Kaisla Kollanus ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin – paluu altaaseen poiki MM-paikan

MM-kisat ovat Kaisla Kollanukselle ensimmäiset aikuisten arvokisat. Kollanus haki yläasteikäisenä uintioppia Simmis Hyvinkäästä.

Vilma Sipola

Uinnin MM-kisoissa Unkarissa nähdään nurmijärveläisväriä, kun Nurmijärveltä kotoisin oleva Kaisla Kollanus matkaa muun Suomen joukkueen kanssa Budepestiin.

Kollanus palasi keväällä 2016 neljän Yhdysvalloissa vietetyn opiskeluvuoden jälkeen takaisin Suomeen. Uinti oli jäämässä taka-alalle.

– Vähän lopettelin uintia. Olin uinut omasta mielestäni tarpeeksi, Nurmijärveltä kotoisin oleva Kollanus muistelee.

Toisin kävi, Kollanus kertoo nyt entisessä kotiuimalassaan Sveitsissä. Valmentaja ylipuhui Kollanuksen altaaseen, ja treenit alkoivat. Viime syksyn SM-kisat menivät odotettua paremmin, ja niin hän alkoi treenata enemmän ja enemmän.

– Ja nyt ollaan tässä, Kollanus naurahtaa.

”Tässä” tarkoittaa matkaa 24-vuotiaan Kollanuksen ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin.

Ensimmäisen kerran Kollanus edusti Suomea nuorten EM-kisoissa vuonna 2009. Nykyinen maajoukkuepesti alkoi viime syksynä.

Eihän nyt voi väittää, että SM-kisat olisivat huonosti menneet.

Paluu altaaseen kannatti. Viime kevään näytöt perhos-uinnissa toivat Kollanukselle paikan MM-joukkueeseen, ja toissa viikolla SM-kisoissa hänet palkittiin muun muassa kolmella henkilökohtaisella Suomen mestaruudella.

– Eihän nyt voi väittää, että SM-kisat olisivat huonosti menneet. Ne menivät paremmin kuin koskaan ennen, Kollanus sanoo tyytyväisenä ja muistelee, että edellisestä SM-kullasta oli ehtinyt kulua kuusi vuotta.

MM-kisoissa Kollanus ui naisten sekauintiviestissä perhososuuden. Kollanus lähtee kisoihin tekemään omaa parasta suoritustaan, mutta kisojen ensikertalaisena hän odottaa myös kisatunnelmaa.

– Tosi mahtavaa päästä katsomaan, millaista siellä on. Ja sitten päästä vielä itse uimaan sinne, Kollanus hykertelee.

Pitkän radan MM-kilpailut

MM-kisat uidaan Budapestissä, Unkarissa 23.–30. heinäkuuta. MM-kisat järjestetään joka toinen vuosi.

Suomen Uimaliitto on valinnut kisoihin yhdeksän uimaria. Uimareista seitsemän on saavuttanut kansainvälisen uimaliiton A-rajan. Kaksi uimaria valittiin B-rajanäytöillä naisten sekauintiviestiin.

MM-joukkueeseen kuuluvat Mimosa Jallow (Kampuksen Plaani), Veera Kivirinta (Oulun Uinti), Jenna Laukkanen (SC Vuokatti), Kaisla Kollanus (Helsingfors Simsällskap), Lotta Nevalainen (Kampuksen Plaani), Matias Koski (Heinolan Isku), Ari-Pekka Liukkonen (Cetus Espoo), Matti Mattsson (Porin Uimaseura) ja Riku Pöytäkivi (Helsingfors Simsällskap).

Written by:

Vilma Sipola

Ota yhteyttä