Kulttuuri

Klaukkalan kirjastossa taidetta jokaiselle

Taitavaa tunnelmanluontia. Kitaristit Patrik Kuosmanen (vas.), Mikael Rantanen ja Kari Weselius aloittivat Klaukkalan kirjaston taiteiden yön ohjelman. Weseliuksen oppilaat Kuosmanen ja Rantanen ovat kumpikin harrastaneet kitaransoittoa ja useita vuosia.Parasta tässä on konserteissa esiintyminen ja se fiilis, joka onnistumisesta tulee, Rantanen kuvailee.))

Anna Tilli

KLAUKKALA (NU)Samettisia sointuja, salonkimusiikkia 1800-luvun alusta. Prinsessoja, sankareita, Nalle Puh. Mangahahmoja, onnistumisen iloa. Jazzahtavaa folk-poppia Kanadasta. Bling blingiä suoraan Klaukkalasta. Sopivan monta siskoa. Herkkiä sanoituksia. Täysillä tekemistä.

Klaukkalan kirjaston taiteiden yössä nähtiin perjantaina 14.9. ohjelmaa kaikenikäisille. Tavallisesti kirjasto sulkee perjantaisin ovensa kuudelta, mutta 14.9. varsinainen ohjelma alkoi vasta silloin. Ovet pidettiin auki iltakymmeneen saakka, jolloin viimeisetkin vierailijat lähtivät hiljalleen lipumaan kotia kohti.

– Tapahtuma periytyy Klaukkalassa edellisinä vuosina järjestetystä taiteiden yöstä, joka oli tapana järjestää yhtä aikaa Helsingissä pidettävän taiteiden yön kanssa. Tämä päällekkäisyys oli kävijöiden ja myös esiintyjien kannalta hankalaa. Tänä vuonna me Klaukkalan kirjastossa halusimme jatkaa taiteiden yön perinnettä, mutta järjestimme tapahtumamme edellä mainituista syistä hiukan syksymmällä, kertoo Anne Kurppa Klaukkalan kirjastosta.

Startti silkkisillä sävelillä ja satumaailmoilla

Jaakko Repo, Mikael Rantanen, Patrik Kuosmanen sekä ohjaaja Kari Weselius avasivat Klaukkalan kirjaston taiteiden yön tunnelmallisella kitaramusiikilla. Samalla kellonlyömällä aloittivat myös satu- ja sarjakuvapaja, jotka kiinnostivat erityisesti perheen pienimpiä.

Krista Karlssonin ja Briitta Kotilaisen pitämän sarjakuvapajan istumapaikat täyttyivät heti kuudelta. Paja keskittyi mangasarjakuvahahmon perusteisiin.

Myös satupajassa riitti vilinää ja vilskettä. Lapset pääsivät itse satuilemaan satutäti Anu Kalliolan johdolla satuteltan uumenissa. Piirustusalueella lapset myös kuvittivat kertomuksiaan. Inspiraatiota haettiin tutuista saduista ja hahmoista: virikkeenä oli useita vapaasti selattavia ja luettavia satukirjoja. Monet innostuivatkin kertomaan tarinoita itselleen tärkeistä satuhahmoista.

– Prinsessa Ruusunen on mun lemppari!

– Mä tykkään Nalle Puhista!

– Kertoisitko siitä mulle sadun?

– Joo!

KanadastaKlaukkalaan

Taiteiden yössä tunnelmoitiin myös kansainvälisessä hengessä. Kanadalainen muusikko Shelley O’Brien esitti muun muassa useita omia sävellyksiään sekä Joni Mitchelliä. Kitaran ja pianon lisäksi esityksessä hyödynnettiin myös ukulelea.

O’Brien vieraili ensimmäisen kerran Suomessa ukulele-festivaalilla vuonna 2009. Toinen matka Suomeen oli suunnitteilla siitä lähtien ja tilaisuuden ilmaannuttua hän tarttui siihen epäröimättä. Kanadassa vastikään kolmen viikon kiertueen tehnyt O’Brien esiintyi Suomessa muutaman päivän vierailunsa aikana Klaukkalan kirjaston taiteiden yön lisäksi myös muun muassa Kirkonkylän ravintola Duetossa.

O’Brien viihtyy Suomessa hyvin.

– Olen hullaantunut pohjoiseen. Suomessa on melko samanlaista kuin Kanadassa. Talvi on kylmä täälläkin, O’Brien naurahtaa.

Liikuttavaaläsnäoloa

Taiteiden yön ohjelmaa rakensivat myös uutuusteostaan Klaukkalaa esitellyt Laura Paloheimo sekä Tintti Afrikassa -sarjakuvaa eritellyt Jarno Kantola, ainutlaatuisen musiikkielämyksen tarjonnut lauluyhtye TMS sekä sokerina pohjalla Mikael Peltonen, joka liikutti ja hymyilytti kitarasävellyksillään.

Tapahtuman järjestäjät kiittelivät vuolaasti kävijöitä ja esiintyjiä.

– On liikuttavaa, kuinka esiintyjät tulevat mukaan hyvällä mielellä ja täydellä energialla. He tekivät tapahtumasta onnistuneen kukin omalla osallistumisellaan, Anne Kurppa ja kirjastopäällikkö Annastiina Louhi toteavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat