Paikallisurheilu

Nurmijärveläinen taituroi ringeten maailmanmestariksi

Hieno kokemus. Suomen ringeten MM-kultaa ottanneessa joukkueessa mukana ollut Mira Sydänmaa sanoo, että kisat olivat upea kokemus.

.

– Kisat olivat ikimuistoinen elämys. Maailmanmestaruus oli tavoitteena ja se meni nappiin, nurmijärveläislähtöinen Mira Sydänmaa, 24, kertoo. Hyvinkään Ringetteä edustava Sydänmaa oli yksi lenkki MM-kultaa kuun alussa Kanadassa voittaneessa Suomen ringettejoukkueessa. MM-kulta oli Hyvinkäällä asuvalle Sydänmaalle ensimmäinen ja siten arvokas.

Maailmanmestaruus ratkaistiin tänä vuonna uudella tavalla siten, että lajia ylivoimaisesti hallitsevat Suomi ja Kanada pelasivat siitä suoraan keskenään. Suomi ratkaisi kullan kohtalon 8–4 ja 7–5 voitoilla.

Sydänmaan mukaan uusi tapa otettiin käyttöön, koska tasoerot joukkueiden välillä ovat suuret. Peleissä ei ole mielenkiintoa.

– Kanadan kanssa oli tasaväkistä. Se on luisteleva joukkue ja pelaa suoraviivaisesti. SM-sarjaan verrattuna pelien tempo oli kovempi, hän kertoo.

Oman lisänsä kisoihin antoi se, että samalla juhlistettiin lajin puoli vuosisataista taivalta.

– Oli hienoa päästä pelaamaan lajin synnyinpaikoille.

Yleisöä kisoihin odotettiin Sydänmaan mukaan vähän enemmän kuin mitä katsomosta löytyi. Syynä oli ehkä se, että kisapaikka oli hieman syrjässä, lähellä Yhdysvaltojen rajaa. Isommat kaupungit olivat kaukana.

– Menoa ja meininkiä kuitenkin riitti. Hienoa siellä oli pelata, hän kertoo.

Luistelutaito ja pelisilmä

Suomiehestä kotoisin oleva Mira Sydänmaa on pelannut ringetteä nelisentoista vuotta. Hän muistelee harrastaneensa pienempänä yleisurheilua, mutta ringette vei mukanaan, kun äiti vei hänet kerran harjoituksiin. Sille tielle hän jäi.

Sydänmaa sanoo pitävänsä edelleenkin eri lajeista ja kesäisin – kun ringettekausi on päättynyt – hän pelaa jalkapalloa. Ringettekauden aikana muihin lajeihin ei ole aikaa, sillä treenejä on melkein joka päivä ja viikonloppuisin pelataan.

– Ringetessä minua kiehtoo onnistuminen ja voittaminen sekä myöskin kehittyminen ja kaverit.

Sydänmaa on pelannut viime vuodet pääasiassa puolustajana. Sitä postia hän hoitaa myös maajoukkueessa.

– Ringetessä vaaditaan hyvää luistelutaitoa ja silmää lukea peliä, hän kertoo.

Uudestaan MM-kisoihin

Mira Sydänmaa on edustanut koko uransa ajan Hyvinkään Ringetteä. Hyvinkää valikoitui paikaksi, koska se on lähellä Suomiestä.

Hyvinkään riveissä Sydänmaa voitti viime kaudella SM-pronssia ja kuluvalla kaudellakin mitalipelit ovat tavoitteena. Niihin pääsee sarjan neljä parasta. Hyvinkää on viidentenä ja viime viime viikonloppuna EKS:lle kärsitty tappio hankaloitti melkoisesti tavoitteeseen pääsemistä.

– Pelaamista aion jatkaa. Olen Lopella töissä ja se mahdollistaa hyvin pelaamisen.

Maajoukkueringissä Sydänmaa on ollut mukana vuodesta 2009 lähtien. Vuoden 2010 MM-kisat pelattiin Suomessa, mutta silloin hän ei päässyt joukkueeseen.

– MM-kisat olivat niin hieno kokemus, että haluan kokea sen uudestaan, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat