Paikalliset

Nurmijärven vesitornit korjattu hiljattain

Miljoona litraa. Miljoona litraa vetävä Klaukkalan vesitorni kävi läpi peruskorjauksen viime vuonna.

Kari Virtanen

NURMIJÄRVI (NU)Nurmijärven kolme vesitornia on korjattu perusteellisesti viime ja kuluvan vuoden ajan. Vesilaitoksen johtaja Ilkka Ojansivun mukaan Jyväskylän tapaisesta vesitornin sortumisesta ei täällä olekaan huolta. Vesitornit kestävät vähintään seuraavat 15 vuotta.

Nurmijärven ja Jyväskylän sortuneella vesitornilla on yhtymäkohtia. Klaukkalan, Kirkonkylän ja Rajamäen tornit ovat rakenteeltaan samanlaisia kuin Jyväskylän Kangasvuoren romahtanut vesitorni. Jyväskylän torni oli puolet isompi kuin Nurmijärven tornit, joista kukin vetää vettä miljoona litraa.

Kunnostettu kaksi kertaa

– Jokainen taajama sai oman vesitorninsa 1970-luvun puolivälin tienoilla. Rakentamisen jälkeen niitä on kunnostettu kahdesti, Ilkka Ojansivu kertoo.

Ensimmäinen korjauskierros tehtiin 14 vuotta sitten. Kirkonkylän ja Rajamäen torneja vahvistettiin teräsvanteilla. Myös betonirakenteita kunnostet-tiin.

– Tornien betonin paksuutta lisättiin, jotta teräkset eivät syöpyisi. Tornit koostuvat elementeistä ja niiden saumoja uusittiin, jotta vesi ei pääse rakenteisiin sisään, Ojansivu kuvaa korjauksia.

Viimeisessä peruskorjauksessa kaikki kolme tornia käytiin läpi ja niiden ulkopuoli kunnostettiin. Klaukkalan torni sai vahvistavat teräsvanteet ja Kirkonkylän tornin katto uusittiin.

Alkavat käydä pian pieniksi

Vesitorneilla on vedenjakeluun oma merkityksensä, vaikka niitä ei välttämättä tarvittaisi. Vedenjakelu voitaisiin hoitaa pumppaamalla vedenottamoilta.

– Vesitorneja käytetään vielä yleisesti, sillä ne ovat hyödyksi, jos tulee sähkökatko ja pumput pysähtyvät. Ne toimivat myös palosammutusveden varastona, Ilkka Ojansivu kertoo.

Vedenjakelu Nurmijärvellä toimii siten, että osa taloista saa vetensä suoraan vedenottamoilta ja osaan se tulee vesitornin kautta kiertäen.

– Vesitornit alkavat käydä pieniksi, jos kunta kasvaa nykyisellä tavalla. Torneja on suurennettava tai rakennettava uusia ja isompia.

Suuremman tornin tarve tulee ensimmäisenä eteen Klaukkalassa, jossa vettä kuluu parisen miljoona litraa päivässä. Kirkonkylässä kulutus on puolet pienempää.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat