Von Hertzen Brothersin albumi ennakkokuuntelussa – Paluu juurille ja aimo harppaus eteenpäin

Kie ja Mikko Von Hertzen.

Ville Laine

Jonne Von Hertzen.

Ville Laine

Mikko Von Hertzen ja Sami Kuoppamäki.

Ville Laine

Sami Kuoppamäki.

Ville Laine

Von Hertzen Brothers jatkoi vuosittaista perinnettään juhlistaa Magnusdagenia tänä vuonna astetta ainutlaatuisemmin.

Sata onnellista lipun saanutta saivat kuulla loppuvuodesta ilmestyvän VII: War Is Over -pitkäsoiton ennakkoon.

Tapahtuma alkoi kolmen ruokalajin illallisella ja tunnelma tapahtuman näyttämöllä, G Livelabissa Helsingin Yrjönkadulla, oli katossa kuin sukujuhlissa konsanaan.

Muusikkojen liiton omistama G Livelab tarjosi loistavat puitteet akustiikaltaan ja muutenkin ympäristöltään musiikki edellä menevään tapahtumaan. Viihtyvyyteen on panostettu ja eritoten äänentoisto oli huippuluokkaa, joten paikan musiikkitarjontaan on syytä tutustua jatkossakin.

Remmiin on liittynyt rumputaiteilija Sami Kuoppamäki."

Ruoan jälkeen yleisö järjestäytyi kuuntelemaan ensimmäisinä yhtyeen ulkopuolisina ihmisinä uutta levyä. Kyseessä on Von Hertzen Brothersin seitsemäs albumi, joka tottelee siis nimeä VII: War Is Over.

Koska levy ei ole vielä virallisesti julkaisussa, niin pidetään vielä tässä vaiheessa tarkemmat yksityiskohdat kuten kappaleiden nimet salaisuutena. Sen verran kuitenkin voin paljastaa, että levy alkaa nimikappaleella War Is Over ja sama tematiikka jatkuu läpi koko levyn.

Heti aloituskappale kasvaa monumentaaliseksi, eikä jätä kuulijaansa kylmäksi: Sota on ohi ja samalla kuulija riisuttu aseista heti kättelyssä.

Edellisen levyn jälkeen yhtyeessä on tapahtunut lukuisia muutoksia levy-yhtiöstä lähtien. Tällä kertaa myös koko tuotantovastuu on ollut veljesten omissa käsissä. Sanoitukset ovat Mikon käsialaa ja sävellyksiä löytyy kaikilta kolmelta veljekseltä.

Suuri muutos on koettu myös kokoonpanossa, sillä ennallaan on pysynyt ainoastaan veljeskolmikko. Uusvanhana jäsenenä remmiin on liittynyt rumputaiteilija Sami Kuoppamäki, jonka Kingston Wall -tausta kuuluu kyllä lopputuloksessa uudella levyllä.

Levyn kosketinosuudet veljekset ovat hoitaneet pääosin itse, joten tuleva kosketintaiteilija jäi vielä salaisuudeksi. Ainoa varma tieto on, että kahden viikon päästä WaterXfesteillä Jyväskylässä koskettimissa häärää HIM:sta tuttu Janne ”Emerson Burton” Puurtinen.

Levy ei tule päästämään kuulijaansa helpolla."

Se on myönnettävä, että levy ei tule päästämään kuulijaansa helpolla, eivätkä kaikki nyanssit auenneet yhdellä kuuntelukerralla, suuren teoksen merkki sekin. Tuttuja elementtejä oli paljon kuten Mikonkauniisti soiva laulu, Kien luomat kitaramaisemat ja Jonnen pilkuntarkka bassotyöskentely täydentyen Sami Kuoppamäen orgaanisella rummutuksella.

Kuullaanpa levyllä ensi kertaa Jonnelta lähes leadlaulua. Missä kappaleessa, se jää jokaisen itse löydettäväksi levyn ilmestyessä.

Yleisilmeeltään levy soi kauniisti ja monipuolisesti. Kuunnellessa muistiinpanoihin tarttui adjektiiveja kuten eeppinen, harmoninen, vivahteikas ja monumentaalinen. Kaikenlaisia assosiaatioita tuli mieleen lähtien Pink Floydista ja Kingston Wallista sekä välillä mentiin suorastaan traditionaalityyppisissä maisemissa.

Tyylillisesti levy on lähempänä yksitoista vuotta sitten ilmestynyttä Approachia (2006) kuin edellistä New Day Risingia (2015). Onhan Approachia ja VII: War Is Over -levyjä yhdistämässä muuan Sami Kuoppamäki. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että oltaisiin palattu ajassa taaksepäin lämmittelemään vanhoja. Päinvastoin levy onnistuu kuulostamaan tuoreelta ja nykyaikaan päivitetyltä progressiiviselta rockilta.

Kymmenen kappaletta ja kuusikymmentä minuuttia myöhemmin yleisö näyttää enemmän kuin tyytyväiseltä kuulemaansa. Omasta mielestäni kertakuuntelun perusteella kysymyksessä voi hyvinkin olla Von Hertzen Brothersin uran (toistaiseksi…) paras albumi. Kuuntelua seurannut keskustelutilaisuus antoi kuvan, etten ollut tämän mielipiteen kanssa yksin.

Illan päätteeksi yhtye esiintyi vielä puoliakustisesti eli päästiin tarkistamaan myös veljesten ja Kuoppamäen live-kunto. Vanhojen klassikoiden kuten River ja Flowers And Rust lisäksi yleisöä hemmoteltiin myös yhdellä uudella levyn vinyyliversion bonuksista löytyvällä kappaleella, joka näin sai siis ensiesityksensä, koska tätä ei kuultu vielä levyn kuuntelun yhteydessä.

Yhtyeen voi nähdä livenä jo vajaan kahden viikon kuluttua Jyväskylässä WaterXfesteillä. Tämän jälkeen uuden levyn tiimoilta kiertue starttaa Briteistä marraskuussa ja Suomeen Von Hertzen Brothers rantautuu joulukuussa, jolloin Kulttuuritalolla kuullaan ensi kertaa uusia kappaleita livenä 1. ja 2. joulukuuta. Tämän tilaisuuden perusteella lippujen hankkiminen on enemmän kuin suotavaa.

Kuvat ja teksti: Ville Laine

Written by:

Ota yhteyttä