Kulttuuri

Uutuuskirja kertoo Matti Mattilan tarinan

Suojeluskunnasta jääraveihin. Hannele Ruoti on käsitellyt uutuuskirjassaan monipuolisesti Matti Mattilan elämää.

Esko Artell

NURMIJÄRVI (NU)Nurmijärveläiseen kirjallisuuteen liitetään pian uusi luku, kun Hannele Ruodin neljäs teos julkistetaan. Kunnanvaltuutettu Ruoti, kesk, on koonnut yksiin kansiin kansanedustaja Matti Mattilan tarinan. Mattila, ”surullisen hahmonkin ritari” kuului presidentti Urho Kekkosen ystäväpiiriin. Tästä ystävyydestä kertovat muun muassa uutuuskirjan useat kuvat.

– Se kertomuksen surullisuus kumpuaa siitä, että Mattila menetti sekä vaimonsa että poikansa traagisesti. Niin ikään hänen asuttamansa Ali-Korven tila kärsi vaurioita tulipalossa samoihin aikoihin, kertoo 18.2. esiteltävän kirjan kirjoittaja Hannele Ruoti.

Ruoti, jonka kirjan esittelytilaisuus pidetään kirjastossa ex-pääministeri Matti Vanhasen johdattelemana, on tutkinut Mattilan tarinaa huolellisesti.

– Liikkeelle paneva voima oli se, että Mattilan syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta, mutta kyllä hänen tarinansa tutkiminen vei myös mukanaan. Kirjoitin itse suurimman osan tekstistä, mutta sain jutut Matti Vanhasen ohella myös Esa Härmälältä, Paavo Väyryseltä ja päähenkilön periviholliselta, Veijo Lehtoruusulta.

”Perivihollisesta” puhuessaan Ruoti viittaa kahteen voimakkaaseen, koko Nurmijärven historiaan ja kehitykseen liittyneeseen pankkileiriin. Mattila liputti voimakkaasti Osuuspankki-leirin puolesta, kun taas Lehtoruusu toi paikkakunnalle Säästöpankki-aatetta.

Kirjaansa tehdessään Ruoti haastatteli myös Eino Uusitaloa ja lukuisia paikkakuntalaisia.

– Kuvia löytyi lopulta peräti 114. Ne sisältävät tunnelmia muun muassa Mattilan opiskeluvuosilta, suojeluskunnasta, eduskunnasta, kunnalliselämästä ja Kemirasta aina jääraveihin saakka.

Hannele Ruoti on pannut merkille, että korkean tason ystävyyssuhteistaan huolimatta Mattila ei koskaan saanut käteensä ministerin salkkua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat