Paikalliset

Nurmijärvi laskee ainoana kirkollisveroa

NURMIJÄRVI (NU)Nurmijärven kirkkovaltuuston tekemä päätös kirkollisveroprosentin laskemisesta on valtakunnan tasolla historiallinen. Nurmijärvi on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntatalouksista ainut, joka laskee ensi vuonna veroprosenttiaan. Erityisen radikaalista muutoksesta ei kuitenkaan ole kysymys, sillä vero laskee ensi vuoden alussa 1,5 prosentista 1,45 prosenttiin (NU 27.10.).

Kirkollisveroprosentit pysyvät ennallaan valtaosassa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntatalouksista ensi vuonna. Maltillisen noston vuodelle 2014 tekee 37 seurakuntataloutta eli vajaa 13 prosenttia maan kaikista seurakuntatalouksista. Veroprosenttia laskee siis vain Nurmijärven seurakunta.

Seurakuntataloudella tarkoitetaan itsenäistä seurakuntaa tai seurakuntayhtymää. Seurakuntatalouksien lukumäärä pysyy nykyisellään 295:ssä vuonna 2014.

Kirkollisverojen nostot ovat useimmiten 0,1 tai 0,15 prosenttiyksikön verran. Suurin korotus tapahtuu Kyyjärvellä, Rantasalmella ja Vihdissä, joissa veroprosentti nousee 0,25 prosenttiyksikköä.

Alin eli yhden prosentin kirkollisvero säilyy Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymissä. Seuraavaksi alin 1,15 kirkollisveroprosentti on enää Raisiolla, kun Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä korotettiin veroprosenttia. Liedossa prosentti on 1,20.

Viisi seurakuntataloutta nosti kirkollisveronsa kahteen prosenttiin, joka on korkein kirkollisveroprosentti.

Kahden prosentin kirkollisveroa kannetaan nyt kolmessatoista seurakunnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat