Paikalliset

”Ilmeestä näkee onko laulutekniikka oikea”

Ilmaisu haltuun. Laulun ohella ryhmän harjoituksissa käydään läpi myös esiintymiseen ja ilmaisuun liittyviä asioita.)

Tuulia Paulanto

KIRKONKYLÄ (NU)Maanitun koulun musiikkiluokassa käy kuhina sunnuntai-iltapäivällä Too Many Sisters-lauluryhmän valmistautuessa vuosittaista Kauneimmat joululaulut -tapahtumaa varten.

Too Many Sisters ryhmä on osallistunut tapahtumaan aivan ryhmän alkuajoista lähtien. Kyseessä on siis ryhmän osalta varsin perinteikäs tapahtuma.

Too Many Sisters-lauluryhmä keikkailee vuoden ympäri erilaisissa kokoonpanoissa. Too Many Sisters ei ole varsinaisesti kuoro vaan se koostuu eri-ikäisistä laulunharrastajista. Osa nuorista ja aikuisista opiskelee laulua tai musiikkia Nurmijärven opistossa. Lauluryhmään ei kuitenkaan ole pääsykoetta ja mukana on kaikentasoisia laulunharrastajia.

Ryhmän ohjaajan Anneli Ahokkaan mukaan Kauneimmat joululaulut on erityinen tapahtuma.

– Tapahtuma kokoaa lähes kaikki laulajamme yhteen harjoittelemaan. Ryhmään kuuluu paljon eri musiikkilukioiden oppilaita ja tänä vuonna ikävästi erilaiset tapahtumat verottavat kokoonpanoa. Onneksi myös ryhmän entisiä, muualle muuttaneita jäseniä tulee mukaan osaksi esitystä.

Harjoittelu aloitetaan hyvissä ajoin 

Too Many Sisters- ryhmässä normaalisti harjoitellaan erityisesti yksilaulua, esiintymistä ja äänenmuodostusta. Siksi yhtenäisen ja harmonisen lauluesityksen aikaansaaminen vaatii paljon harjoittelua. Yhtenäisen soinnin muodostamiseen sekä yksityiskohtien hiomiseen menee aikaa. – Erityisesti stemmalaulaminen ja sen harjoittelu kehittävät paljon kaikkia laulajia. Harjoitteluvaiheen alku on yleensä hieman kaoottinen mutta loppuvaiheessa joka vuosi palikat loksahtavat oikealla tavalla kohdalleen.

”Oi Jouluyö” kuullaan jälleen

Kauneimmissa joululauluissa esiintyy aikaisempien vuosien tapaan useampi kuoro. Too Many Sistersin esittämänä illan aikana kuullaan muutama kappale.

– Haluamme joka vuosi kehittää hieman jotain uutta esitykseen. Saatamme kokeilla esimerkiksi uusia sovituksia kappaleisiin, jotka ovat olleet ohjelmistossa jo pitkään. Olemme esittäneet ”Oi Jouluyön” lähes joka kerta Kauneimmissa joululauluissa. Muutama vuosi sitten kappaleen ohjelmistosta poisjättämisestä tuli hirveä määrä ihmettelyä. Ryhmän kanssa päätimme palauttaa kappaleen kipin kapin ohjelmistoon, Ahokas lisää naurahtaen.

”Kaunis ja jouluinen tapahtuma”

Vaskivuoren lukion musiikkilinjalla opiskeleva rajamäkeläinen Saija Karppinen, 18, on ollut pitkään mukana Too Many Sisters -ryhmässä. Hän on osallistuu Kauneimpiin joululauluihin tänä vuonna neljättä kertaa. Karppinen on muutenkin aktiivinen musiikinharrastaja, sillä hän soittaa viulua ja käy laulutunneilla.

Karppinen kuvailee Kauneimpia joululauluja hyvin jouluiseksi ja lämpimäksi tapahtumaksi.

– Tapahtumassa on hienoa laulaa, koska harjoittelemme paljon ja tuloksena on hiottu ja yleensä siksi, juuri onnistunut esitys. Kauneimmat Joululaulut - tapahtumassa on aistittavissa jouluisen lämmin tunnelma. Tapahtumassa viihtyvät sekä esiintyjät että yleisö.

Myös muita esiintymisiä ennen joulua

Lauluryhmän kiireet eivät vielä helpota Kauneimpien esityksen jälkeen, sillä tiedossa on vielä muitakin esiintymisiä ennen joulua. Too Many Sisters esiintyy joulukuun puolessa välissä Klaukkalan kirjaston joulukalenterissa sekä myös Nurmijärven kirjastossa.

Ryhmän ohjaaja Anneli Ahokas kehottaa ihmisiä tutustumaan joulukalenterin muuhunkin ohjelmatarjontaan.

– Too Many Sisters esittää kirjastokeikoilla hieman erilaista myös laulelma-tyylistä musiikkia. Tietysti mukana on myös muutama yllättävämpi ohjelmanumero, hän lisää lopuksi.

Kauneimmat joululaulut: su 16.12. klo 18 Nurmijärven kirkossa.

Klaukkalan kirjaston joulukalenteri: ma 17.12. klo 18

Nurmijärven kirjaston joulukalenteri: to 20.12. klo 18

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat