Paikalliset

Poppis Suomela kiipeää Mount Everestille

Rajamäkeläinen Kari Poppis Suomela jättää kotimaisemat taakseen ja suuntaa Mount Everestin huipulle.

Mika-Pekka Markkanen

RAJAMÄKI (NU)Saavuttaessaan etelänavan Rajamäellä asuvasta naparetkeilijä Kari Poppis Suomelasta tuli 12:s ihminen maailmassa, joka on hiihtänyt ilman ulkopuolista tukea niin etelä- kuin pohjoisnavalle, ainoana suomalaisena. Tänä keväänä Poppis on etsimässä maapallon kolmatta ääripistettä. Hän kiipeää huhti-toukokuussa maailman korkeimman vuoren Mount Everestin huipulle.

Onnistuessaan hän on maailman seitsemäs ihminen, joka on saavuttanut maapallon kaikki kolme napaa.

Aikaisempien retkikuntien tapaan Poppista kiinnostaa ihmisen sopeutuminen äärioloihin niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kahden kuukauden retkikunta asettaakin ne suorituskyvyn äärirajoille turvallisuuden ollessa kuitenkin etusijalla.

Tulevalla retkikunnalla suurena haasteena on vuoriston korkeudesta johtuva ohut ilma. Myös keliolosuhteet voivat olla äärimmäisiä tuulen noustessa myrskyksi ja pakkasen laskiessa -40 asteen kylmemmälle puolelle. Lähellä maailman korkeimman vuoren huippua Poppis käyttää riskien minimoimiseksi apuna maskin kautta hengitettävää lisähappea.

Naparetkiltä ylävuoristoon

Vuorilla on Poppis Suomelan mukaan paljon samanlaisia elementtejä kuin naparetkillä. Oleellista on motivoitua viettämään kaksi kuukautta ulkoilmaelämää ja tähdätä kaikessa toiminnassa tavoitteeseen pääsemiseen.

Naparetkeilyn ja ylävuoristokiipeilyn merkittävin ero tulee korkeudesta ja ohuesta ilmasta sekä sen aiheuttamasta vuoristotaudin riskistä. Myös päivittäisissä rutiineissa on eroja.

Naparetkillä retkikunta liikkuu joka päivä eteenpäin vieden kaikki tavarat mukanaan kun taas vuoristossa lähestytään huippua vähitellen. Perusleirin ja huipun välillä kuljetaan useita kertoja aklimatisoituen eli ohueen ilmaan vähitellen totuttautuen ja joka kerta vähän edellistä kertaa ylemmäs edeten.

Retkikunta alkaa Katmandusta, Nepalin pääkaupungista. Lyhyen lentomatkan jälkeen alkaa Luklasta kahden viikon lähestymisvaellus kohti perusleiriä Khumbun jäätikön juurelle. Hidas eteneminen ja rauhallinen tahti takaavat parhaan mahdollisen sopeutumisen ylempiin korkeuksiin.

Seuraavan kolmen viikon aikana retkikunta tekee valmisteluja perusleiristä ylöspäin perustaen samalla useampia välileirejä matkalle kohti huippua. Varsinainen huippupäivä ajoittuu toukokuun puolivälin ja kuun lopun vaiheille.

Kotimaahan kesäkuussa

Poppis lähtee matkaan 29.3. Takaisin kotimaahan hän palaa kesäkuun alussa. Ammattivalokuvaajana ja ulkoilutoimittajana Poppis päivittää säännöllisesti nettisivujen (www.thepole.fi ) blogia ja FB-sivuja.

Päiväkirjaotteet ja valokuvat liikkuvat satelliittipuhelimen välityksellä nopeasti. Molempiin suuntiin kulkevat sähköpostit muodostavat tärkeän linkin retkikunnan ja lähipiirin sekä suuren yleisön välillä.

Poppis tulee julkaisemaan Everest-retkikunnasta myös kirjan kolmanneksi osaksi napakirjojensa sarjaan. Two Poles onkin pian Three Poles.

KARI POPPIS SUOMELA Syntynyt 1966, asuu Nurmijärven Rajamäellä Koulutukseltaan diplomi-insinööri ja teollinen muotoilija Työskentelee luennoitsijana, valokuvaajana ja graafikkona. Lisäksi julkaissut kirjoja ja valokuvanäyttelyitä Toimii myös retkeilytoimittajana ja testipäällikkönä Retki-lehden varustetesteistä Kokenut naparetkeilijä. Hiihtänyt muun muassa Grönlannin yli sekä pohjois- ja etelänavoille Lempinimi Poppis tulee partiopiireistä. Ollut mukana Rajamäen Metsänkävijöiden toiminnassa vuosia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat