Paikalliset

Yhteiskoulu juhli 85-vuotista taivalta aamusta iltaan

Vanhat oppilaat kerääntyivät Kirkonkylään, kun Nurmijärven Yhteiskoulu täytti 85 vuotta.

Uusi lippu naulattiin salkoonsa. Tehtävään oli valittu muun muassa koulun vanhoja oppilaita, kuten vuosina 1940-1945 Nurmijärven Yhteiskoulussa opiskellut Eeva Kangasniemi. – Vuonna 1936 käyttöön otettu koulun lippu oli mennyt jo niin huonoon kuntoon, koulun historianopettaja Timo Vuorikallas kertoi.

Mia Lagström

Juhlavia ylistyssanoja, hauskoja muistoja sekä tietenkin musiikkia ja kakkukahvit: näistä aineksista koostui Nurmijärven Yhteiskoulun 85-vuotissyntymäpäiväjuhlat, joita juhlittiin lauantaina perusteellisesti aamusta iltamyöhään. Mukana päivän juhlallisuuksissa oli koulun entisiä ja nykyisiä opettajia ja oppilaita. Vuonna 1984 ylioppilaiksi kirjoittaneet olivat järjestäneet koulun juhlan yhteyteen luokkakokouksen.

– Ihana nähdä vanhoja tuttuja. Meitä kirjoitti aikoinaan noin 70 oppilasta, joista luokkakokoukseen saapui puolet. Ihan hyvin näin pikkujoulukautena, Minna Aittasalmi iloitsi.

Aittasalmen mukaan ihmiset eivät ole kolmenkymmenen vuoden aikana juuri muuttuneet.

– Ihan samannäköisiä kaikki ovat.

Luokkakokouksessa viihtyivät myös Juha Hyvämäki ja Markus Itkonen .

– Vaikka aikaa on kulunut kolmekymmentä vuotta, löytyy ihmisistä sama persoonallisuus, mikä heillä oli kouluaikana, samat hymyt ja eleet. Oli kiva tavat myös koulun nykyisiä oppilaita ja nähdä nuorten esityksiä, Hyvämäki kertoi.

Koulun liikunnan ja terveystiedon opettajana 41 vuoden ajan työskennelleen Arja Jääskeläisen mukaan koulu on muuttunut vuosien saatossa paljon. Ennen kouluun oli pyrittävä erillisellä pääsykokeella ja koulupäiviäkin oli kuusi viikossa. Jääskeläinen muistelee, kuinka tyttöjen ei ollut soveliasta tulla kouluun pitkissä housuissa.

– Eräs tyttö oli hiihtänyt kouluun ja hänelle tokaistiin, että laita nyt edes esiliina housujen eteen.

Päivän aikana otettiin käyttöön koulun uusi lippu, joka naulattiin juhlallisesti salkoonsa. Naulauksesta vastasivat koulun vanhat oppilaat ja opettajat sekä nykyisistä oppilaista koulun nuorin Kerttu Lehtonen .

– Vanha lippu on vuodelta 1936, ja se oli mennyt huonoon kuntoon. Koulun käsityönopettaja Annastiina Jokitalo kirjoi meille koneella uuden lipun. Vanha pääsee kunniapaikalle, koulun historianopettaja Timo Vuorikallas kertoi.

Päivän juhlallisuuksien jälkeen nautittiin kakkukahvit. Illalla juhlijat suuntasivat Hyvinkään Rantasipiin ruokailemaan ja kuuntelemaan musiikkiesityksiä.

NYK

Perustettiin 1929 kunnan lahjoittamaan kansakoulurakennukseen.

Oppikoulun alku oli vaikea. Syksyllä 1930 kouluun ilmoittautui vain 5 oppilasta. Koulun muuttuminen kristilliseksi yhteiskouluksi kasvatti onneksi oppilasmäärää.

1934 koulu laajeni yksikerroksisesta kaksikerroksiseksi. Uusi koulurakennus nousi tulipalossa tuhoutuneen tyttöjen asuntolan paikalle 1953.

Koulun juhlasalisiipi valmistui 1962. Vuonna 1991 koulun yhteyteen rakennettiin Mikkola ja vuonna 2008 Askola erikoisluokkatiloiksi.

Vuosien saatossa oppilasmäärä on kasvanut 40 oppilaasta noin 750 oppilaaseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat