Estekanien kisat yhtä hyppelyä - katso kuvat

Me lennetään. Hyppäämisen riemua. Mirka Ariluoman leijonaluppa Cebu melkein leijaili esteen yli.

Siiri Helin

Tuosta seuraavaksi. Mirka Ariluoman Adellalla on päättäväinen ilme.

Siiri Helin

Napakka menijä. Maija Sunin Hompetitten’s Purple Vein eli Tartus.

Siiri Helin

Parhaat PET-näyttelykanit. Vasemmalta voittaja Miia Krögerin Siriuksen La-Di-Da, Jaana Vainikan Barika Nana, Minna Martikaisen Chiko, Otto Vesikansan Vivian’s Istanbul, Maija Sunun Pippiadolf’s Seigmen ja Silja Liukkosen Coco.

Raija Vähätupa

PALOJOKI (NU) Voiko sunnuntaipäivää hauskemmin viettää kuin katselemalla, miten pienet pupuset, anteeksi korjaan, kanit hyppivät värikkäiksi maalattujen esteiden ylitse tai ainakin yrittivät kovasti. Osa kisaajista oli jo konkareita, ja ne pyyhälsivät suuremmin murehtimatta koko radan lävitse niin, että taluttajalla oli täysi työ rientää rinnalla. Jotkut kuitenkin yrittivät poiketa vihreälle nurmikolle.

Ihan nappiin kanien kisa ei mennyt siksi, että lentokoneiden laskeutumisreitti kulki iltapäivällä ja kisapaikan ylitse ja niiden haukanmuoto (?) ja jyly sai kilpailijat painautumaan maahan.

Kyseessä oli Suomen Estekanit ry:n järjestämät viralliset kaniestekisat Palojoen Nuorisoseurantalolla. Yhdistyksessä jäseniä on yli 80 ja harrastajia lähes 150.

Kummia nimiä ja monia rotuja

– Täällä on nyt tavallista enemmän nuoria kaneja, sanoo Palojoella asuva Mirka Ariluoma, joka itse on harrastanut estekaneja nelisen vuotta ja toimi kisojen vastuuhenkilönä.

– Olen aina rakastanut pupuja. Niitä on ollut minulla pikkutytöstä lähtien. Kerran sitten mentiin Tampereelle asti kisaan ja siellä innostuin näistä pomppijoista. Estekaneja olen harrastanut neljä vuotta, kertoo Mirka.

Mukana hänellä oli kaikkiaan seitsemän kania, joista leijonalupat Estelle, Grace ja Cebu sekä kääpiöluppa NightMary’s Vito olivat mukana näyttelyssä. Esteiden ylitse taas hyppivät Adella, Pipsa ja Siriuksen Zeduk. Kunniaakin tuli: Estelle voitti Baby naaraiden sarjan ja Cebu sijoittui esteillä ns. helpolla suoralla viidenneksi.

Klaukkalassa asuvan Siiri Helinin estekisakanit olivat virallisilta nimiltään Tas Lusty Son, Chalchiuhticúe ja Varjoyrtin Escape de Fate, mutta oikeasti niitä kutsutaan Kaneliksi, Vimpulaksi ja Käpy- Escoksi.

Ensin hänellä oli kaksi kania, joita hän kutsuu siskoksiksi, mutta sai vuosi sitten kolmannen pelastamalla luonnonharmaan risteytyskani Vimpulan hengen.

– Äiti kertoi tutusta perheestä, jonka lapset eivät enää olleet Vimpulasta kiinnostuneita eikä kukaan tahtonut ostaakaan. Niin sitä oltiin jo viemässä lopetettavaksi.

Vimpula on Siiristä kiva myös luonteeltaan.

– Todella rauhallinen, rento, mutta määrätietoinen. Pitää yhdellä katsella muut kanit kurissa.

Pitkä päivä hyppiessä

Esteratoja oli neljä Helppo suora (esteiden suurin sallittu korkeus max 30 cm), Helppo mutka (max 30), Keskivaikea(max 40 cm) mutka ja Vaikea suora (max 45 cm) Nimensä mukaisesti niissä ovat esteet sijoitettuina jonoksi tai mutkitellen.

Hyppykilpailun voittajat:

Rata helppo, luokka suora:1) Daim/ Wilhelmiina Laine ,2) Dougie/ Karoliina Laakkonen 3) Petkelkannan Maisa/ Anni Rantasuo.

Rata helppo, luokka mutka:1) Dougie/ Karoliina Laakkonen 2) Obelix/ Roosa Raute 3) Daim/ Wilheliina Laine.

Rata keskivaikea luokka mutka:1) Fischer/ Wilhelmiina Laine 2) Sapporo Dome/ Cassandra Nygård 3) Lavella’s Calico-Jack/ Maija Suni

Rata vaikea luokka suora:1) Lavella’s November/ Maija Suni 2) Popping/Veera Semi 3) Nintendo/Saaga Suni.

toimitus