Paikalliset

Puontilan pappila uutta asukasta vailla

Seurakunta laittoi valtakunnallisestikin arvokkaan Puontilan Pappilan myyntiin.

Seurakunnan kiinteistöpäällikkö Raimo Vuoriheimo on saanut vierailla Puontilan pappilassa nyt aktiivisesti, sillä valtakunnallisesti arvokas kohde on herättänyt kiinnostusta ostajaehdokkaissa.

Riikka Laine

– Kiinnostuneita on ollut runsaasti, ja niitä, jotka tulevat vain uteliaisuuttaan katsomaan. Mutta kyllähän pappilan ostajakunta on suhteellisen rajallinen, seurakunnan kiinteistöpäällikkö Raimo Vuoriheimo kertoo Puontilan pappilassa.

Puontilan mäellä, Kirkonkylän komeimmalla paikalla ollut pappila on ollut nyt pari vuotta tyhjillään. Seurakunnalla ei ollut rakennukselle enää omaa käyttöä, joten se päätettiin laittaa myyntiin.

Vuoriheimo ja kiinteistöä välittävä Osmo Hartikainen tietävät, että ostajan löytyminen voi vaatia tovin aikaa, sillä vanhaa rakennusta ei voi myydä kelle tahansa. Pappilan lähtöhinta on 250 000 euroa, ja ostajalla on oltava rahaa myös kunnostukseen. Myös 6000 neliöisen tontin arvo on merkittävä.

Puontila on valtakunnallisestikin arvokkaaksi luokiteltu pappila, ja suojelupäätöksen mukaan alue rakennuksineen on säilytettävä ulkoisesti nykyisen laisina.

– Mutta kyllä tästä saa ihan asuttavan, kun kylpyhuoneen ja keittiön saa uusia.

– Rahaa tämä vaatii, tai vaihtoehtoisesti paljon aikaa ja kätevän kaverin. Kaikki pinnat on kuitenkin käytävä läpi, Vuoriheimo sanoo.

Puontilan pappila on rakennettu kahdessa osassa, ja vanhemman päädyn oletetaan sisältävän alkuperäisen 1600-luvun lopulta periytyvän pappilarakennuksen. Nykyisen ulkoasunsa pappila on saanut todennäköisesti 1880-luvulla.

Pappilan pihapiiriin kuuluu päärakennuksen lisäksi arviolta 1946 valmistunut saunarakennus ja vaja. Näiden lisäksi pihaa koristavat peltikattoinen maakellari ja suuret vanhat tammet.

Vuoriheimo uskookin, että pappilasta saa todella komean kokonaisuuden – kunhan sen kunnostaa.

– Kirkonkylästä ei löydy hienompaa mäkeä kuin tämä.

Vuoriheimo itse kokee, että Puontila sopisi parhaiten nimenomaan asuinkäyttöön, vaikka rakennukselle on väläytelty myös muita mahdollisia käyttötarkoituksia.

Kun kirkkovaltuusto viime vuonna arvioi Puontilan pappilan tarpeellisuutta seurakunnalle, nousi esiin muun muassa rakennuksen käyttö pitopalvelupaikkana.

Vuoriheimon mukaan seurakunnalla ei ollut kuitenkaan pitopalvelumahdollisuutta, eikä rakennusta tarvittu hautajaisten tai kastetilaisuuksien pitopaikaksi.

– Siunaamisia ja kastetilaisuuksia varten meillä on Kirkonkylässä seurakuntakeskuksessa kolme salia ja Iso Pappilan sali.

– Ja asuinkäyttöönhän tämä olisi paras. Alunperin tämä onkin rakennettu kappalaisen pappilaksi. Heistä viimeiseksi tässä asui Tuomo Koivuranta, Vuoriheimo kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat