Lastenohjelmatkin voivat olla haitaksi lapsille

Media kiinnosti. Median vahingollisia vaikutuksia käsitellyt ilta kokosi suuren joukon vanhempia Syrjälän koululle.

.

Suoraa puhetta. Riitta Maatsola antoi vanhemmille suoraa ja selkeää tietoa mediaan liittyvistä haitoista ja vaaroista.

.

Pikkukakkonen sallittu. Milla Kullaksen (edessä) ja Sanna Parviaisen lapset ovat vielä niin pieniä, että katsovat lähinnä Pikkukakkosta.

.

KLAUKKALA (NU) Monet pienten lasten vanhemmat ovat siinä uskossa, että jälkikasvu on turvassa lastenohjelmia katsoessaan. Asia ei ole niin yksinkertainen.

– Aina viikonloppuaamuisin kaupallisilta kanavilta tulee lapsille haitallista ohjelmaa, kertoo lastenpsykologi Riitta Martsola.

Esimerkiksi hän ottaa viime viikonlopun, jolloin ohjelmassa oli muun muassa Kung Fu Panda ja Pokémon, molemmat alle 7-vuotiailta kiellettyjä ohjelmia, jotka sisältävät väkivaltaa.

– Ennen lapset saivat univaikeuksia ja keskittymisongelmia nähtyään aikuisten ohjelmia, nyt he saavat niitä lastenohjelmista. Lastenohjelmien joukossa on paljon sellaisia, jotka valmistavat lapsia actionleffojen suurkuluttajiksi, Martsola sanoo.

Moni vanhemmista ei myöskään tiedä sitä, että televisio-ohjelmien ennakkotarkastus alkoi vasta vuoden 2012 alusta, sitä ennen tarkastusta ei ollut. Tarkastuksesta vastaa telkkari itse.

Valtion elokuvatarkastamo puolestaan on ajettu alas, ja elokuvabisnes tarkistaa nyt itse elokuvat. Käytäntö on Martsolan mukaan sujunut kohtalaisen hyvin ja ikärajamerkinnät saatu kohdilleen. Niitä käytetään televisiossa, elokuvateatterissa, internetissä ja tallenteissa. Samoin peleissä, eivätkä ne kerro pelien teknisestä vaikeudesta vaan niiden haitallisuudesta lapsille.

Sekä elokuvien että pelien ikärajat ovat tämän vuoden alusta velvoittavia eli ehdottomia, ja niitä on lain nojalla noudatettava.

– Vanhemmat eivät ole usein tästä tietoisia ja lapset eivät välitä, eivät myöskään opettajat, Martsola sanoo.

Pelimaailmasta Riitta Martsola nosti esille K-18 pelit, joissa voidaan tehdä avustettu itsemurha. Monissa lasten peleissä taas 60 prosenttia ratkaisuista edellyttää väkivaltaa.

Pelit, joissa lapsi ja nuori osallistuvat itse väkivallan tekemiseen esimerkiksi katsomalla tähtäimen läpi maailmaa tai osallistumalla raiskauksiin, ovat mielenterveyden kannalta erityisen vaarallisia. Oma lukunsa ovat Counter Strike -pelit, jotka sisältävät olemassa olevien koulujen ja muiden julkisten tilojen pohjapiirroksia sekä ehdotelmia siitä, mitä esimerkiksi vahtimestarille tehdään.

Myös niin kutsutut Call of Duty -pelit, jotka on tehty niin taitavasti, että veri näyttää valuvan pelikoneesta pöydälle, ovat vahingollisia.

– Pieni lapsi, joka on ollut tekemisissä tällaisen pelin kanssa, ei edes uskalla kertoa siitä vanhemmilleen. Hän on usein vanhempien koneella ja pelkää koneen menneen veritulvan vuoksi rikki.

Mistä sitten tunnistaa peliriippuvuuden?

– Pojat, jotka riskipelaavat, käyvät ylikierroksilla. He ovat agressiivisempia ja levottomampia ja heidän itsehillintänsä on heikompi, Martsola kuvailee.

Tärkeää on hänen mukaansa myös se, pelaako lapsi yksin vai muiden kanssa ja tekeekö kaveriporukka yhdessä muutakin kuin pelaa.

Peliriippuvuutta ei Martsolan mielestä kannata lähteä katkaisemaan kerta rysäyksellä, vaan sopimalla lapsen tai nuoren kanssa siitä, mihin pyritään.

– Jos pelaaminen katkaistaan kerralla, lapsi pettyy, koska kokee että vanhemmat eivät ymmärrä häntä, Martsola sanoo.

”Vaikea seurata, mitä lapset kavereilla tekevät”

– Meillä on niin pienet lapset, ettei netti ole vielä ajankohtainen. Näitä asioita on kuitenkin hyvä ruveta miettimään ajoissa, sanoo 3- ja 4-vuotiaiden lasten äiti Milla Kulkas.

Kullas kertoo kiinnittävänsä paljon huomiota televisio-ohjelmien ohjeistukseen.

– Vanhempi lapsikin osaa jo sanoa, että tuossa on S-kirjain, mä saan katsoa sen, Kullas kertoo.

Hän pyrkii suojelemaan lastensa yksityisyyttä omassa nettikäyttäytymisessään. Perheessä huolehditaan myös siitä, ettei telkkaria katsota kovin paljon eikä myöhään illalla.

Myös Sanna Parviaisen perheessä on 2- ja 4-vuotiaat lapset.

– Meillä katsotaan lähinnä Pikkukakkosta, pelit eivät vielä kiinnosta. Pidämme kiinni ikärajoista ja siitä, että katseluaikaa on tunti illassa.

– Aihe on mielenkiintoinen ja huolestuttava. Meillä lapset pelaavat paljon sekä netissä että pleikkapelejä. Olen yrittäneet rajata peliajan kahteen tuntiin päivässä, mutta emme pysty seuraamaan, mitä lapset kavereilla tekevät, kertoo Ann-Christine Bäcksbacka.

Hänen perheessään on kolme lasta, 9-vuotias sekä 14-vuotiaat kaksoset. Isompien lasten osalta myös kännykkäpelaamisen seuraaminen on vaikeaa.

– Kyllä minua pelottaa, millaisilla sivuilla lapset käyvät. Nyt tietokoneessa on iän mukaisesti toimiva lapsilukko. Puhelimeen sellaista ei saa, Bäcksbacka kertoo.

Lapsilta kielletty -otsikolla pidetty, alaikäisille suunnattu mediaa käsitellellyt vanhempainilta järjestettii tiistaina Syrjälän koululla. Tilaisuuden järjestivät Syrjälän kolu, Vendlaskolan, Syrjälän päiväkoti ja Daghem Äppelgården.

Kommentit

Vau, en tiedä oliko tämä satiiria vai täyttä tietämättömyyttä.
"Tehty niin taitavasti, että veri näyttää valuvan pelikoneesta pöydälle"? Ja lapsi luulee tietokoneen menneen verestä rikki? Mistähän nämä esimerkit on saatu, ettei olisi vaan hatusta vedetty. Tulee mieleen nämä vuosien takaiset huumevalistukset, jossa kerrottiin kuinka joku huumeidenkäyttäjä "luuli olevansa appelsiini ja kuori itsensä".
Jäi epäselväksi oliko nämä nyt lastenpsykologin vai artikkelin kirjoittajan kertomuksia, mutta haluaisin nähdä kyllä luotettavia lähteitä, niin älytöntä tarinaa tulee nyt.

CallOfBooty

Tässä tarkoitetaan nyt varmaan sitä, että lapsi luuli tietokoneen menneen rikki, kun näytössä näkyi verta tai jotain.

Artikkeli sinänsä ihan ok, huonon siitä tekevät monet kärjistykset ja valheelliset "faktat".

labanzeev

"artikkeli on sinänsä ihan ok" tää on niin paska artikkeli kun olla ja voi "Counter Strike -pelit, jotka sisältävät olemassa olevien koulujen ja muiden julkisten tilojen pohjapiirroksia sekä ehdotelmia siitä, mitä esimerkiksi vahtimestarille tehdään." OLEMASSA OLEVIEN KOULEJEN JA MUIDEN JULKISTEN TILOJEN POHJAPIIRROKSIA? mitä vittua? ja sit kans toi vahtimestari homma voi helvetti!!

nimetön

"Pieni lapsi, joka on ollut tekemisissä tällaisen pelin kanssa, ei edes uskalla kertoa siitä vanhemmilleen. Hän on usein vanhempien koneella ja pelkää koneen menneen veritulvan vuoksi rikki." Lapset ei todellakaan ole niin tyhmiä että kun näkevät pelissä verta, niin luulevat koneen menneen rikki. Ja monessako pelissä osallistutaan raiskaukseen?? Jutun kirjoittaja ei selvästikkään tiedä mitään peleistä..

Toivon että artikkeli on trolli

Niin miksi nyt valitetaan K18 peleistä kun ei ole tarkoitus että alle 18 vuotiaat niitä pelaavat?

AkiK

niinpä. syy on vanhemmissa jotka ostavat lapsilleen kyseisiä pelejä ja sit valitetaa lapsista ongelmien takia. vanhemmat aiheuttavat itse itselleen kaikki nämä vaivat tietämättään

tatta

Todella mielenkiintoinen näkemys lasten maailman ryöstämisestä, jos pelejä ja lastenohjelmia voidaan ruotia ärsykkeiksi, eikö vanhemman vastuu ole huolehtia lapsensa mielenterveydestä? Jos kerta joku peli on k18 tai ohjelma k7 ohjeistusksessa ei pitäisi olla mitään epäselvää. Jos vanhemmat eivät näin yksinkertaista asiaa ymmärrä...

Chainsawbloodymurderyorabit

Herätys! se vika ei ole aina nuorissa! ne jotka on kouluampujia on vaan alunperiknkin ollut mielenvikaisia! olen itse 16 ja kaikkia sota ja tappelupelejä on koitettu ja terve olen

herätys!

Nii mutku kyse on vitun tyhmistä vanhemmista jotka ostaa ne k 18 peli tja antaa pelaa niitä!!!

(meh)

Ihan asiallisesta aiheesta kirjoitettu, mutta metsään mentiin taas sisällön suhteen. Kyllähän se pikku Eevertti-Kalervo-Hermandez tosiaan saa pahoja vaikutteita kun katsoo piirrettyjä joissa pokemonit taistelevat tai pelaa pelejä joissa ihan vertakin näkyy. Tietenkin televisio ja pelit ovat syytöksen kohteena ensimmäisenä. Se että isi hakkaa äiti joka viikonloppuna kännissä, ei vaikuta siis tippaakaan.

Olisi myös hyvä jos näistä asioista kirjoitettaisiin realistisemmin, eikä piruja maalailtaisi seinille. Ne veret valuvat sieltä tietokoneesta ulos ihan yhtä todennäköisesti kuin tietokoneviirukset tarttuvat ihmiseen.

Myös termistön ottaminen haltuun antaisi hieman ammattimaisemman kuvan. Tietysti kun puhuu "Counter-Strike" -peleistä tai "Call of Duty" -peleistä, niin antaahan se asiasta tietämättömälle aikuiselle ammattimaisen kuvan. Tämä taas on mielestäni täysin harhaanjohtamista.

PääPoisPerseestäNyt

aivan samaa mieltä on nyt jollakin pipoa kiristänyt hivenen enemmän eikä vain tajua joku vanhaan koulukuntaan kuuluva kukkahattutäti mitä tää oikeasti on

kokeilejoskusedessiekin

Kyseisessä tutkimuksessa oli kyseessä vain kahden vuoden seuranta, eli lapset tutkittiin 5- ja 7-vuotiaina. Kyselyn täytti äiti eikä esimerkiksi opettaja tms., vaan ainoastaan äiti. 2/3 lapsista vietti 5-vuotiaana ruudun ääressä 1-3h päivässä. Tutkimuksessa ei taidettu myöskään kartoittaa, kuinka paljon 7-vuotiaat olivat ruudun ääressä.

Iso kysymys onkin, miten tuo muuttuu, kun päästään vanhempiin lapsiin ja pelit muuttuvat? GTA:ta ei ehkä anneta 5-vuotiaan käsiin, mutta 10-13v. voivat jo sitä päästä pelaamaankin, puhumattakaan 15-vuotiaista.

XXXX

http://www.youtube.com/watch?v=tS1Ys7lNXYY - Penn & Teller: Bullshit - videogames. Suosittelen tutustumaan edes youtuben tarjontaan ennen tälläisen ***** kirjoittamista. Sen jälkeen suosittelen tutustumaan tuohon isoon tutkimukseen johon penn & tellerissä viitataan. Suhteellisen mielenkiintoista kamaa.

Lollero

Nyt ***** suomi -.- itse 17 vuotta olen ja tuli jo ekoilla luokilla ainakin pelattua tappelupelejä siin vaihees ku oppi pelaamaan pleikalla tai nintendolla. Jokaine peli mitä pelasin paljon sisälsi väkivaltaa (SUPERMARIO! Banjo&kazooie, tekken, jotain smackdown pelejä, gta, battlefield pokemon yms..)
Ja muumeja ja pokemonia sun muita kattonu niin nuoresta ku muistan. Ja ihan terve oon -.- ketään en oo tappanu enkä edes tupakkaa polta enkä juo. Eli mun pitäs olla siis sellanen psykopaatti sarjamurhaaja? On lapsilla ja nuorillaki aivot, käyttäkää aikuset teki omianne!

valot päälle!

Ei voi muuta sanoa kuin, että enpä oo nauranut pitkään aikaan näin makoisasti. Mä oon enemmän huolissani tuosta lastenpsykologista ja noista vanhemmista, jotka pääkenossa kuuntelevat tuota sanaa totuutena. Peleissä on ikärajat ihan tarkoituksella ja vanhempien kannattaa olla kiinnostuneita lapsensa harrastuksista, oli kyse sitten pelaamisesta tietokoneella tai jalkapallolla.
Ja kuten tuolla joku jo mainitsikin, niin lasten käytöshäiriöihin vaikuttaa pelejä enemmän välinpitämättömät vanhemmat ja mahdollinen väkivaltaisuus tai päihdeongelma perheessä. Lisäksi kaveripiiri vaikuttaa, mutta parempi on kotona pelaava nuori kuin kadulla dokaava ja paikkoja hajottava nuori.
Sovitaanko, että kaikki kauhistuneet vanhemmat vetäsee nyt keuhkot täyteen ilmaa ja laskee kymmeneen ja hengittää hitaasti ilmat ulos ja sen jälkeen tutustuu pelimaailmaan ihan rauhallisesti ja kiihkottomasti. Pelaaminen on ihan terveellistä aikuisillekin telkkarin ääressä istumisen sijasta.

Piipe

Sellasia terveisiä Sanna Parviaiselle, että Pikku Kakkonen ei ole S vaan suositusikäraja on 3 vuotta. Voit itse tarkistaa TV2 jos et usko.

Mazx

Ei jumalauta mitä kuraa! Yleensä peleissä/TVssä on ikärajat että niitä noudatettaisiin. Ei saa antaa 3v lapsille K18pelejä jos niistä tulee ongelmia. Ja mistä löytyy muka raiskauspelejä?! Tutustukaa ensin peleihin ennenkuin rupeatte puhumaan niistä p*skaa joka ei ole totta!! Ärsyttää tommoset ihmiset!!!
Hankkikaa elämä!

Hankkikaaelämänurmijärvistana

Olen katsonut kauhuelokuvia pienenä ja pelannut kaiken näköisiä pelejä pienestä pitäen. En ole kuitenkaan mitään koskaan tehnyt. Minulla on ollut myös todella paljon henkisiä ongelmia tosielämän tapahtumista johtuen. Pelottavinta minun mielestäni olisi päästää oma lapseni menemään kavereilleen, jotka eivät välttämättä olisikaan niin hyviä kavereita. Mutta ei ketään voi täysin vahtia. Ihmisten pitää antaa elää elämää.
Tosiaan tärkein asia vanhemmilla olisi seurata miten he itse viettävät lastensa kanssa aikaa ja minkälainen kaveripiiri heillä on.

Todella moni vanhempi/vanhemmat jättävät lapsensa heitteille.

Propagandaa

Miksi artikkelissa ei mainita esim. maailmankuulun Super Mario-sarjan pelien vahingollisuutta lapsille? Niissä syödään sieniä, lyödään päätä kattoon, rääkätään eläimiä ja hypitään rotkoon. Nythän tuolla kadulla näkee jatkuvasti ihmisiä mutustelemassa sieniä ja hyppimässä eläimien päälle.

Silta on tärkein

Tietääkseni Counter Strike ei sisällä koulurakennuksia. Toisaalta siitä olen ainakin varma, että vahtimestareita siinä ei ole. Joten "Oma lukunsa ovat Counter Strike -pelit, jotka sisältävät olemassa olevien koulujen ja muiden julkisten tilojen pohjapiirroksia sekä ehdotelmia siitä, mitä esimerkiksi vahtimestarille tehdään." osoittaa varsin hyvin asiantuntemattomuutta.

Voin minäkin väittää, että muumeissa palvotaan saatanaa ja kannustetaan aborttiin, mutta tämä ei tee asiasta totta. Olisiko liikaa vaadittu, että tarkistaisi hieman faktoja ennen kuin kirjoittaa artikkeleita?

Kristian

Olen kohta 19v nuori ja olen pelannut aivan pienestä pitäen. En kuitenkaan lapsuuden Super Mario traumojeni pohjalta ole alkanut hyppiä kilpikonnien päällä enkä syömään sieniä supervoimien toivossa. En myöskään ole tuonut Grand Theft Autosta tuttua "singolla päähän" tapaani oikeaan elämään, enkä oikeastaa ole koskaan tuntenutkaan tarvetta tappaa ihmisiä. Luulempa myös ettei kirjoittaja ole koskaan pelannu Counter-Strikea eikä Call of Dutya, koska väiteet peleistä ovat täysin valheellisia. Tällaisten tekstien perusteella en voi olla ajattelematta, millaisia kauheksia vanhan sukupolven kukkahattutädin ovat tehneetkään pitsinnypläyskerhossa alle kouluikäisenä.

Hyvä provo

Nuori

Nyt olisi toimittajalla hyvä paikka kirjoittaa jutulle oikaisu. Vääriä faktoja ja silkkaa valehtelua. Tämäkö on journalismia?

Kukkahattu69

Se on kyllä harmillisen totta, että peliteollisuus valmistelee ja luo normeja meidän lapsille ,että kuka on vihollinen aseen toisella puolen.
Huolestuttavinta tässä on, että tämä rakentuu nuoren kehittyvään minä kuvaan ja samalla laskee kynnystä ampua tietyn rodun edustajia, koska hän on tehnyt tätä jo aiemmin.

Joni Havumäki

Tuosta minäkin puhuin! Ulosantini on välillä vain hieman sekavaa, kun jostain aiheesta kerran innostun! ;-)

Minun lapselleni ostettiin käsipeli, jolla hän voi pelata Angry BIrds:iä (sitä perus versiota). Periaatteenamme on, että meillä pelataan vain sellaisia pelejä, joita kärsii pelata yhdessä! Minä pidän Angry Birds:istä, koska se on rauhanomainen Suomalainen peli ja onko Suomalaiset pelifirmat tehneet väkivaltapelejä! Aivan! Väkivaltapelit tuotetaan pääsääntluisesti Suomen rajojen ulkopuolella, ja tänne niitä tuovat firmat pitää saattaa edes vastuuseen.

katumaton_taeti

"onko Suomalaiset pelifirmat tehneet väkivaltapelejä! Aivan!" Ei Suomalaiset pelifirmat poikkea tässä yhtään muistakaan. Yksi Suomen tunnetuimmista pelistudioista on Remedy Entertainment, tunnettu mm. Max Payne/Alan Wake -pelisarjoistaan. Suomalaisia pelifirmoja on muitakin kuin viimevuosina esillä olleet mobiilipelejä tuottavat Rovio/Supercell.

asd

Mieheni pelaa Max Payne (ymmärrätkö tuon sanaleikin tuossa, Max" Maksimi" Payne Lausutaan amerikkalaisittain "Pain", paine, eli pelin nimi on Suomennettuna Maksimi Paine) pelejä, eikä pelatessaan halua kommunikoida kanssani. Sen pelaaminen tekee ihmisestä entistä vetäytyvämmän, ominaisuus jota en meidän taloon lisää halua! Me Suomalaiset ollaan muutenkin niin vetäytyväisiä. En tiennyt että tuo on Suomalaninen pelifirma, joka on tehnyt tuon, hävettää tuon firman puolesta. Aluksi mieheni pelasi Max Painea vain tutustumistarkoituksissa, eli yritti tutustua peliin "sisältäpäin", huolestuneena hänkin näiden pelien vaikutuksesta meidän lapsiin. Kuitenkin peli taisi viedä mukanaan, koska aiemmin hyvin läheinen intiimielämämme on karannut tavoittamattomiini.

katumaton_taeti

Ja jotta tämä peli voisi olla vielä hieman turmiollisempi, nimihän ei käänny "Maksimi Paine" vaan "Maksimi Kipu", notta revi siitä. Ja ettei yksinäisyys äidy kovin haasteelliseksi miehen pelaillessa, ostahan itsellesi joku kiva peli niin kuluu aika rattoisammin. Niin minäkin teen, ja joskus pelataan oman ukkokullan kans oikeen yhdessä. Nim. 20 vuoden peliuran saavuttanut kahden lapsen tervejärkinen äiti.

GTAjaFinalFantasyNe YhteenSoppii

Nyt ne faktat martta kuntoon. Suomalaiset firmat ovat todellakin tehneet "väkivaltapelejä". Hyvänä ja tunnettuna esimerkkinä Max Payne pelisarja, Alan Waket, Dead Nation ja lista vain jatkuu. Taisit myös implikoida että "väkivaltapelit" pitäisi kriminalisoida. Hohhoijjaa. Se että sinä et henkilökohtaisesti pidä pelaamista viihdyttävänä ei tarkoita sitä että se pitäisi kaikilta kieltää. Kasvata vain oma lapsesi pumpulissa pyöritellen ja ihmettele sitten kun aikuisena ei kykenekkään kohtaamaan isoa pahaa maailmaa sellaisena kuin se on. Itse olen lapsesta asti pelannut ihan mitä vain olen kokenut viihdyttäväksi ja viihteeksi se vain jää. Pelimaailma on juuri se paikka jossa voi tehdä niitä asioita joita oikeassa elämässä ei voi, siksi se on viihdettä, hyvää viihdettä. Tässä vielä lista suomalaisten kehittämistä peleistä että saat faktasi kuntoon. http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomessa_kehitetyt_videopelit

pää pois perseestä

''Suomalaiset pelifirmat tehneet väkivaltapelejä! Aivan!''
oikeesti mitä vittua? vau tiedät yhden suomalaisen pelifirman nimeltä rovio ja sanot että suomalaiset eivät ole / tee väkivaltapelejä?
kannattaa vain olla hiljaa jos et tiedä asiasta yhtään mitään.
esimerkiksi max payne pelisarja oli alunperin suomalainen joka myytiin ulkomaille ja se oli väkivaltainen peli .,.

nytvituttaa

Niin Battlefield, Call of duty, kuin Counterstrike peleissä, pelataan niiden multiplayermodeissa vuorotellen pelin eri osapuolina.
Älä väitä siis, että ne valmistaisivat katsomaan tähtäimien lävitse mitään spesifioitua ihmisryhmää.
Ammut valheellisella ja tietämättömällä kommentillasi itseäsi vain jalkaan.
Tämä jokaisen pelatun kentän välein vaihtuva kentän aloituspääty ja pelattava faktio, on tuttua kauraa jo ikivanhasta ja aikoinaan FPS-peligenressä uraauurtaneesta Novalogicin Joint Ops-pelistä.
Näinollen, väitteesi on osoitettu virheelliseksi ja se siitä.
Koita ihmeessä kovemmin ja olen valmis kumoamaan seuraavankin väittämäsi, koska veikkaan, että tiedän aiheesta hieman enemmän.

Valonkantaja

Olen 24 vuotias ja olen pelannut pelejä pikkupojasta asti. Counter-Strike, GTA, Age of Empires, Diablo yms. Eli minun pitäisi olla terroristien vihaaja, anti-terrotistien vihaaja, brittien vihaaja, roomalaisten vihaaja ja demonien vihaaja la lista jatkuu. Olen ampunut ainoastaan armeijassa (ellei air-soft asetta lasketa) ja pahin tappelu ollut pieni töniminen.
Ja tämä sinun väite on aika kaukaa haettu, koska kynnys tulee aivan muista asioista, esimerkiksi kotoa vanhemmilta ja sukulaisilta. Varsinkin isovanhempien "ryssä on ryssä vaikka voissa paistas" ja tarinat sodista laskee kynnystä enemmän kuin pelissä oleva tähtäimessä oleva pelihahmo.

Paseba

Meillä lapset katsovat vain röyhyttelevää muumipappaa muumeista ja syövät hakaristitorttuja jälkiruuaksi. Tiedä sitten miten pahasti kasvavat kieroon.

jep_jep

Henkilökohtainen mielipiteeni on ettei prosentti väestöstä voi päättää mitä televisiosta lapsille näytetään, jos halutaan olla läpsille näyttämättä tiettyjä ohjelmia on tässäkohtaa ehkä valvottava itse eikä helpotettava vain omia tunnon tuskia/ lasten valvomis taakkaa kieltämällä entisestään lapsille tehtyä ohjelmistoa. Jokainen lastensa tekemisistä huolestunut VALVOKOOT omaa jälkikasvuaan. Haluan vielä lisätä etteivät yksin omaan tv/pelaaminen tule kertoa lapselle mikä on oikein ja väärin, vaan tämäkin lähtee kasvatuksesta saaduista malleista ja siitä miten mm ampumiseen tai muuhun väkivaltaan on suhtauduttu ja valistettu. Kylmä todellisuus on että mitä enemmän rajoitamme lasten tekemisiä tai näkemisiä eikä meidän näin ollen tarvitse selitää mikä on oikein tai väärin sen vähemmän lapsi oppii oikean ja väärän eroa saati selviytymään maailmassa tulevaisuudessa kun ei esimerkiksi ole asetta nähnyt saati kuullut,niin onko se sitten ihme kun tulee traumoja ampumaradalla ja voidaan jopa vaarantaa muiden turvallisuus näin ollen. Maailma lyö ennemmin tai myöhemmin turpaan kuvainnollisesti ainakin, älkää kasvattako lapsianne tynnyrissä vaan kertokaa oikean ja väärän erot ja valvokaa lapsianne SE ON TEIDÄN TEHTÄVÄNNE.

Joona Sutinen

Jos aikuinen antaa lapsen pelata alle 18 vuotiaana k18 pelejä onko vika aikuisessa vai lapsessa? ei kummassakaan vaan selkeästi yhteiskunnassa.

kukkabarettitäti

"A decade-long study of over 11,000 children in the UK has found no association between playing video games from as young as five, and mood or behavioural problems in later life."

Linkkiä tänne ei varmaankaan saa laittaa, mutta nuo tulokset on julkaistu British Medical Journal -lehdessä, sieltä voi käydä katsomassa miten asiaa oli tutkittu.

Peluri

Täyttä populistista hysteriakuraa!

Counter strikesta tosin sen verran, että sehän on peli, jossa pelaajat voivat itse tehdä kenttiä. Näissä kentissä on tosiaan ollut kouluja ja muita julkisia rakennuksia. Siviilejä ei kuitenkaan ymmärtääkseni. Mutta tämä ei siis ole pelien tekijöiden tuottamaa sisältöä vaan pelaajien, ja sen haitallisuudestakin voidaan olla montaa mieltä.

Betonipossu

Eihän tässä nyt oo mitään tolkkua taas. Mun ikäluokka on kattonu pienenä Rambot, Terminaattorit, Tappajahait yms. ja piirretyistäkin vastas Disneyn klassikoitten lisäks Hopeanuoli-sarja missä ei verellä juuri säästelty. Sotapelejä on pelattu aina ja pienestä pitäen on leikitty sotaa ja otettu leikkitappeluita, majojen rakentamisen ja urheilun ja muitten leikkien ohessa.
Tällä hetkellä kaveripiiristä on tullu opettajia, poliiseja, liikunnanohjaajia, toimitusjohtajia jne. joten eiköhän meistäkin ihan terve sukupolvi kasvanut, vaikka katottiin mitä sattuu. Kaikki lähtee siitä miten kotona kasvatetaan - ei siitä mitä pelataan tai leikitään.. Järki käteen ihmiset.

Rambon ja Terminaattorin kasvattama nykyinen Luokanopettaja

Olen ollut väkivaltaviihteen suurkuluttaja 5-vuotiaasta-asti. Katsoin Terminator-elokuvaa ennen kuin opin kirjoittamaan. 10-vuotiaana räiskin menemään ensimmäistä GTA:a pitkin poikin ja pamauttelin päitä irti mitä erilaisimmissa FPS-peleissä (Rouva Martsola voi googlata, mitä tämä tarkoittaa. Sinun kielelläsi todennäköisesti "niin sanottu Call of Duty-peli").

Nyt 25-vuotissyntymäpäiväni äärellä tämä pelikehitys on johdattanut minut turmioon. Minusta on tullut opettaja. Lisäksi en tekisi pahaa kärpäsellekään, vaikka hakkaan mielelläni nyrkkeilysäkistä jauhot pihalle alituisen salillakäynnin yhteydessä. Olen myös opiskellut ja tutkinut mediakasvatusta melkoisen laajamittaisesti, lukenut psykologiaa ja tutustunut pelimaailmaan myös lasten kokemusten kautta melko intensiivisesti.

Parhain Riitta Martsola on tuonut esille pelien haittavaikutuksia ja kuvannut ansiokkaasti erityisesti poikien käyttäytymistä pelaamiseen liittyvissä asioissa.
On melkoisen jännää, etten ole itse törmännyt kyseisiin ilmiöihin oikeastaan ollenkaan tutkiessani pienten lasten pelikäyttäytymistä. Lisäksi moni hänen kommenteistaan ei perustune millään tavalla tutkimustietoon vaan omaan mutukäsitykseen. Jos Riitta luet tämän, niin otappa asioista oikeasti selvää ennen kuin alat kirjoittamaan ja antamaan haastatteluja. Nolaat vain itsesi tietämättömyydelläsi.

Tuossa edellä oli jo kommentti moraalipaniikeista. Kannattaa tutustua niihin. Esimerkiksi Marlon Brandon "The Wild One" oli kielletty Englannissa yli kaksikymmentä vuotta, koska sen pelättiin villitsevän nuoriso ja kannustavan heitä yleiseen kapinaan. Nykyajan nuoret se villitsisi lähinnä komediana.

Maailma muuttuu ja ihmiset sen mukana. Kieltäminen ei aina ole järkevin tie mediakasvatuksellisesti vaan suosittelen kriittistä keskustelua yhdessä lasten ja muiden vanhempien kanssa. Kannattaa myös koittaa itse niitä pelejä, ennen kuin tuomitsee. On yllättävän lystiä ampua lehmää singolla.

T.K.

K18 pelit on tarkotettu täysi-ikäisille, miksi nyt valitetaan että alaikäiset pelaa niitä? Älkää antako niitä lapsille jos pelkäätte niitten mielenterveyden puolesta. (Myönnän, itse olen pelannut k18 pelejä eikä ikää oikeestaan löydy, mutta en ole mikään väkivaltainen huligaani, vaan ihan perus opiskelija)

Ja tietty, onhan niitä pelejä kehittäviäkin. Itse olen suuri Japanilaisten rooliplien ystävä (Final Fantasy, Kingdom Hearts, The Legend of Zelda) Ja kyllä, nämäkin heiluvat miekkojensa kanssa tappamassa usein kaikkea muuta paitsi ihmisiä. Verta en ole vielä bongannut ja Kingdom Heartskin on puoliksi Disneyn tuottama.

Ärsyttää seka videopelien mustamaalaaminen älyttömiksi väkivalta peleiksi kaikki, sekä se että lapsia kohtaan käyttäydytään vähän turhankin ylisuojelevasti. En muista pienenä saaneeni minkäänlaisia traumoja pokemonista tai bay bladesta (jos huonoa ääninäyttelyä ei lasketa) enkä usko että nykyajankaan lapset saavat.

Spitaalinen

Lisäisin vielä, että haluaisin kyllä nähdä toimittajan käyttämät lähteet.

Tämähän on vain minun mielipiteeni, mutta jos lapsi luulee että veri valuu pelikoneesta pöydälle, on kyseessä A) Liian nuori lapsi ylipäätään pelaamaan ks. pelejä tai B) "henkisesti/muuten erityishuomiota vaativa",lapsi, jolle todellisuuden käsite on häilyvä.

Halojatahalloo

Miten ihmislaji on tähän päivään asti selvinnyt, kun kaikki tuntuu järkyttävän, traumatisoivan tai olevan muuten vain kehitykselle haitallista?

Major Tom

Kaikka kakarat äkkiä kellariin lukkojen taakse elämään kuplassa.Poi saa päästää vasta 20vuotiaana kun on varmasta yhteiskunta kelpoinen naiivi, maailmasta mitään ymmärtämätön kukkahattuilija elämänpilaaja

Todellisuus kielto

Erityismaininta kirjoittajalle erittäin kömpelöstä vaihdoksesta Call of Duty-peleistä ns. riskipeleihin. Ovatko ne uhkapelejä vai aivan jotain muuta? Miksei käytettyjä termejä ole määritelty paremmin? Miksei lähteitä ole listattu?

Asia on tärkeä mutta tämä oli surkea esitys.

Kaapo

Sivut