Kaninäyttelyssä vaalitaan eläinten terveyttä

Parhaat PET-näyttelykanit. Vasemmalta voittaja Miia Krögerin Siriuksen La-Di-Da, Jaana Vainikan Barika Nana, Minna Martikaisen Chiko, Otto Vesikansan Vivian’s Istanbul, Maija Sunun Pippiadolf’s Seigmen ja Silja Liukkosen Coco.

Raija Vähätupa

Raija Vähätupa

Vauhdikas herra. Salosta asti tulleen Maija Sunin belgianjänis Pippiadolf’s Seigmen, lempinimeltään Stig, sijoittui näyttessä viidenneksi.

Raija Vähätupa

Siskoksista toinen. Vaikka Siiri Helinin risteytyskani Veeran toinen silmä on sokea, se ei lemmikkikania juuri haittaa, arveli tuomari.

Raija Vähätupa

Siistit tassut. Julia Forsberg tarkisti mm. kynsien leikkuun.

Raija Vähätupa

Kanien PET-näyttely ei ole mikään kauneuskilpailu, vaikka toki oikeanlaisella olemuksella ja käyttäytymisellä saa kiitosta. Pisteitä tulee myös yleiskunnosta, turkista, korvista, silmistä, hampaista kynsistä, tassuista ja hännästä, jotka kaikki käydään läpi. Hännässä ei saa olla takkuja ja tassuista tarkistettaan, miten kynnet ovat leikatut sekä tassujen asentoakin.

– Jos ne kovasti harottavat, niissä alkaa karva kulua sivulta, tuomarina toiminut Julia Forsberg sanoi.

Yhden töpöhännän turkista hän löysi kaikkein yleisintä ulkoloista, ja sen omistaja sai häätöohjeet. Neuvoja riitti monelle. Kanille ravinnon suhteen on tärkeintä saada heinää. Sitä pitää olla aina tarjolla.

Sivusta seuraajan mielestä kanirotujen nimet ja väritysmääritykset kuulostavat jänniltä: oli madagaskariksi nimitettyä ja oranssia rexiä, sinisoopeli white kääpiöjänis, venäläiseksi ristitty soopelinsininen sekä soopelinruskea km japanilainen scheck leijonananharja, musta tan belgianjänis, keltamusta japanilainen kääpiöluppa sekä luonnonharmaa hermeliini ja muutama angorakin. Kaikkein eniten oli luppia, kääpiöluppia ja risteytyksiä.

Luokkavoittajat Urokset:

Baby urokset (2–4 kk): Ninive Ninja Noel/ om. Anni Rantasuo

Nuoret urokset (4–9 kk): Roy de Vore/ Julia Forsberg ja J2 Tas Lusty Son/ Siiri Helin

Avoimet urokset (9–36 kk): Laibao/ Paula Kivikko, Starlit Sky/ Veera Semi, Domino/ Sanni Sirén, 18 Aniaras Golgate/ Anni Rantasuo

Senioriurokset (36–72 kk): Chiko/ Minna Martikainen/ Vivian’s Istanbul/ Otto Vesikansa, Pippiadolf’s Seigmen/ om. Maija Suni.

Luokkavoittajat Naaraat:

Baby naaraat (2–4 kk): Estelle/ om. Mirka Ariluoma

Nuoret naaraa (4–9 kk): Coco/Silja Liukkonen, Kummitus Lapanen/ Minna Martikainen ja Blåsippans Missey/ Jaana Vainikka

Avoimet naaraat (9–36kk): Hottentotin Recordeling/ Robertt Granström, Tuulitukan Neiti Nurminata/ Elina Keskitalo ja Ayame om. Sanni Sirén

Seniorit Naaraat (36–72 kk) Siriuksen La-Di-Da/ Miia Kröger ja Madamen Madeline/ Seija Salminen

Veteraanit naaraat (72–kk): Barika Nana/ Jaana Vainikka.

toimitus