Paikalliset

Miia Kemilä arvostaa nokkosta

Ravintorikas nokkonen. Puutarhuri Miia Kemilä kertoo, että nokkonen on yksi Suomen ravintorikkaimmista kasveista, joka sopii miedon makunsa ansioista monenlaisiin käyttötarkoituksiin.

Linda Kindt
KLAUKKALA (NU)

– Yrtit kiinnostavat ihmisiä entistä enemmän. Suomen luonnossa kasvaa paljon arvokkaita kasveja, jotka jäävät suurelta osin hyödyntämättä, kertoo klaukkalalainen puutarhuri Miia Kemilä.

Kemilälle villiyrtit ja marjat ovat tuttuja kotikäytöstä jo 80-luvulta lähtien, mutta ajatus luonnon antimien hyödyntämisestä laajemmin syntyi vasta muutama vuosi sitten. Muutto maalle herätti uudenlaisen kiinnostuksen yrtteihin, ja aiemmin hallinnollisissa tehtävissä työskennellyt Kemilä päättikin hankkia luomupainotteisen puutarhurin sekä kauppayrttineuvojan koulutuksen. Tänä kesänä sai alkunsa oma luonnontuotteisiin keskittynyt yritys, Aitta ja Lyhde Oy.

Yritys kerää ja kuivaa luonnonyrttejä esimerkiksi yrttiteenä ja ravintolisinä käytettäviksi. Kesällä tuoreen yrittäjän pitää kiireisenä kasvien viljely, keräily ja käsittely. Talvella taas on edessä uusien tuotteiden kehittelyä.

– Yrtit ovat todella monikäyttöisiä, joten ideoita riittää paljon. Teen lisäksi niitä voi hyödyntää yrttisuolassa, makusokereissa, siirapeissa tai vaikkapa ihan salaatissa, Kemilä luettelee.

Omaa myymälää ei ole suunnitteilla, vaan yrttejä myydään tukkuihin ja kauppoihin. Nurmijärveläiset voivat törmätä Aitan ja Lyhteen tuotteisiin esimerkiksi Klaukkalan Maalaispuodissa.

Monikäyttöinen nokkonen

Villiyrtit kerätään pääasiallisesti luonnosta, mutta Kemilä myös viljelee esimerkiksi nokkosta, piparminttua ja lipstikkaa. Hänen oma lempilapsensa onkin juuri nokkonen, jota ravintorikkautensa vuoksi verrataan usein pinaattiin.

Kasvissa on hyvin mieto lehtivihreän maku, joka katoaa kuivattuna lähes kokonaan. Tämän ansiosta se soveltuu hyvin monenlaisiin käyttötarkoituksiin ja sitä voi sekoittaa esimerkiksi smoothieen, leipätaikinaan, puuroihin, keittoihin tai kastikkeisiin. Tätä vitamiinipommia ei kannatakaan suotta kitkeä roskiin.

– Nokkosmehu on luonnon oma energiajuoma. Se virkistää enemmän kuin kofeiini, sillä se sisältää niin paljon vitamiineja hyvin imeytyvässä muodossa, Kemilä huomauttaa.

Hän lisää, että tuore nokkonen pitää kiehauttaa ennen käyttöä. Kiehautusveden voi käyttää kasteluun, sillä nokkonen toimii hyvin myös lannoitteena. Lisäksi kukinnan jälkeen voidaan kerätä talteen myös erittäin ravintorikkaat siemenet.

Kemilä muistuttaa, että turvallistenkin yrttien vaikutuksista kannattaa ottaa hyvin selvää. Esimerkiksi nokkonen sopii lähes kaikille paitsi sydämen vajaatoimintaa sairastaville, sillä kasvilla voi olla verenpainetta laskeva vaikutus.

Poimitaan luontoa säästäen

Tänä kesänä Kemilän suunnitelmissa on kerätä mahdollisimman paljon tuotteita talven varalle. Tulevaisuudessa tavoitteena on löytää lisää vastuullisia ja asiantuntevia poimijoita, sekä hankkia uusia keräilyalueita.

Aivan mistä tahansa ei yrttejä saa kerätä, ja soveliaat alueet arvioidaankin aina tapauskohtaisesti. Etäisyys vilkkaasti liikennöityihin teihin pitäisi olla 50-100 metriä, sillä hiekkapölyä tai saasteita ei kerättävissä tuotteissa saa olla. Keinolannoitetut tai torjunta-alueilla käsitellyt pellot ja niiden pientareet ovat myös poissa laskuista. Parhaita paikkoja puhtaiden yrttien keräämiseen ovatkin usein niityt ja metsät.

Kemilä muistuttaa, että yrttejä kaupalliseen tarkoitukseen poimivalla täytyy aina olla maanomistajan lupa. Marjoja ja sieniä saa jokamiehenoikeuksien nojalla poimia myös myyntiin, mutta toistaiseksi yrtit eivät näiden oikeuksien piiriin kuulu. Luvan varassakin keräämisen tulee olla vastuullista.

– Tärkeää on, että yrttejä ei poimita yhdeltä alueelta liikaa, eikä missään tapauksessa juurineen. Yrtit on kerättävä aina luontoa säästäen, Kemilä painottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat