Paikalliset

Kunnan tilinpäätös painui pakkaselle

Investoinnit korkeat. Kunnanjohtaja Kimmo Behm ja talousjohtaja Tuula Valtonen sanovat, että tulevaisuuden rakentaminen maksaa. Kunnan investoinnit ovat ennätyskorkealla.

Kari Virtanen

NURMIJÄRVI (NU)– Ollut neljätoista vuotta kunnanjohtajana ja toisen kerran tuli takkiin. Edellisen kerran tilinpäätös oli tappiollinen vuonna 2005. Silloin se tapahtui rimaa hipoen 40 000 eurolla, mutta viime vuonna alijäämää kertyi 1,5 miljoonaa euroa, kunnan viime vuoden tilinpäätöstä esitellyt kunnanjohtaja Kimmo Behm toteaa.

Kunnan taloutta painoivat investoinnit sekä tulorahoituksen ja kulujen epäsuhta. Viime vuoden tilinpäätöksen investoinnit nousivat 26 miljoonaan euroon. Nousua edellisvuoteen on 8,4 miljoonaa euroa.

– Tulorahoituksessa ei vastaavaa kasvua saavutettu, joten kunta velkaantui lisää. Lainamäärä asukasta kohti kasvoi 205 eurolla 2 080 euroon. Lainamäärä on vielä alle maan keskitason ja palasimme vuoden 2010 tasolle, sillä pystyimme viime vuonna lyhentämään lainoja, Behm kertoo.

Tehokkuutta tarvitaan

Toimintakulujen määrä oli toimintatuottoja ja muuta tulorahoitusta korkeampi. Vuosikate alitti poistojen määrän ja tulos jäi 1,5 miljoona euroa alijäämäiseksi. Huomattava osa alijäämästä muodostui palkanlaskentajärjestelmän aiheuttamasta vuoden 2011 tilinpäätöksen lomapalkkavarauksen oikaisusta.

70 miljoonan euron toimintatuotot ylittivät muutetun talousarvion vajaalla miljoonalla, mutta 254 miljoonan euron toimintakuluissa oli ylitystä 2,6 miljoonaa. Tuotot vähenivät 9 prosenttia ja kulut kasvoivat 5,6 prosenttia edellisestä vuodesta.

– Toimintakulujen kasvun määrä oli suuri. Se luo haasteita ja tehokkuuden vaatimuksia, Kimmo Behm miettii.

Verotuloja kunnalle kertyi viime vuonna 156 miljoonaa ja valtionosuuksia 28 miljoonaa euroa. Verotulot kasvoivat 4,1 ja valtionosuudet 0,1 prosenttia. Alkuperäinen talousarvio alittui puolella prosentilla.

Yhteisöveroja kertyi 5,2 miljoonaa euroa, mikä oli puoli miljoonaa arvioitua vähemmän. Kunnallisveroja karttui 144,4 miljoonaa, vajaat puoli miljoonaa arvioitua vähemmän.

Kiinteistöveroja kertyi sen sijaan talousarvion mukainen määrä, 6,7 miljoona euroa.

”Vaalibudjetti huolestuttaa”

Kunnanjohtaja Kimmo Behm ja talousjohtaja Tuula Valtonen iloitsevat verotulojen kasvun tasosta. Reilu neljä prosenttia on valtakunnallisellakin tasolla merkittävä korkea. Alkuvuodesta verotulojen kasvu ei ole jatkunut viime vuoden malliin ja muitakin huolenaiheita on.

– Tehty vaalibudjetti huolestuttaa, kun katsotaan tulevia vuosia, Behm toteaa.

– Meillä on takana kaksi hyvää vuotta ja taseella on ylijäämää reilut 50 miljoonaa. Suunta ei voi kuitenkaan jatkua tällaisena pitkään. Investoinnit ovat tulorahoitukseen verrattuna liian suuret ja se rassaa omavaraisuutta, Valtonen sanoo.

Väestönkasvu maltillista

Kunnan väkiluku oli viime vuoden lopussa 40 719 asukasta.

Asukasluku nousi edellisestä vuodesta noin yhdellä prosentilla, 370 hengellä.

– Työttömyysaste nousi vuoden takaisesta 4,5 prosentin tasosta 4,8 prosenttiin. Tämä oli yksi Uudenmaan alhaisimmista työttömyysprosenteista, kun Uudellamaalla keskimääräinen prosentti oli vuoden lopussa 7,5, Kimmo Behm kertoo.

Kunnassa oli työntekijöitä vuoden lopussa 2 566, lisäystä 22 henkilöä. Tehdyt henkilötyövuodet kasvoivat kolmellatoista.

 

Pääterveysasema suurin kohde


Kunta luovutti viime vuonna 35 omakotitonttia ja kolme yritystonttia. Ilvesvuoren työpaikka-alueen laajentamisen myötä alueelle saadaan lisää työpaikkoja ja uutta yritystoimintaa.
Talonrakennukseen kunta käytti lähes 8 miljoonaa euroa. Merkittävimmät kohteet olivat neljän miljoonan euron pääterveysaseman laajennus ja peruskorjaus Kirkonkylässä sekä 1,8 miljoonan euron Rajakaaren liikuntahallin muutostyöt Rajamäellä.
Kunnallistekniikkaan käytettiin 7,5 miljoonaa euroa ja Nurmijärven Vesi investoi 3,5 miljoonaa euroa.  
Käynnissä olevia tärkeimpiä kunnallistekniikan rakentamiskohteita ovat Ilvesvuoren työpaikka-alue ja Karhunkorpi-Teilinnummen vesihuolto Kirkonkylän alueella, Pikimetsän asuntoalue ja Kiikkaistenkuja Klaukkalassa sekä Saunatien alue Rajamäellä.
Vesilaitoksen uusien asuntoalueiden rakentamiskohteet sijaitsivat Klaukkalassa Pikimetsän alueella ja Rajamäellä Saunatien alueella. Yritysalueista rakentaminen kohdistui Ilvesvuoren alueelle.
Vanhojen verkostojen peruskorjaustöitä tehtiin Klaukkalan Harjulassa, Haikalassa ja keskusta-alueella. Kirkonkylän ja Rajamäen vesitornit peruskorjattiin. Kaukovalvonta- ja automatiikkajärjestelmän peruskorjaus valmistui.
Liikuntapaikkarakentamisessa on Kirkonkylän liikuntapuistoon käytetty 800 000 euroa.
 

 

Vuoden 2012 tilinpäätöksen avainluvut


• Toimintakate kasvoi vuoteen 2011 verrattuna 14,5 miljoonaa euroa.
• Verorahoitus lisääntyi 6,2 milj. euroa edelliseen vuoteen verrattuna
• Vuosikate oli 10,8 milj. euroa, mikä alitti poistojen määrän 1,4 milj. eurolla, jolloin tulos oli 1,5 milj. euroa alijäämäinen
• Investoinnit olivat vuonna 2012 yhteensä 25,2 miljoonaa euroa ja lainojen lisäys oli 9 milj. euroa.
•Asukasluku 40 719 (31.12.2012) ja 40 349 (31.12.2011)
• Tuloveroprosentti 19,00 (pysyi ennallaan)
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat