Paikalliset

Näin twiitataan Kivi-klassikko rivi riviltä

Nummisuutatwit twiittaa uuden rivin suomalaisesta klassikkokirjasta noin kymmenen minuutin välein.

Ruutukaappaus

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on melkoinen tiiliskivi yhdellä kertaa luettavaksi, mutta mitä jos sen pilkkoisi palasiksi ja lukisi rivi kerrallaan? Nyt se onnistuu Twitterissä, jossa Nummisuutatwit-tili twiittaa suomalaisen kirjallisuuden klassikoita rivi riviltä.

– Kuten monet hyvät ideat, myös tämä on lainattu ulkomailta. Twitter-tilimme innoittaja on Twitter-robotti @IAM_Shakespeare, joka twiittaa William Shakespearen teoksia rivi riviltä. Myös meiltä Suomesta löytyy tekijänoikeussuojan ulkopuolelta klassikkoteoksia, joiden teksti on hyvin lyyristä ja soveltuvat siksi pilkottaviksi, toimittaja Olli Sulopuisto toteaa.

Sulopuisto on yksi kolmesta Nummisuutatwit-tilin perustajista ja ylläpitäjistä. Viime vuoden kesäkuussa perustettu Nummisuutatwit on twiitannut tähän mennessä lähes 39 000 kertaa ja tilillä on noin 260 seuraajaa. Ensimmäisenä käsittelyyn pääsi Kiven Seitsemän veljestä, joka Sulopuiston arvion mukaan oli twiitattu viimeiseen pisteeseen saakka reilussa kuukaudessa.

– Kiven kirjoittama kieli on huikeaa. Lauseet toimivat hyvin omillaan ja ovat yksinäänkin kauniita, vaikka ne pilkottaisiin irti alkuperäisestä kontekstista, Sulopuisto kuvailee.

Seitsemän veljestä valittiin ensimmäiseksi twiittauskohteeksi myös sen takia, että lähes kaikki suomalaiset ovat tutustuneet veljesten tarinaan jossain välissä.

– Tuntemattoman teoksen juonesta on paljon vaikeampi saada kiinni, jos hyppää mukaan kesken kaiken, hän toteaa.

Seitsemän veljeksen lisäksi Twitter-tilin seuraajat ovat voineet jo lukea rivi riviltä muun muassa Juhani Ahon Rautatien, Johannes Linnankosken Laulu tulipunaisesta kukasta -romaanin, Minna Canthin Kauppa-Lopon sekä Eino Leinon Työn orjan.

Tällä hetkellä käsittelyssä on Elias Lönnrotin teos Suomen Kansan Arwoituksia.

– Se on kryptinen teos! Joka toinen lause on kysymys, Sulopuisto nauraa.

Sulopuiston oma twiittisuosikki löytyy yllättäen tietokirjojen joukosta. Se on vuonna 1855 julkaistu Suomen maan Meripedot maalikuvilla selitetyt -niminen teos.

Mutta entäpä Twitter-tilille nimensäkin lainannut Nummisuutarit? Milloin on Nummisuutareiden vuoro päästä twiitattavaksi?

– Eiköhän Kiven teoksia käydä läpi laajemminkin. Varmasti Nummisuutaritkin saa vuoronsa, Sulopuisto lupaa.

Nummisuutatwit-tiliä voi seurata Twitterissä osoitteessa https://twitter.com/Nummisuutatwit

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat