Paikalliset

Valot sammumassa Suomiehen koululta?

Vihaisia ollaan. Suomiehen väki ei sulata ajatusta hyvin toimivan kyläkoulun lopettamisesta.

Esko Artell

SUOMIES (NU)Vaikkakin Suomiehen koulua on oltu lakkauttamassa jo parinkymmenen vuoden ajan, ovat kyläläiset nyt poikkeuksellisen huolissaan. Eivätkä ainoastaan siitä, että koulu lakkautetaan, vaan myös siitä, mitä sen jälkeen tuleman pitää.

– Lähetetäänkö oppilaat, nykyiset ja tulevat, esimerkiksi jo ennestään täyteen Nukarin kouluun. Kulkuyhteydet ovat hankalat ja jo nykyiset kyydit ovat vähän sitä sun tätä, summaa tuntojaan kahden kouluikäisen lapsen äiti Outi Suolaniemi.

Hänen perheensä koti on noin 100 metrin päässä Suomiehen koulusta, joten sikälikin suunnitelmat koulun lakkauttamisesta harmittavat.

– Eikä Karhunkorpikaan ole kuljetusten suhteen juurikaan parempi vaihtoehto, lisää Eero Pekkala.

Suomiehen koulussa on tällä hetkellä 23 oppilasta, joita nuhteessa pitävät rehtori Ari Laitala ja luokanopettaja Jaana Koskinen. Ja hyvin pitävätkin; koulussa viihdytään ja oppi menee perille. Oppilaissa on myös sellaisia, jota tarvitsevat hieman enemmän ohjausta. Homma kuitenkin hoituu ilman erityisopettajia, ja juuri siitä syystä, että kyseessä on pieni koulu, jossa opettajilla on aikaa kaikille.

Kyläläiset toteavat yks´kantaan, että ”nyt on kovat piipussa”. Ymmärrystä ei löydy säästöpuheillekaan, sillä koulun ylläpitokustannukset ovat koko kunnan menoja ajatellen melko vähäiset.

Plussapuolelle lasketaan niin ikään se, että pienessä koulussa ei kiusaamista juuri tunneta. Koulusta ja sen ympäristöstä löytyy aina muutakin tekemistä.

Miinuspuolelle Kari Kaartama nostaa koulukuljetusten epämääräisyyden. Hän muistuttaa myös, että koulukyytien suhteen niin sanotulla harmaalla alueella sijaitsevalle Suomiehen koululle sopisi tuoda oppilaita myös muualta.

– Taksithan kulkevat varmasti molempiin suuntiin.

Suomiehellä kerrotaan myös tilanteesta, jossa naapurusten samanikäiset pojat on ohjattu eri kouluihin. Kyläläiset muistuttavat myös, että Suomies kuuluu Nurmijärven kasvualueisiin.

– Ja kasvaisi vielä enemmän, jos vain rakennuslupia heltiäisi. Nyt kaivataan kunnan päättäjiltä arkijärkeä ja inhimillisyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat