Kulttuuri

Säveltäminen on ongelmanratkaisua

Melodisia sävellyksiä. Musiikki edustaa sitä, mitä ei voi sanoin kuvata. Näytelmään se tuo oman mielen- ja sydämensisäisen maailmansa, kuvailee säveltäjä-muusikko Iiro Ollila.

Anna Tilli

KIRKONKYLÄ (NU)– Vielä yhden kerran. Nyt niin täysillä kuin ikinä pystytte!

– Melodiat maalailevat ja rytmit leikittelevät Nurmijärven yhteiskoulussa säveltäjä-muusikko Iiro Ollilan johtaessa kuoroharjoituksia. Ollila vastaa kesällä 2013 Taaborinvuorella nähtävän Aleksis Kivi -näytelmän musiikin sävellyksestä ja ohjauksesta. Hän rakentaa näytelmää yhdessä ohjaaja Samuli Reunasen kanssa. Ollilalla ja Reunasella on jo entuudestaan kokemusta yhteistyöstä.

– Viimeisimpänä teimme näytelmän ”Huojuva talo” Oulun kaupunginteatteriin viime vuonna. Samulin kanssa on aina ilo tehdä töitä, Ollila kuvailee.

Kiven mielenliikkeet sävelinOllila on käsitellyt Aleksis Kiven tekstejä aiemminkin. Vuonna 2008 hän valmisti yhdessä ohjaaja Vesa-Tapio Valon ja tanssiteatteri Tsuumin kanssa Seitsemän veljestä -esityksen. Ollila ei kuitenkaan koe olevansa Kivi-harrastaja.

– Arvostan Kiven tekstejä, mutta tarkastelen niitä tietyn etäisyyden päästä. Sävellystyön kannalta se on hyvä asia. Lähestyn Kiven tekstejä rauhallisesti ajatellen, Ollila kuvailee.

Ollilan musiikki upotetaan Veijo Meren näytelmään pohjautuvaan käsikirjoitukseen.

– Aleksis Kivi on säveltäjän kannalta mielenkiintoinen projekti, sillä musiikilla on siinä suuri rooli. Musiikki kietoutuu hyvin tiiviisti näytelmän päähenkilön Aleksis Kiven mielenliikkeisiin. Alusta asti dramaturgisena ajatuksena on ollut se, että musiikki edustaa Aleksis Kiven mieltä, Ollila kertoo.

Mukana Ollilan ohjaamassa musiikkiryhmässä on monenlaisia laulajia ja soittajia.

– On tärkeää, että mukana on erinäköisiä ja -kuuloisia ihmisiä. Se tuo näytelmään myös kaivattua kyläjuhlan tuntua, Ollila toteaa.

Ollila toivoo musiikkiryhmän paitsi nauttivan, myös oppivan.

– On hyvä, jos ihmisillä on hauskaa. Lisäksi on hienoa nähdä, että ihmiset tekevät töitä ja myös oppivat tästä jotain. Taustalla on pedagogisiakin ajatuksia, Ollila pohtii.

Kitarasta se lähtiOllilan elämässä musiikki on ollut läsnä lapsuudesta saakka. Ensimmäisenä instrumenttina oli kitara. Myös laulaminen ja bändiharrastus tulivat jo varhaisessa vaiheessa mukaan kuvioihin. Kiinnostus klassiseen musiikkiin syntyi yläasteella.

Sittemmin Ollila päätyi Helsingin konservatorioon opiskelemaan klassista kitaransoittoa ja kouluttautui kitaransoiton opettajaksi.

– Jonkin aikaa tein uraa konserttikitaristina. Kitara kulkee mukana edelleen, mutten enää tee opetustyötä tai harjoittele aktiivisesti, Ollila kuvailee.

Myöhemmin Ollila kiinnostui säveltämisestä ja hakeutui Teatterikorkeakoulun järjestämään musiikkiteatterin koulutusohjelmaan. Teatteri työvälineenä kiinnosti häntä jo ennen musiikkiteatteriopintoja.

– Näyttämö esittämisen paikkana on aina tuntunut luontevalta. Olen säveltänyt paljon teatteriin ja sävellyksissäni on usein performatiivisia elementtejä mukana, Ollila kertoo.

Viimeiset parikymmentä vuotta Ollila on työskennellyt freelancesäveltäjä-muusikkona ja säveltänyt musiikkia niin teatteriin, tanssiin, elokuviin, televisioon kuin radioonkin. Hänen viimeisimpiä projektejaan ovat olleet sävellystyöt Petri Kekonin Miniatures-nykytanssiteokseen sekä Saana Lavasteen ohjaamaan ”Kuka tahansa meistä” -esitykseen. Teatteri 2.0:n sekä Kansallisteatterin yhteistuotantona toteutettu ”Kuka tahansa meistä” on edelleen nähtävissä Helsingissä rautatieasemalla.

Musiikki on kaikkivoipa välineTeatterin voimakas vaikutus näkyy myös siinä, että improvisaatio on Ollilalle tärkeä väline. Hän johtaa Suomen Improvisaatiokuoroa.

– Esitämme täysin improvisoitua kuoromusiikkia. Emme harjoittele ennalta mitään. Kyse on reagoimisen tavoista, olemisen tavoista – teatterimaailman ajatusmallit tuotuna musiikin piiriin, Ollila kuvailee. Improvisaatiokuoro esiintyy seuraavan kerran Tikkurilan Impro 2013 -festivaaleilla perjantaina 15.3.

Musiikki on Ollilalle sekä työ että harrastus.

– Parhaimmillaan siihen liittyy fyysinen tunne. Vatsassa vääntää, kyyneleet tulevat silmiin. Sen jälkeen myös mieli ja äly kiinnostuvat siitä. Musiikki on kaikkivoipa väline, sillä voi käsitellä oikeastaan kaikkia inhimillisen olemisen osa-alueita, Ollila summaa.

Toisinaan Ollila kuuntelee musiikkia tarkasti analysoiden, toisinaan hän keskittyy ainoastaan sen välittämään tunteeseen. Esimerkiksi Queen-yhtyeen musiikkia kuunnellessaan Ollila ainoastaan uppoutuu kuunteluelämykseen.

– Queen on lapsuudenrakkauteni, sitä en analysoi. Sen sijaan vaikkapa John Cage on mahtava juttu miettiä, mutta eihän sitä kuunnella, Ollila pohtii.

SudokuhommaaOllila pyrkii sävellyksillään elämyksen välittämiseen.

– Annan avaimet mennä johonkin paikkaan, mutta en voi käskeä yleisöä tuntemaan surua tai iloa. Sen sijaan luon musiikin avulla paikan, jossa soi jollain tavalla, ja jossa voi syntyä erilaisia tunteita. Musiikki kutsuu tähän tuntemisen ja kokemisen paikkaan, Ollila toteaa.

Ollilan mukaan sävellystyön voi nähdä ongelmanratkaisuna, jossa yhteen ongelmaan on useita ratkaisuja. Tähän pohjautuu myös hänen periaatteensa Kiven tekstien säveltämistä koskien. Käsiteltävistä teksteistä on jo tehty useita arvossapidettyjä sävellyksiä, mutta se ei häiritse Ollilaa.

- Ei herännyt sellaisia tunteita, että ”apua, ei tätä voi tehdä, kun Sibelius teki sen jo”. Hyvän tekstin ominaisuus on se, että sitä voi tulkita uudelleen ja uusilla tavoilla. Tärkeää on miettiä, että miten ja miksi tämän tekstin voisi säveltää eri lailla. Sävellystyö on sellaista sudokuhommaa, Ollila luonnehtii.

Ongelmanratkaisussa on haasteensa.

– Miten tehdä mieleentarttuvaa ja helposti lähestyttävä musiikkia ilman, että siitä tulee typerän populaaria ja matalamielistä. Itse pyrin vilpittömiin ja selkeisiin perustunteisiin. Sydämelliseen musiikkiin, jossa melodisuus korostuu, Ollila kuvailee.

Omia sävellyksiään hän kuvailee terveellä itsevarmuudella.

– Täysin nerokkaita.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat