Paikalliset

Kunnan tilinpäätös: Nokka pinnalla – pyrstö tarttui

Kimmo Behm

Kari Virtanen

Kunnan viime vuoden tilinpäätös oli 200 000 euroa ylijäämäinen. Edellisvuonna tulos jäi 1,5, miljoonaa alijäämäiseksi. Kuluvan vuoden näkymät ovat sellaiset, että säästöjä on kunnanjohtaja Kimmo Behmin mukaan etsittävä välittömästi.

Verotulot kasvoivat viime vuonna 7,5 ja valtionosuudet vähenivät 2,2 prosenttia. Verotuloja lisäsi oleellisesti valtakunnallinen tilitysmuutos, jolla aikaistettiin verotulojen kertymistä kunnille.

Kunnan investoinnit nousivat 32 miljoonaan euroon. Nousua edellisvuoteen on 7 miljoonaa euroa. Kunta velkaantui lisää 11 miljoonaa euroa ja lainamäärä kasvoi 2 326 euroon asukasta kohden. Lisäystä oli 253 euroa asukasta kohden.

– Nokka pinnalla  – pyrstö tarttui, kunnanjohtaja Kimmo Behm kommentoi tilinpäätöstä.

Vaikka talous muodostui hieman ylijäämäiseksi, velkaantumisen vauhti heikensi kunnan omavaraisuusasteen ensi kertaa alle 50 prosentin rajan.

– Kunnan investointivauhti on kohtuuton ja velkaantuminen hirvittää. Se on kunnan talouden kannalta kestämätöntä, hän jatkaa.

Kuluvan vuoden talousarvio on 2,8 miljoona euroa alijäämäinen 0,5 prosentin veronkorotuksesta huolimatta. Tähän vaikuttaa nähtävissä oleva verotulojen kasvun hiipuminen.

– Talousarviossa pysymiseksi on taloudellisuutta ja tehokkuutta tarkasteltava entistä perusteellisemmin ja etsittävä säästöjä välittömästi tämän vuoden talousarvioon, kunnanjohtaja Behm toteaa.

– Talouden huolestuttavat näkymät on syytä ottaa vakavasti, muistuttaa myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä.

– Kunnan maltilliset työttömyysluvut ovat nekin nousussa. Kunta ei ole kuitenkaan lähdössä karsimaan elinvoimaisuudesta. Kasvukunnassa on tärkeä pitää huolta siitä, että palvelut toimivat ja kehittyvät. Myös tonttitarjontaan on panostettu sekä asumisen että yritystonttien osalta. Nurmijärvelle on kunnia-asia, että täällä on hyvä elää ja yrittää.

Talonrakennushankkeisiin käytettiin 6,5 miljoonaa euroa. Merkittävin kohde oli 3,4 miljoonan pääterveysaseman laajennus ja peruskorjaus Kirkonkylässä.

Kunnallistekniikkaan käytettiin 8,1 miljoonaa euroa ja Nurmijärven Vesi investoi 3,8 miljoonaa euroa. Käynnissä olevia tärkeimpiä kunnallistekniikan rakentamiskohteita ovat Ilvesvuoren yritysalue Kirkonkylässä moottoritien varressa, Viirinlaakson stabilointi, Kiikkaistenkuja, Tilantie ja Pikimetsän alue Klaukkalassa, Lintumetsän alue Lepsämässä sekä Krannilan alue Kirkonkylässä.

Vesilaitoksen uusien asuntoalueiden rakentamiskohteet sijaitsivat Kirkonkylän Krannilassa, Klaukkalassa Pikimetsän alueella, Lepsämän Lintumetsässä ja Nummitiellä. Klaukkalan Tilantiellä tehtiin putkisiirtoja kerrostalotyömaan takia ja Rajamäen Saunatien aluetta viimeisteltiin.

Yritysalueista rakentaminen jatkui Ilvesvuoren eteläisellä alueella. Puhdasvesiverkostoa saneerattiin Klaukkalan Haikalassa, Harjulassa ja Toivolassa. Viemäriverkostoa saneerattiin Kirkonkylässä. Klaukkalan Ristipakkaan rakennettiin uusi viemärilinja ja Toivolan pumppaamo saneerattiin.

Klaukkalan jäähallille rakennettiin pysäköintialue. Rakenteilla olivat Kirkonkylän liikuntapaikan päällystys ja Klaukkalan Syrjälän lähiliikunta-alue.

Kunnan väestömäärä oli viime vuoden lopussa 41 178 asukasta. Asukasluku nousi edellisestä vuodesta runsaalla yhdellä prosentilla. Työttömyysaste nousi vuoden takaisesta 4,8 prosentin tasosta 6,3 prosenttiin. Tämä oli kuitenkin edelleen yksi Uudenmaan alhaisimmista työttömyysprosenteista, kun Uudellamaalla keskimääräinen prosentti oli vuoden lopussa 9,6 prosenttia.

Kunnan henkilöstömäärä oli vuoden lopussa 2 627 henkilöä, lisäystä 61 henkilöä. Määrä on 34 henkilötyövuotta edellistä vuotta suurempi.

Kunta luovutti 22 omakotitonttia ja 6 yritystonttia. Ilvesvuoren yritysalueen rakentaminen on edennyt suunnitelmien mukaan. Klaukkalan alueen suurin hanke on Viirinlaakson alueen kaupallinen ja kunnallistekninen rakentaminen.

Merkittäviä muita asemakaavahankkeita olivat syksyllä vahvistettu Altian tehdasalueen asemakaava sekä valmistelussa olevat Klaukkalan Vanhan Klaukan ja Rajamäen Uudenniityn alueet.

Vuoden 2013 tilinpäätöksen avainluvut

Toimintakate kasvoi vuoteen 2012 verrattuna 8,5 miljoonaa euroa.

Verorahoitus lisääntyi 11,1 milj. euroa edelliseen vuoteen verrattuna

Vuosikate oli 13,7 milj. euroa, mikä ylitti poistojen määrän 0,2 milj. eurolla, jolloin tulos oli 0,2 milj. euroa ylijäämäinen

Investoinnit olivat vuonna 2013 yhteensä 32 miljoonaa euroa ja lainojen lisäys oli 11 milj. euroa. 

Asukasluku 41 178 (31.12.2013) ja 40 715 (31.12.2012).

Tuloveroprosentti 19,00 (pysyi ennallaan).

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat