mielenkiintoinen yksittäinen kohde, sillä ihmiset haluavat käydä muuallakin kuin huvipuistoissa. Toivottavasti tämä tuo alueelle kävijöitä ja sitä kautta lisää yritystoimintaa, Hägg näkee.

AltianSenior Vice President Hannu Tuominen kiittelikin kuntaa yhteistyöstä, sillä lain mukaan tuotteiden valmistaja ei voi pitää museotaan auki, koska se voidaan lukea markkinoinniksi. Nyt kun kunta vuokrasi tilat, niin yleisökin pääsee tutustumaan tehtaan historiaan.

– Toivon, että museon avaaminen tuo Rajamäkeä tunnetuksi, sillä tämä on meidän lippulaivatehtaamme, Tuominen sanoo.

Kunnan museonjohtaja Leena Koskela uskoo tehdasmuseon olevan loistava lisä kunnan museotarjontaan. Tarkkoja kävijätavoitteita ei ole asetettu, mutta jo ensimmäisenä viikonloppuna osa opastetuista kierroksista varattiin täyteen.

– Rajamäen kylää tällaisenaan ei olisi olemassa ellei Rajamäen tehtaita olisi perustettu kylään. Tehdasmuseo, sen näyttely esineineen ja tarinoineen on mitä suuremmassa määrin myös pitäjän historiaan liittyvä ja siitä kertova kohde. Sen lisäksi kohde on myös merkittävä pala suomalaista teollisuushistoriaa ja tuotteidensa kautta tuttu lähes kaikille suomalaisille, Koskela sanoo.

Avoinna elokuun loppuun

Rajamäen tehdasmuseo on avoinna yleisölle 27.8. saakka keskiviikosta sunnuntaihin klo 12–18.

Tasatunnein alkaville opastetuille museokierroksille tulee varata aika kunnan kotisivuilta löytyvän sähköisen varausjärjestelmän kautta tai soittamalla numeroon 040 317 2521. Sisäänpääsymaksu on maksullinen, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.

Museo esittelee Rajamäen tehtaiden historiaa vuodesta 1888 alkaen sekä mm. tuotteiden valmistamiseen käytettyjä laitteistoja ja lopputuotteita. Tehtaalla on valmistettu mm. hiivaa, väkiviinaa, eetteriä, etikkaa, hajuvesiä ja polttopulloja.

Museo sijaitsee Rajamäen vanhalla tehdasyhdyskunta-alueella. Museovirasto on valinnut vuosina 1888–1959 rakennetun tehdasyhdyskunnan sekä kirkon ja rautatieaseman kokonaisuuden yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Museon näyttelytilat ovat neljässä kerroksessa ja tiloihin voidaan turvallisuusmääräysten vuoksi ottaa kerrallaan 23 henkilöä. Kapeiden kierreporrasnousujensa vuoksi tila ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Written by:

Riikka Laine

Ota yhteyttä