Neljälle automallille viisi tähteä kolariturvallisuudesta

Autojen kolariturvallisuutta testaavan Euro NCAP:n testikriteerit kiristyivät jälleen tänä vuonna.

.

Autojen kolariturvallisuutta testaavan Euro NCAP:n tuoreimmat testit poikivat vain viiden tähden suosituksia: kaikki neljä testattua automallia – BMW 3 -sarja, Hyundai i30, Mazda CX-5 ja Peugeot 208 – ansaitsivat täydet tähdet.

Saavutus on erinomainen, sillä testikriteerit kiristyivät jälleen täksi vuodeksi. Helmikuussa julkaistu vuoden ensimmäinen testi osoitti, että viisi tähteä ei ole suinkaan itsestään selvä saavutus.

Uudessa arvosteluasteikossa autojen pitää olla erityisen kehittyneitä jalankulkijaturvallisuudessa saadakseen hyvän arvosanan.

BMW 3 -sarja sai jalankulkijaturvallisuudessa 78 prosentin tuloksen, mikä on erinomainen tulos autolle, jossa ei ole aktiivista konepeltiä.

Aktiivinen konepelti nousee hieman törmäyksessä ja pehmentää siten jalankulkijan törmäystä autoon. Peugeot 208 sai jalankulkijaturvallisuudesta arvosanaksi 61/100, kun viiden tähden kokonaisarvosana edellyttää vähintään 60 prosentin tulosta.

Mazda CX-5 puolestaan loisti sivutörmäystestissä ja sai täydet pisteet.

Hyundai i30 suojasi heikosti rintakehää sivupylvästestissä, mutta sai lapsiturvallisuudesta nyt testatuista autoista parhaat pisteet.

Mazda CX-5:een ja BMW 3-sarjaan on saatavana automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä, joka auttaa välttämään peräänajon tai vaimentamaan sen seurauksia.

Järjestelmä on hyvä turvavaruste, jonka yleistyminen autoissa on suotavaa. Siksi Euro NCAP aikoo jatkossa edistää automaattisen hätäjarrutusjärjestelmän saatavuutta autoissa.

Nyt testattujen autojen lisäksi Audille myönnettiin onnettomuuksia ehkäisevien järjestelmien Euro NCAP Advanced -palkinto automaattisesta Pre Sense front plus -hätäjarrutusjärjestelmästään.

Tarkemmat tulokset löydät Autoliiton tietopankista www.autoliitto.fi/tietopankki/testi-ja-tutkimustuloksia/euro-ncap-kolari...