Ritarit ja linnanneidot valtasivat Nurmijärven Kirjastogallerian

Omakuvat esille. Taidekerholaisten yhtenä aiheena on ollut omakuva kuninkaallisena. Leena Silver (vas.) ja Anne Kauppila ripustavat värikkäitä maalauksia seinälle.

Kaikenlaisia kruunuja. Taidekerholaiset ovat tehneet kruunuja monesta eri materiaalista. Tuula Grönqvist asettelee itsekuivuvasta savesta tehtyjä töitä paikoilleen.

Oikea linna. Etenkin poikia innosti "oikean" linnan tekeminen. Kaverina heillä on ollut Harri Kauppila.

Yksinkertaisin materiaalein. Nämä kruunut on tehty kanaverkosta ja paperisuikaleista. Sen jälkeen ne on maalattu akryyliväreillä.

Kuninkaallisia omakuvia. Yhtenä työnään kerholaiset ovat maalanneet itsensä linnanneitona, ritarina tai muuna kuninkaanlinnan asukkaana.

KIRKONKYLÄ (NU)Linnanneidot, ritarit, prinsessahuoneet ja vankityrmät ovat täyttäneet Kirjastogallerian. Siellä on nimittäin esillä nuorisopalvelujen taidekerhoihin osallistuneiden lasten ja nuorten töitä.

– Meillä on tällä kertaa keskaika-teema. Olemme käyneet kansallismuseossa katsomassa aiheeseen liittyvää näyttelyä ja tutustuneet tarinoihin, esimerkiksi Pyhään Yrjänään, kertoo ohjaaja Leena Silver.

Silver sekä taidepajoissa ohjaajina toimivat Anne Kauppila, Harri Kauppila ja Tuula Grönqvist pystyttivät tiistaina vauhdilla Linnanneidot ja ritarit näyttelyä. Sen avajaisia vietettiin tiistai-iltana.

Paikoilleen laitettavaa riitti, sillä näyttelyyn on pyritty saamaan vähintään kaksi työtä jokaiselta taidekerholaiselta. Kerhoissa käy yhteensä 60 7-12-vuotiasta lasta.

MonenlaisiamateriaalejaKeskiaika-teemaa on käsitelty monin eri tavoin. Lähinnä pojat ovat rakentaneet Harri Kauppilan kanssa linnan, joka on niin suuri, että sinne pääsee sujahtamaan sisälle. Linnan somisteeksi he ovat tehneet kypäriä ja aseita.

Myös kymmenet miniatyyrihuoneet toimivat katseenvangitsijoina.

– Lapset ovat ensin miettineet, kuka keskiaikainen henkilö voisi asua huoneessa ja rakentaneet sitten huoneen. Pojat ovat tehneet enimmäkseen vankiloita ja kidutuskammioita, tytöt prinsessahuoneita ja keittiöitä lemmikkeineen, kertoo Anne Kauppila.

Poikien minihuoneissa vallitsevina väreinä ovat musta ja harmaa, tytöt suosivat vaaleanpunaista.

Akryylimaalaukset, joissa lapset ovat kuvanneet itsensä prinssinä, prinsessana tai muuna kuninkaallisena henkilönä, ihastuttavat kirkkaine väreineen.

– Halusimme, että näissä kuvissa näkyy lasten oma jälki. Emme katsoneet niin tarkasti, onko joku nenä tai silmä samalainen kuin mallilla, Leena Silver selittää.

Näyttelyssä on myös hiilellä tehtyjä omakuvia ja pastellivärein väritettyjä linnoja. Ja kun kuninkaallisista on kysymys, kruunuja on esillä joka lähtöön. Materiaaleina on käytetty metallilankaa, iteskuivuvaa savea sekä kanaverkon päälle liisteröityjä paperisuikaleita, jotka on lopuksi maalattu akryylimaaleilla. Paitsi lapsia kiinnostavaan ajankohtaan näyttelytöissä onkin perehdytty erilaisten materiaalien käyttöön.

Yhteishenki tärkeämpikuin lopputulos– Ajatuksemme on hyvä yhteishenkin ja yhdessä tekeminen. Lopputulos ei ole tärkein asia. Yhteen työhön voi myös pysähtyä, jos kokee, että se kiinnostaa muita enemmän, Leena Silver selostaa kerhojen toimintaperiaatetta.

Nuorisopalvelujen taidekerhot toimivat Kirkonkylällä, Klaukkalassa ja Haikalassa. Ne kokoontuvat kerran viikossa.

Kesän aikana luvassa on kaksi lasten taidekurssia, joihin kumpaankin voi vielä ilmoittautua. Ensimmäinen kurssi pidetään Kirkonkylällä 4.-8. kesäkuuta. Sen aiheena on ”Aarteita aikojen takaa”.

Elokuun kurssi pidetään 6.-9. päivä Haikalassa. Teemana on ”Ystävyys”.

Linnaneidot ja ritarit -näyttely Kirjastogalleriassa 23.5.-8.6. Näyttely avoinna ma-to klo 10-20, pe klo 10-18, la ja aattoina klo 10-16 (koulujen kesäloma-aikana la 10-14).Punamullantie 1, Nurmijärvi

Lisätietoja kuvataidekerhoista osoitteesta www.nurmijarvi.fi/vapaa-aika ja kulttuuri/nuoret/harrastusmahdollisuudet