Minne mennä

Matonpesun salat haltuun

Oikein päin. Raija Tanskanen muistuttaa että matot kannattaa jättää kuivumaan vaakatasoon, jotta värit eivät sekoitu toisiinsa.

Tuulia Paulanto

Kesän tullessa monet haluavat levittää lattialle puhtaat matot. Mikäli viime matonpesureissusta on vierähtänyt aikaa tai tekniikka on ruosteessa, ei ole pahitteeksi pieni muistinvirkistys siitä, miten matot parhaiten saa puhtaaksi.

– Kylläpä on mahtava matonpesu-ilma, toteaa Perttula-Uotilan marttojen sihteerinä toimiva Raija Tanskanen. Hän lupautui antamaan vinkkejä, joilla vasta-alkajakin pääsee helposti alkuun. Kyseessä on lämmin ja aurinkoinen kesäpäivä, joka on hänen mukaansa varsin otollinen matonpesu ajatellen. Kokemusta mattojen pesusta Tanskasella on jo lapsuudesta saakka.

– Jo lapsena oltiin mukana mattoja pesemässä. Aina välillä sitten pidettiin taukoja ja mentiin uimaan ja sitten taas jatkettiin matonpesu-urakkaa, Tanskanen muistelee.

Apurit mukaan

– Yleensä tulemme mieheni kanssa yhdessä pesemään matot. Porukalla on hyvä tulla, varsinkin jos meinaa pestä isoja mattoja, sillä ne ovat yleensä melko painavia nostella.

Muille kannattaa ojentaa auttava käsi matonpesupaikallakin.

– Jos olen huomannut, että joku on tullut yksin matonpesupaikalle, niin olen kyllä sitten auttanut myös parhaani mukaan.

Mukava meininki

Tälläkin kertaa Tanskanen on ottanut miehensä mukaan matonpesureissulle. Meno pesualtaan luona on paikoitellen jopa niin vauhdikasta, että myös Tanskanen itse saa osansa suihkuavasta vedestä. Vesisodan aloitti tällä kertaa, vahingossa tosin, hänen miehensä Raimo Tanskanen. Mutta niinhän sitä sanotaan, että kesä kuivaa sen minkä kastelee. Asia selviää naurulla ja matonpesu pääsee jatkumaan.

Tanskasen mukaan kannattaa tervehtiä paikalla olevia kanssa pesijöitä sekä vaihtaa kuulumisia.

– Kyllä täällä yleensä on varsin mukavaa porukkaa ja mattojen pesun lomassa on mukava jutustella samalla.

Omat välineet tarpeen

Ennen mattojen pesua hän antaa vinkiksi, että kannattaa ravistaa matot huolellisesti. Ja sitten matot vaan pesualtaaseen ja menoksi.

Tanskanen itse ottaa juuriharjan ja pesuaineen ohella mukaan pienen kauhan, jolla vettä saa heitettyä hyvin maton päälle pesuvaiheessa.

– Jos on juuri ostanut uuden juuriharjan, niin se kannattaa liottaa hyvin ennen käyttöä, jolloin matonpesu on helpompaa ja harja pysyy paremmin ehjänä.

Tanskanen muistuttaa, että kannattaa varata mukaan myös eväät.

– Kyllä eväät on hyvä ottaa mukaan. Sitten kun on muutaman maton saanut puhtaaksi, voi pitää tauon ja syödä eväitä niin sitten jaksaa taas jatkaa pesu-urakkaa.

Haastavinta saada matot kuivaksi

Paras ajankohta mattojen pesulle on alkukesä. Loppukesästä matot voi myös pestä, mutta kuivumista hidastaa yökaste.nimenomaan kuivatusvaihe.

– Esimerkiksi tänne matonpesupaikalle matot pitää jättää kuivumaan taivasalle ja jos sattuu vaikka satamaan, niin matot kuivuvat hitaasti. Mattojen tulee olla aivan täysin kuivat, kun ne laitetaan lattialle, Tanskanen kertoo.

Hyvän sään aikana ruuhkautuvat myös kunnan matonpesupaikat.

– Kyllä jos on oikein mainio sää, niin kyllä voi joutua hetken aikaan odottamaan, että mattoja pääsee pesemään vaikka tulisi aikaisinkin.

Vaikka mattojen peseminen itse ei ihan vaivatonta, on se vaivan arvoista.

– Kyllä se matonpesu on ihanaa ja varsinkin se hetki, kun saa levitettyä ne mäntysuovalta tuoksuvat matot siihen lattialle. Se tunne kyllä sitten palkitsee, toteaa Tanskanen lopuksi.

Kunnan ylläpitämät matonpesupaikat sijaitsevat Klaukkalassa Asentajantien kääntöpaikalla, Kirkonkylällä osoitteessa Väinöläntie 20a sekä Rajamäellä Kiljavantien ja Rajamäentien välisessä risteyksessä.

Matonpesupaikat ovat auki syyskuun ensimmäisen viikon loppuun asti.

Marttojen neuvot mattojen pesuun

Jo mattoja hankkiessa kannattaa tarkistaa mattojen hoito-ohjeet, joista selviävät maton materiaali sekä mahdolliset hoito-ohjeet.

Matonpesu hoituu parhaiten oikeanlaisilla välineillä.Mukaan kannattaa ottaa ainakin juuriharja ja pesuainetta, joka voi olla esimerkiksi mäntysuopaa joko palana tai liuoksena tai astianpesuainetta.

Aurinkoinen päivä on paras hetki matonpesua ajatellen. Matonpesupaikalle ei kannata suunnata kiireellä ja mukaan kannattaa ottaa eväät.

Matonpesupaikalle kannattaa suunnata esimerkiksi puolison tai ystävän kanssa, etenkin jos aikoo pestä isompia mattoja.

 Matot tulee ravistella kunnolla ennen pesua.

Kun matonpesu aloitetaan, matto asetetaan pesutasolle ja kastellaan hyvin ensin vedellä ja sen jälkeen pesuainevedellä. 
Seuraavaksi koko matto harjataan kuteensuuntaisesti molemmilta puolilta. Räsymatot kestävät kovempaa harjausta kuin esimerkiksi nukkapintaiset matot. 

Matto kannattaa huolella huolellisesti useampaan kertaan, jotta pesuainetta ei jää mattoon. Kun matto on puhdistunut kunnolla pesuaineesta huuhteluvesi on kirkasta, eikä matto tunnu liukkaalta.

Huuhteluiden välillä maton voi välillä laskostaa. Ylimääräisen veden saa pois joko tallaamalla tai käyttämällä pesupaikoilta löytyvää mankelia.

Matot voi laittaa kuivumaan joko tukevalle tasolle tai  useammalle pyykkinarulle. Mattojen ollessa märkiä, ne ovat painavia, joten naruilla kuivumassa oleva matto saattaa venyä.

Jos räsymatossa on erivärisiä raitoja, matot kannattaa laittaa kuivumaan raitojen suuntaisesti, jotta värit eivät pääse sekoittumaan toisiinsa.

Mattoa kannattaa ravistella ja käännellä kuivumisen aikana. 

Matot kannattaa kuivata huolella. Märät matot alkavat haista helposti ja kasassa esimerkiksi varastotilassa voivat homehtua.

Alkukesästä matot kuivuvat hyvin, loppukesästä kuivumista hidastaa yökaste. 

Lähde: Martat

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat