Paikalliset

Bakteerihavainto sulki Lepsämän koulun hanat

Lepsämän koulun käytävällä olevat hanat on toistaiseksi poissa käytöstä, ja oppilaita on kehotettu tuomaan kouluun omia juomapulloja.

Kari Virtanen

Lepsämän koulussa on tällä viikolla vaadittu erikoisjärjestelyjä, kun koulun oman kaivon vedestä löydettiin koliformisia bakteereja.

Koulun käytävällä olevat hanat on toistaiseksi poissa käytöstä, ja oppilaita on kehotettu tuomaan kouluun omia juomapulloja. Luokkiin on asetettu myös tilapäisiä vesiastioita, jotta jokainen koululainen saa tarvittaessa vettä juotavaksi.

Isännöitsijä Hanna Mikkotervo-Adler muistuttaa, että bakteereja sisältävää vettä voi käyttää siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen, peseytymiseen ja vessan huuhteluun, mutta juomavedeksi ja ruoanlaittoa varten se tulee keittää.

Rehtori Anneli Luostarinen kertookin ohjeistaneensa oppilaita ja heidän vanhempiaan heti alkuviikosta, kun vesiongelma havaittiin.

– Tiedotimme heti maanantaina asiasta koululaisille ja heidän vanhemmilleen. Ei täällä mitään hirveää katastrofia ole, mutta vähän tilapäisiä järjestelyitä, Luostarinen rauhoittelee.

Oppilaille ei oireita

Koliformiset bakteerit havaittiin Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen tekemän vuosittaisen näytteenoton yhteydessä. Ympäristökeskuksen terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka kertoo, että koliformisten bakteerien esiintyminen kaivovedessä voi olla merkki pintavesien pääsystä kaivoon.

– Lepsämässä havaitut bakteerit ovat kuitenkin indikaattoribakteereista lievempiä, ja siellä ei havaittu e-kolibakteereja.

– Vanhempien ei siis tarvitse olla sinänsä huolissaan, koska juomavedestä ei ole löytynyt ulostesaastumiseen viittavia bakteereja, Suurkuukka sanoo.

Kaivot tarkistetaan

Kunnan on tarkoituksena puhdistaa kaivo viikonlopun aikana, ja veden puhtaus varmistetaan vielä näytteenotolla. Rehtori Luostarinen arvelee, että kaivosta tuleva juomavesi saadaan käyttöön alkuviikosta.

Suurkuukka kertoo, että Lepsämän koulun lisäksi myös Valkjärven, Suomiehen, Nummenpään ja Palojoen kouluissa on käytössä oma kaivo. Ympäristökeskus otti myös näistä kouluista vuosittaiset vesinäytteet syyskuun lopulla, mutta ainakaan vielä ei ole tiedossa, että näytteistä olisi löytynyt bakteereja.

– Kaikkien viiden koulun näytteet otettiin samaan aikaan, ja vain Lepsämän näytteestä tuli labrasta heti ilmoitus, että sieltä löytyi epäpuhtauksia. Toki lopulliset tulokset ovat vasta tulossa.

– Tarkistamme joka tapauksessa näiden kaikkien koulujen kaivojen kunnon, jotta voimme jo ennalta välttää tällaisen tapahtumisen uudestaan, Suurkuukka kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat