Taas kerran muistutettiin

Vapuksi luvattiin ainakin vielä loppuviikon ennusteissa hyvää säätä. Jos ennusteet pitävät, kevätriehaa on kiva viettää ulkosalla, ja väki liikkuu.

Juuri vapun alle, ja samalla muitakin keväisiä juhlia ajatellen oli ajoitettu jokakeväinen tiedonjakotempaus. Nurmijärveläisten yhteistyökumppaneiden järjestämä kampanja muistutti taas siitä, että alkoholijuomat eivät kuulu alaikäisten juhlintaan. Kauppiaille on monena vuotena jaettu vetoomuksia, joissa muistutetaan lainsäädännöstä ja aikuisen vastuusta, ja myymälöiden seinille ripustettavaksi on annettu näkyviä julisteita. Ne on myös otettu hyvin vastaan, ja julisteet ovat päässeet näkyviin paikkoihin usein koko vuodeksi.

Näinhän sen pitää ollakin. Kaupan henkilökuntaa sitoo tiukka lain vaatimus, kun nuoren näköiseltä kaljan hakijalta on kysyttävä paperit ja sitäkin on tarkkailtava, päätyvätkö aikuisen ostokset alaikäisiin käsiin.

Vastuu ei kuitenkaan ole vain kauppiaalla ja kassalla, vaan kaikilla aikuisilla. Alaikäiselle välittäminen on sekä lainvastaista että äärimmäisen typerää. Saavathan nuoret juotavaa kuitenkin - huono tekosyy. Parempi, että saavat juomansa omilta vanhemmilta niin tiedetään edes mitä juovat - vielä huonompi tekosyy. Huonoja ja vielä huonompia tekosyitä riittää roppakaupalla. Ne vain eivät oikeuta toimimaan edesvastuuttomasti.

Välittäjäksi voidaan pyytää vaikka satunnaista ohikulkijaa, mutta suostua ei pidä. Tästäkin asiasta on haluttu muistuttaa nyt jo kuudetta kertaa kauppojen edustoille jalkautuneen kampanjaväen voimin. tietoa on jettiu flyereiden muodossa, ja hyvin moni ottaa sellaisen vastana ja lukee. Hyvä niin, ja vielä parempi kun tieto näkyy sitten myös toiminnassa.