Paikalliset

Suomiehen ja Nummenpään koulut lakkautetaan

Kävisikö näin. Demarien Juha Peltosella, oik. tuntui olevan painavaa asiaa perussuomalaisten Maiju Tapiolinnalle, kokoomuksen George Kopteffille ja perussuomalaisten Jussi Niinistölle.

Esko Artell

NURMIJÄRVI (NU)Kunnanvaltuusto päätti keskiviikkoisessa kokouksessaan, että Suomiehen ja Nummenpään koulut lakkautetaan 1.8.2014. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen ja mahdollisimman niukalla äänierolla. Lakkauttamisen kannalla oli 26 valtuutettua, 25 olisi antanut kouluille vähintään jatkoaikaa.

Virkakielellä valtuuston päätös kuuluu, että kyläkouluille päätettiin olla varaamatta määrärahaa ensi heinäkuun jälkeen. Lakkauttamisesta tehdään omat, erilliset päätökset keväällä 2014.

Koulukeskustelu kuumensi jo hieman tunteitakin muulloin hyvin maltillisesti asioita käsittelevässä valtuustossa. Virpi Korhonen (kesk.) olisi käyttänyt pienkouluja puolustavassa puheenvuorossaan hyväkseen jo uunituoretta ”kasikuntien” tulevaisuudesta valmistunutta raporttia, mutta kunnanjohtaja Kimmo Behm ehätti väliin. Hänen mukaansa raportti oli salainen vielä keskiviikkoiltana.

Korhonen ilmaisi kuitenkin tyytyväisyytensä sivistyslautakunnan ehdotukseen, jonka mukaan kannattaisi odotella kuntauudistuksen näkymien hahmottumista. Salaista raporttia valtuutettujen edessä heilutellut Korhonen totesi tilanteen edustavan hyvää esimerkkiä siitä, kuinka ”etukenossa asioista tehdään päätöksiä”.

Kaisa Suominen (kok.) puolusti kyläkouluja tiukasti muistuttaen muun muassa niiden turvallisuudesta ja koulujen luomasta koko kylä kasvattaa -hengestä.

Viisihenkiseen minikoulujen tilannetta selvittäneeseen työryhmään kuulunut Markku Jalava (kok.) painotti puolestaan ryhmän keräämiä faktatietoja. Hän kertoi työryhmän selvittäneen, että oppilasmäärä ei ole kasvussa kummassakaan koulussa.

– Tässä yhteydessä on turha puhua rakentamisestakaan, ei näet ole tonttitarjontaa sen paremmin kuin kysyntääkään. Uudet tulijat korvaavat lähinnä kouluista poistuvat oppilaat.

Jalava vakuutti, että myös koulukuljetukset on käyty läpi yksityiskohtaisesti.

– Koulumatka pitenee ajallisesti mutta autot liikkuvat ja kuljetukset toimivat. Molempien koulujen rakennukset vaatisivat kunnostusta ja modernisointia, ja niiden ylläpito on kallista. Mitä sitten tulee koulujen tarjoamaan sosiaaliseen toimintaan, niin koulut kyllä tarjoavat siihen mahdollisuuden, mutta toimintaa ei vain ole virinnyt, Jalava huomautti.

Jalavan selvitys ei miellyttänyt Elli Aatelaa (sd.) Hänen mielestään sivistyslautakunnan ehdotus odottaa koulukysymyksessä kasikuntapäätöstä on hyvä ja perusteltu.

– Nyt ollaan painamassa paniikkinappulaa ja yrittämässä saada säästöjä pikkukouluista. Käsiteltävissä kouluissa annetaan laadukasta opetusta ja oppilaiden jatkomenestys puhuu sekin koulujen puolesta. Päätöksenteko tässä asiassa on jätettävä sivistyslautakunnalle myöhemmin tehtäväksi, Aatela summasi.

Pitkän linjan valtuutettu Aatela oli sen verran tunnekuohun vallassa, että epäili työryhmään valitun koulukielteisiä henkilöitä ja ilmaisi pitäneensä Jalavan esitystäkin osin epävarmana.

Jalava ei Aatelan sanailua kommentoinut, mutta sen sijaan Päivi Meros (vihr.) huomautti myöhemmin Aatelalle, että asioista voidaan olla eri mieltä, mutta asiattomuuksiin ei pitäisi sortua.

Virpi Räty (kok.) ei nähnyt mitään ongelmaa ”minikoulujen” lakkauttamisessa.

– Faktathan ovat olleet tiedossa jo kymmenen vuoden ajan

Hannele Ruoti (kesk.) sen sijaan ihmetteli kiirettä, jolla asiaa on eteenpäin viety.

– Työryhmän esitys valmistui vasta maanantaina. Niin on kova hätä, että kunnanjohtajakin nosti asian esiin marssijärjestyksestä piittaamatta. Esimerkiksi Nummenpäässä koulu on ainoa kunnallinen palvelu ja tekee kylästä kylän, painotti Korhosen esitystä kannattanut Ruoti.

Juha Peltonen (sd.) arveli, ettei kasikuntasuunnitelmissa ole juurikaan sijaa 20 oppilaan kouluille.

– Viimeisten 14 vuoden aikana Nummenpäähän on rakennettu yhdeksän uutta omakotitaloa ja Suomiehelle neljä. Kysymys ei ole vain siitä, etteikö tontteja olisi.

Virpi Korhonen yritti vielä puolustaa kouluja toteamalla, että niiden lakkauttaminen juuri nyt olisi ”hullua”.

– Sullottaisiinko nämä lapset jo nyt ääriään myöten täynnä oleviin muihin kouluihin?

Kirsti Handoli (kesk.) ihmetteli koulutyöryhmän käsitystä koulujen syrjäisestä sijainnista.

– Suomieshän on keskeisten pääteiden risteyksessä. Osayleiskaavaa ei ole, joten rakentamisinto lopahtaa monelta siihen. Nummenpään kehittymisen kannalta keskeinen tieto taas olisi se, tehdäänkö Klaukkalan ohikulkutie vai ei.

Keskustelua seurannut äänestys ei kuitenkaan jättänyt sijaa jossittelulle; koulut lakkautetaan.

Näin äänestettiin opinahjoista

Suomiehen ja Nummenpään koulujen kohtaloa koskeneessa äänestyksessä kaikki 51 valtuutettua otti kantaa.

Pienkouluista luopumisen kannalla olivat Minna Aittakallio (kok.), Johannes Haapalainen (kd.) Tarja Haaranen (vihr.), Arto Hägg (kok.),Markku Jalava (kok.), Minna Jokinen (ps.), Maritta Kopsala (vihr.), George Kopteff (kok.), Hanna Kuusela (vihr.), Jerry Latva (sd.), Jyrki Lihr (kok.), Pasi Miettinen (kok.), Päivi Meros (vihr.), Outi Mäkelä (kok.), Hanna Niemi (kok.), Ismo Nurmi (kok.), Kaisu Paulanto (vihr.), Juha Peltonen (sd.), Sirkka Rousu (sd.), Virpi Räty (kok.), Markku Schildt (kok.), Petra Sinisalo-Katajisto (sd.), Sari Sompajoki (vihr.), Jari Vainio (kok.), Mika Valli (kok.) ja Petri Vaulamo (kok.).

Pienkoulujen säilyttämisen kannalla olivat Elli Aatela (sd.), Mira Lappalainen (ps.), Kirsti Handolin (kesk.), Olli Helminen (sd.), Kimmo Kakko (ps.), Virpi Korhonen (kesk.), Kalevi Laine (kesk.) Harri Lepolahti (sd.), Jouni Maijala (ps.), Vesa Manner (ps.), Aulikki Markkanen (sd.), Jussi Niinistö (ps.), Timo Ojamäki (kesk.), Päivi Riihimäki (kesk.), Hannele Ruoti (kesk.), Jenni Sandberg (sd.), Tapio Sivula (kesk.), Kaisa Suominen (kok.), Maiju Tapiolinna (ps.), Hannu Toikkanen (vas.), Kallepekka Toivonen (kesk.), Matti Vanhanen (kesk.), Elina Viitala (ps.), Juhani Viljakainen (kesk.) ja Petri Kalmi (kesk.).

Äänestyspäätöksestä jätettiin lukuisia eriäviä mielipiteitä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat