Paikalliset

Lemmikkiketun kuolema maksoi koiranomistajalle yli 1300 euroa

Lemmikkinä kettu. Siniketut ovat Suomessa vielä hyvin harvinaisia lemmikkejä, joskaan eivät täysin tavattomia. Varsinaisia kettujen kasvattajia Suomessa ei tällä hetkellä ole, vaan valtaosa lemmikiksi päätyvistä ketuista on peräisin turkistarhoilta.

Hyvinkään käräjäoikeus on määrännyt lepsämäläisen koiranomistajan maksamaan lemmikkiketun kuolemasta reilut 1300 euroa.

Käräjäoikeuden tuomio pohjautuu viime joulukuussa Lepsämässä tapahtuneeseen välikohtaukseen (NU 11.12.13).

Koiranomistajan oli omien ja ystävänsä borzoi-rotuisten koirien kanssa lenkillä Myssyntiellä, kun irrallaan olleet koirat lähtivät juoksemaan kohti sinikettua. Siniketunomistaja oli ulkoiluttamassa lemmikkiään valjaissa omalla tontillaan, kun koirat hyökkäsivät hänen ja ketun kimppuun.

Koirat kaatoivat naisen maahan ja retuuttivat lemmikkikettua niin voimakkaasti, että se kuoli hyökkäyksessä saamiinsa vammoihin.

Ketunomistaja arvioi käräjillä lemmikkinsä hinnaksi 7000 euroa, ja hän vaati koiranomistajaa korvaamaan sekä ketun hinnan että oikeudenkäyntikulut.

Lisäksi syyttäjä vaati koiranomistajalle rangaistusta metsästyslain säännösten rikkomisesta, koska tämä oli pitänyt koiriaan irrallaan ilman maanomistajan lupaa.

Käräjäoikeus päätyi lopulta määräämään koiranomistajalle metsästyslain rikkomisesta 30 päiväsakkoa. Näistä maksettavaa kertyi naiselle 720 euroa.

Päiväsakkojen määrää oikeus perusteli sillä, että koirien irtipitäminen on yleistä, joten tekoa ei voida pitää sen vuoksi kovinkaan moitittavana. Käräjäoikeus huomioi kuitenkin, että koirat olivat kaataneet ja purreet myös ketun omistanutta naista, joten ilman tuuria ja paksua talvitakkia vahingot olisivat voineet olla vielä suuremmat. Tämä vaikutti päiväsakkojen suuruuteen.

Ketunomistajan vaatimus 7000 eurosta ei sen sijaan mennyt läpi.

Käräjäoikeuden mukaan lemmikkiketun todellisen arvon määrittäminen oli todella hankalaa, koska Suomessa ei ole varsinaisia markkinoita lemmikkiketuille. Lemmikkiketun omistaja ei myöskään muistanut millä hinnalla hän oli ketun ostanut vuonna 2007.

Tuotantoeläinten parissa toimivan eläinlääkärin lausunnon perusteella käräjäoikeus arvioi lopulta lemmikkiketun arvoksi 200 euroa.

Eläinlääkärin mukaan hyvässä turkissa oleva täysikasvuinen tuotantoeläin maksaa noin 100 euroa, mutta oikeus katsoi, että lemmikkinä pidetty kettu on arvokkaampi. 200 euroa on saman verran kuin hyväksi todetun tarhassa kasvaneen siitosnaaraan- tai kollin arvo.

200 euron korvauksen ja sakkojen lisäksi koiranomistaja joutuu maksamaan ketun omistajan oikeudenkäyntikulut. Käräjäoikeus katsoi, ettei ketun omistanut nainen olisi selvinnyt asian selvittelystä yksin, vaan lainopillisen avustajan ja tulkin käyttö tapauksen selvittelyssä oli perusteltua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Irtokoira tappoi lemmikkiketun omistajan silmien edessä10.12.2013 15.48
Koiranomistaja vastaa kettusurmaan13.12.2013 15.33
Lemmikkiketun kuoleman tutkinta jatkuu edelleen18.5.2014 13.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat