Paikalliset

Kerää vain tuntemiasi kasveja

Monikäyttöinen maitohorsma. Maitohorsma on yleinen näky suomalaisissa metsissä ja pihoilla. Se tunnetaan ehkä parhaiten yrttijuomakasvina, jonka lehtiä voi käyttää teeaineksina. Lisäksi nuoret lehdet sopivat silputtuna salaattiin ja versot tarjottavaksi esimerkiksi keitetyn parsan tapaan.

Linda Kindt
KLAUKKALA (NU)

Puutarhuri Miia Kemilä muistuttaa, että kotikerääjän kannattaa pitää mielessä muutamia perusasioita. Tärkeintä on kerätä vain yrttejä, jotka varmasti tuntee. Näköislajeja riittää kasvilla kuin kasvilla, joten kerätessä kannattaa pelata mieluummin varman päälle.

– Älä maista, jos et tunne. Suomessa on tappavan myrkyllisiä kasveja, joita voi kasvaa ihan kotipihallakin rikkaruohona, Kemilä painottaa.

Mikäli takana ei ole yrttiaiheista kurssia tai koulutusta, löytyy keräilijän avuksi muun muassa erilaista kirjallisuutta. Kemilä huomauttaa, että netissä kannattaa olla kriittinen sen suhteen, mistä tietoa hakee. Arktisten Aromien ja Frantsilan kaltasten asiantuntevien sivustojen lisäksi verkossa riittää paljon henkilökohtaisia yrttiblogeja, joiden tiedot eivät välttämättä pidä paikkaansa.

Keräyspäivän tulisi olla aurinkoinen ja aamukasteen tulisi olla kuivunut ennen poimintaa. Esimerkiksi ilmavaan koriin kannattaa kerätä vain puhtaita, ehjiä ja hyvälaatuisia lehtiä. Monia kasveja voi syödä sellaisenaan salaatissa tai kiehauttaa ja pakastaa talven varalle, mutta suosittua on myös yrttien kuivattaminen vaikkapa teeaineksiksi.

– Kuivaukseen meneviä yrttejä ei saisi pestä, koska silloin aromiaineet huuhtoutuvat pois. Jos kasveihin jää kosteutta, niihin alkaa helposti kasvaa myös hometta, Kemilä lisää.

Kuivauksessa olennaista ovat hyvä ilmanvaihto ja mieto lämpö. Kasvikuivuri on vaihtoehdoista paras, mutta myös kiertoilmauuni tai kuivauskaappi soveltuvat tarkoitukseen. Varjoisalle terassillekin voi kasveja laittaa kuivumaan, mutta lehtivihreän tuhoavaa suoraa auringonpaistetta tulee välttää. Kuivattu tuote mahtuu pieneen tilaan, eikä oikein varastoituna vie energiaa säilytyksen aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat