Paikallisurheilu

Rinnekarin sisarukset mestaruusjahdissa

Mestaruus tähtäimessä. Arvokisadebyyttinsä 17-vuotiaiden MM-kilpailuissa tehnyt Tiina Rinnekari tähtää 17-vuotiaiden Suomen mestaruuteen ja Ruotsi-Suomi -maaotteluun.

NURMIJÄRVI (NU)Nurmijärven Yleisurheilun 18-vuotiaan Heli Rinnekarin elokuu on sujunut mestaruuksien merkeissä. 19-vuotiaiden SM-kilpailuissa Rinnekari voitti moukarinheiton mestaruuden ja viikkoa myöhemmin hänestä kruunattiin myös Pohjoismaiden mestari samassa ikäluokassa.

Myös Helin 16-vuotias sisko Tiina on ehtinyt kesän aikana pukea Suomen edustusasun ylleen 17-vuotiaiden MM-kilpailuissa.

Tiina MM-kisojen finaalissaTiina Rinnekari kuului Suomen 20 urheilijan joukkueeseen Ukrainan Donetskissa heinäkuun puolessa välissä järjestetyissä 17-vuotiaiden MM-kilpailuissa. Yli 160 maan kilpailuissa moukarinheittoon osallistui peräti 51 heittäjää.

Tiina aloitti karsinnan heittämällä kolmekiloista moukaria tulokseen 61,56. Toisella karsintaheitolla ylittyi karsintaraja 64 metriä 56 sentillä ja paikka loppukilpailussa oli varma. Erittäin haastavissa kilpailuolosuhteissa heitetty tulos jäi omasta ennätyksestä vain 10 senttiä ja oikeutti karsinnan kuudenteen sijaan.

Finaalissa Tiina joutui heittämään puolikuntoisena vatsataudin vietyä parhaan terän kropasta. Siihen nähden tulos 64,14 oli kaikin puolin kelvollinen. Loppukilpailu oli kuitenkin odotetusti karsintaa kovatasoisempi ja tulos riitti vain 11. sijaan. Kahdeksannen heittäjän tulos oli 65,37, joten Tiinalle jäi luonnollisesti kisan lopputuloksesta hieman hampaankoloon tuleville vuosille.

EM-kilpailuista pettymys HelilleHeinäkuun puolenvälin jälkeen Heli Rinnekari lähti Italian Rietiin järjestettyihin 19-vuotiaiden EM-kilpailuihin tavoitteenaan vähintäänkin paikka kahdeksan parhaan joukossa. Kovassa helteessä käydystä karsinnasta hän selviytyi loppukilpailuun viimeisenä heittäjänä.

Loppukilpailu jäi Rinnekarilta torsoksi, kun paikka kahdeksan parhaan heittäjän joukkoon ja kilpailun kolmelle viimeiselle kierrokselle jäi saavuttamatta. Kahden sektorin ulkopuolelle kaartaneen heiton lisäksi tulokseksi jäi 59,41, jolla irtosi vasta 10. sija. Kahdeksan parhaan joukkoon ja jatkokierroksille olisi riittänyt 39 senttiä parempi tulos.

Jossiteltavaa kilpailusta oli varsinkin sen vuoksi, että sektoriviivan väärälle puolelle tippuneet heitot olisivat pituutensa puolesta oikeuttaneet paikkaan kahdeksan parhaan joukossa.

Kalevan kisoista uran parhaat sijoituksetElokuun lopussa Vaasassa käydyissä Kalevan kisoissa Heli Rinnekari ei jättänyt karsinnassa mitään sattuman varaan, vaan ylitti kolmannella heitolla 58 metrin karsintarajan 36 sentillä. Myös Tiina taisteli loppuun asti finaalipaikasta parantaen ennätystään yli kahdella metrillä lukemiin 57,03. Vielä tällä kertaa kokeneemmat heittäjät veivät finaalipaikat ja Tiinan kohtalona oli olla ensimmäinen karsiutuja vain 23 sentin erolla.

Finaalissa Heli heitti tasaisen sarjan, jossa se paras heitto jäi kuitenkin lopulta tulematta. Kesän keskiarvotulos 59,38 oikeutti uran parhaaseen viidenteen sijaan, mutta jopa pronssimitali olisi ollut otettavissa kunnon puolesta. Himmein mitali matkasi kuitenkin Kaustiselle Jenni Penttilän 62,20 kantaneen mitaliheiton seurauksena.

Elokuussa vihdoin palkintopallilleLappeenrannassa 10.-11.8. käydyissä 19-vuotiaiden SM-kilpailuissa Heli Rinnekari lähti puolustamaan edellisvuoden Suomen mestaruuttaan. Heli hallitsikin kilpailua suvereenisti, sillä hän olisi voittanut mestaruuden kaikilla kolmella pisimmällä heitollaan. Viimeisellä heitolla syntynyt voittotulos 61,17 on ikäluokan kauden kotimainen kärkitulos.

Suomen mestaruus toi myös edustuspaikan 19-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin. Viime viikonloppuna Espoossa järjestettyihin PM-kilpailuihin Rinnekari lähti tavoittelemaan kirkkainta mitalia, olihan hän edellisvuonna joutunut tyytymään hopeaan vastaavassa kilpailussa.

Tilastoykkösenä kilpailuun lähtenyt Rinnekari aloitti kilpailun nihkeästi ja oli kolmen kierroksen jälkeen kilpailussa vasta toisena vaatimattomalla tuloksella 57,74. Neljännellä kierroksella hän kuitenkin ryhdistäytyi ja heitti moukarin 59,54 metrin päähän ringistä, millä hän samalla varmisti ensimmäisen Pohjoismaiden mestaruutensa.

17-vuotiaiden SM-kisatja maaottelu edessäTiina Rinnekarin osalta oman ikäluokan SM-kilpailu ovat vielä edessä, sillä 17-vuotiaat kamppailevat mestaruuksistaan tulevana viikonloppuna Turussa.

Turussa on menestyjille tarjolla myös paikkoja Tukholmassa perinteisen Ruotsi-Suomi – maaottelun yhteydessä kilpailtavaan nuorten maaotteluun.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat