Paikalliset

Myllysilta putoamassa museosiltojen joukosta

PALOJOKI (NU)Myllysilta ei enää mahdu museoteiden- ja siltojen kokoelmaan. Pirkanmaan ELY-keskus, joka hoitaa valtakunnallisesti tienpidon perinnetoimintaa, haluaa poistaa sen kokoelmasta.

Perusteena on kohteen pieni tieliikennehistoriallinen arvo museokokoelman näkökulmasta.

Tiehallinnon museokohdeselvityksessä on Myllysillan osalta todettu, että kohteesta on hyvin vähän tietoa. Sillä ei myöskään ole tieliikennehistoriallista arvoa, mutta se on säilynyt hyvin.

Silta on rakennusajalleen epätyypillinen ja erikoinen. Kokoelmaan tallennetaan enää vain aikakaudelleen yleisiä siltatyyppejä. 1960-luvulla sellaisia olivat teräs- ja teräsbetonisillat.

Kokoelmassa on jo kolme pysyvästi tallennettavaksi luokiteltua, Myllysillan kanssa samaa puusiltatyyppiä edustavaa siltaa. Ne ovat vuosilta 1837-1887.

Myllysillan poistaminen museosiltojen joukosta tarkoittaisi kohteen poistamista tienpidon perinne-toiminnan internet-sivuilta, kohdelistoista ja esitteistä. Silta on kunnan omistuksessa, eikä museosiltastatuksen poistaminen muuttaisi sen omistusta.

Pirkanmaan ELY-keskus on pyytänyt kunnalta lausuntoa asiasta. Kunta viittaa lausunnossaan Museoviraston laatimaan rakennettua kulttuuriympäristöä koskevaan inventointiin. Myllysilta on mukana tässä inventoinnissa.

Kunnan lausunnossa todetaan kuitenkin, ettei sillä ole Myllysillasta sellaista tietoa, joka täyttäisi ELY-keskuksen kokoelmapoliittiset vaatimukset. ELY-keskus päättää museokokoelmasta tehtävistä poistoista lausuntokierroksen jälkeen.

Poistamiselle ei ole laillista estettä. Museosillaksi nimeäminen ei perustu lainsäädäntöön, vaan se on osa tienpitäjien omaehtoista perinnetoimintaa.

Museoteitä ja -siltoja on eri puolilla maata 58. Myllysilta on nimetty museosillaksi vuonna 1982.

Myllysilta sijaitsee Palojoen Metsäkylässä. Se ylittää Vantaanjoen Myllykosken kohdalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat