Paikalliset

Irtokoira tappoi lemmikkiketun omistajan silmien edessä

Vielä yhdessä. Sinikettu Leda oli Lepsämässä asuvan Nathalie Chavieven ainut lemmikki.

LEPSÄMÄ (NU)Lepsämässä asuva Nathalie Chavieve pidättelee kyyneliä kertoessaan Leda-lemmikkinsä kohtalosta.

Chavieve oli perheensä metsässä iltapäivälenkillä lemmikkikettunsa kanssa, kun borzoi-rotuinen koira hyökkäsi Chavieven siniketun kimppuun.

– Yritin ottaa Ledaa syliini, kun näin meitä lähestyvät kolme irtokoiraa. Yksi koirista hyppäsi selkääni ja kaaduin maahan, joten en saanut Ledaa turvaan.

– Borzoi raateli Ledaa armottomasti ja piti hampailla siitä kiinni. Yritin repiä Ledaa pois koiran hampaista ja huusin koiralle, että se olisi lopettanut. Koira piti Ledan hampaissaan kuitenkin niin kauan, että se oli kuollut.

Chavieve järkyttyi tapahtumista todella pahasti, ja lähes yhtä hämmentävää oli hänen mielestään borzoin omistajan reaktio. Borzoin omistaja oli sunnuntaina iltapäivällä lenkillä yhteensä kuuden koiran kanssa. Chavieve kertoo kolmen koiran olleen irti, ja kolmea niistä talutti omistajan ystävä.

– Koirat omistava nainen yritti huutaa koiriaan ja käski niitä irrottamaan otteensa Ledasta. Koirat eivät kuitenkaan totelleet eikä hän saanut niitä irti. Koirat lopettivat vasta, kun oli Ledan kannalta liian myöhäistä.

– Ihmettelen suuresti naisen reaktiota, sillä hän ei pyytänyt minulta anteeksi tapahtunutta. Hän ei pahoitellut asiaa lainkaan eikä tarjonnut meille minkäänlaista apua, Chavieve kertoo.

Chavieve soitti tapauksen jälkeen hätänumeroon ja sai poliisit tapahtumapaikalle Lepsämän Myssyntielle. Samaan aikaan paikalle tuli myös Chavieven puoliso Jean Claude Chavieve, joka yritti selvittää jatkotoimia.

– Poliisit kuulustelivat meitä sekä koirien omistajaa, mutta meille tuli tunne ihan kuin me olisimme jotenkin syyllisiä.

– Todellisuudessa Nathalie oli Ledan kanssa oman tonttimme lammen rannalla. Ja Leda oli kiinni narussa, sillä emme ole koskaan ulkoiluttaneet sitä ilman narua. Naisen koirat olivat irti ja vielä yksityisalueella, Jean Claude Chavieve muistuttaa.

Puhemiehen roolissa olleen Jean Clauden mukaan poliisit ehdottivat, että pariskunta olisi sopinut korvauksista koiran omistajan kanssa ja poliisit kehottivat heitä miettimään sopivan korvaussumman.

– Tuhahdin poliisille, että haluan sitten 100 000 euroa. Tässä ei ole kuitenkaan kyse rahasta vaan oikeudesta. Irrallaan olevat koirat voivat hyökätä kenen tahansa kimppuun, ja tuollaisia metsästyskoiria ei saa pitää irti, sanoohan sen lakikin.

– Sitäpaitsi koko Myssyntie on yksityisaluetta, joten en ymmärrä miksi hän tuli lenkille tontillemme, vaikka asuu useamman kilometrin päässä, Jean Claude Chavieve kysyy.

Keski-Uudenmaan poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Lylykangas vahvistaa poliisin tutkivan siniketun kuolemaa.

Asiaa tutkitaan rikosnimikkeillä metsästyslain säännösten rikkomus ja eläinsuojelurikkomus.

– Eläinrikkomus pohjautuu siihen, että sinikettu on lopetettu eläinsuojelulain vastaisesti. Ja metsästyslainsäännösten rikkominen tulee siitä, että koira ei saa olla kytkemättömänä toisen maalla ilman lupaa.

– Tutkinta on kuitenkin vielä kesken, ja syyttäjä päättää loppupeleissä asian etenemisestä. Eläinsuojelurikkomuksesta maksimi rangaistus on kaksi vuotta vankeutta ja metsästyslainsäännösten rikkomisesta seuraa yleensä sakkorangaistus, Lylykangas sanoo.

”Toivottavasti Leda ei kuollut turhaan”

Sinikettunaaras Leda ehti olla ranskalaistaustaisen Chavieven pariskunnan lemmikkinä 6,5 vuotta, miltei koko sen ajan kun he ovat asuneet Lepsämässä.

Jean Claude Chavieve kertoo pariskunnan halunneen oman ketun lemmikikseen, kun he pääsivät tutustumaan sinikettujen olosuhteisiin.

– Halusimme tarjota ketulle hyvän kodin, jossa se saa ihanan elämän.

– Selvitimme ensin, että siniketun pitäminen lemmikkinä on Suomessa laillista, ja hankimme Ledan Vaasasta suoraa kettutarhalta.

Nathalie Chavieve kertoo Ledan olleen maailman kiltein lemmikki, ja se oli tunnettu kaveri Lepsämän naapurustossa.

– Leda oli todella ystävällinen ja kiltti, ja lapset tykkäsivät siitä valtavasti.

– En itse voi saada lapsia, joten Leda oli meille kuin oma lapsi, Nathalie kuvaa.

Ledan poismeno on Chavieveille todella iso asia, mutta he toivovat, että tarinalla on myös opetus.

- Tiedämme, ettemme voi saada Ledaa takaisin, mutta toivottavasti hän ei kuollut turhaan, vaan jatkossa ihmiset pitävät koirat kiinni ja voimme välttyä tällaisilta tapauksilta, lepsämäläinen pariskunta sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat