Kulttuuri

Tomperi muuttaa Hyvinkäälle

Varhaisempaakin tuotantoa. Taru Tomperi aikoo luopua Röykän asunnostaan, jonka ateljeen telineellä tässä taiteilijan töitä 1980-luvulta.

Esko Artell

RÖYKKÄ (NU)Pitkään Nurmijärvellä sekä kuvaamataidon opettajana että taiteilijana vaikuttanut Taru Tomperi kokoaa Röykän ateljeessaan töitä tulevaa näyttelyä varten hieman haikein mielin. Hän on nimittäin muuttamassa Hyvinkäälle, mutta järjestää sitä ennen myyntinäyttelyn Kirkonkylän Galleria Aleksiksessa.

– Muutan Hyvinkäälle pienempiin työtiloihin, joten laitan nyt tarjolle omasta kokoelmastani sekä uudempia että vanhempia töitä. Sääli täältä Röykän rauhasta on lähteä, mutta omakotitalo on aika vaativa asumismuoto. Pidän kyllä puutarhatöistä ja luonnosta, mutta haluaisin tehdä paljon muutakin, kertoo vuonna 1965 Nurmijärven Yhteiskouluun kuvaamataidon opettajaksi tullut Tomperi.

PikkukuviaesilleTaidemaalariliiton sekä muun muassa Kuvataiteilijaseniorien ja Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen jäsen Taru Tomperi on myös Hyvinkään Taiteilijaseuran jäsen. Hän on pitänyt 20 yksityisnäyttelyä, joista kaukaisin on ollut Lissabonissa. Tomperi on ollut mukana yli 100:ssa yhteisnäyttelyssä.

– Muutosta huolimatta haluan olla myös Nurmijärven Taideyhdistyksen jäsen, joten jäähyväisnäyttelystä en halua siitäkään syystä puhua.

Aleksis Galleriaan Tomperi tuo, jo olosuhteidenkin pakosta, hieman pienempiä töitään.

– Pikkukuvia ja vähän suurempia, luonnehtii taitelija itse.

TerveisetBudapestistaTomperi kertoo eläneensä syksyn hämärästä huolimatta luomiskautta, joka on tuonut abstrakteja töitä. Kuten hänen kotisivuiltaankin voi nähdä, löytyy teoksista varsin kesäisiä värejä.

– Yhtenäistä teemaa näyttelyllä ei ole. Etenkin abstraktien töitteni tausta on impulsiivinen ja lähtee sisältä päin. Vietin viime syyskuun Budapestissa taiteilijaresidenssissä, näkymät ja mielleyhtymät sieltä saattavat muotoutua ei-esittäviksi maalauksiksi vasta myöhemmin. Toki maalaisin paikan päälläkin.

TärkeäilmaisukeinoTaru Tomperi on piirtänyt pikkutytöstä lähtien ja hankkinut kuvataiteen koulutusta myös ammattiin valmistumisen jälkeen. Miksi?

– Siksi, että kuvan tekeminen on ollut minun keinoni ilmaista itseäni ja purkaa tuntoja, joita ei ehkä saa sanoin ilmaistua. Kyseessä on tapa elää. Minulla on suuri tarve tehdä taidetta ja suhtaudun siihen intohimoisesti. Pidän itse töistä, jotka eivät aukea yhdellä vilkaisulla. Kaikki eivät tietenkään pidä, mutta minulla on ilo tehdä tätä työtä omilla ehdoillani.

Taru Tomperin maalauksia Galleria Aleksiksessa, osoitteessa Punamullantie 1 B, 01900 Nurmijärvi 23.11.-4.12. 2013. Avoinna la 23.11. ja 30.11. kello 12-15.00, su 24.11. ja 1.12. kello 12-15.00 ja ke 4.12. kello 15-18.00 sekä pe 29.11. kello 15-18.00, muulloin sopimuksen mukaan.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat