Vapaa-aika

Nurmijärven kehitys kansien välissä

Matti Rintalan dokumentoimista kuvista löytyy Nurmijärveä, jota ei enää ole.

Vappumarssi Kirkonkylässä. Vuosi? Kuvassa näkyvät kaksi rakennusta on purettu kauan sitten. Taaempana on Sorvan talo, etualalla olevassa rakennuksessa toimi 1950-luvulle asti apteekki.

Kirkonkyläläinen Matti Rintala on ottanut harrastuksekseen ja osaksi työkseenkin paljon valokuvia Nurmijärveltä 1960–1980 –luvuilla. Nyt hän on koonnut kuvista kirjan ”Kameralla tallennettua Nurmijärveä”.

Juhan i ja Matti Rintalan perustamassa Nurmijärvi-Taiteen Museossa on satojen Matti Rintalan ottamien valokuvien kokoelma, jota monet ovat käyneet selailemassa.

– Ihmiset ovat katselleet kiinnostuneina museossa olevia valokuvia. Monet pyysivät, että voisinko ottaa tästä tai tuosta kuvasta kopion. Ajattelin, että kirjan muodossa kuvat ovat useampien katsottavissa, perustelee Matti Rintala kirjan tekemistä.

Kuvissa esiintyy monia asioita, joita ei enää ole: purettuja rakennuksia, yritysten nimiä tai sellaisia tapahtumia, joita ei enää järjestetä.

Kirjan alaotsikkona on ”rakennuksia, maisemia, yrityksiä”. Kuvat on järjestetty kylittäin siten, että samasta kohteesta on eri aikoina otettuja kuvia, jolloin tapahtuneet muutokset näkyvät havainnollisesti. Näin kirja dokumentoi Nurmijärven historiaa ja kehitystä valokuvien avulla.

Museon kokoelmissa on paljon kuvia myös tapahtumista, ihmisistä ja ihmisten toiminnasta Nurmijärvellä. Joitakin kuvia ihmisten toiminnasta tässäkin kirjassa on, mutta toivottavasti Rintala tekee niistä toisen kirjan myöhemmin?

Kauemmin Nurmijärvellä asuneille kirjan sivuilla tulee vastaan paljon nostalgiaa ja syntyy ahaa-elämyksiä: tuon muistan, noinhan se oli! Nuoremmille kuvat kertovat, että eletty on ennenkin, ja miten kylistä on tullut nykyisen kaltaisia.

Kuvien alla lukee yleensä vain rakennuksen tai muun kohteen nimi. Kuvatekstien niukkuutta Matti Rintala perustelee sillä, että katsojalle jää itselle pähkinää sijoittaa ja ajoittaa kuva paikalleen sekä yhdistää se omiin mielikuviinsa. Toisaalta nuoria kirjan katsojia ajatellen lisätieto ajankohdasta ja historiallisesta yhteydestä avaisi kuvia enemmän.

Kuvissa esiintyy monia asioita, joita ei enää ole: purettuja rakennuksia, yritysten nimiä tai sellaisia tapahtumia, joita ei enää järjestetä tai ne ovat muuttaneet muotoaan kuten esimerkkeinä vappumarssit ja jääravit tai sahat ja myllyt. Eräässä kuvassa pohjustetaan Kirkonkylän ensimmäistä asfalttitietä 1960-luvulla.

Niin Kirkonkylän, Klaukkalan kuin Rajamäenkin keskustat ovat muuttuneet paljon 1960–1970 –luvuilta lähtien. Nurmijärven kehitys nykyisenkaltaiseksi suurkunnaksi alkoi juuri tuona aikana. Suurin osa kuvista on ajalta 1963 – 1985, vaikka mukana on uudempiakin otoksia. Kirjassa on kohteita myös pienemmistä kylistä.

Matti Rintalalle valokuvaus on ollut pitkäaikainen harrastus. Hän otti aikoinaan myös uutiskuvia paikallislehti Nurmijärven Sanomiin, jossa hänen varsinainen työnsä oli kirjapainon johtaminen. Hänellä oli kotonaan valokuvalaboratorio, jossa ennen digiaikaa kehitti ja teki kuviksi toimittajien filmit.

Kirjan lopussa on mielenkiintoinen kuva-aukeama, jossa katsoja voi tunnistaa rakennuksia eri puolilta Nurmijärveä. Oikeat vastauksetkin kirjasta löytyvät.

Kirjassa on 230 sivua. Kirjan tekninen valmistaminen on nurmijärveläistä työtä: sen on taittanut Studio Ink ja painanut Nurmi-Print. Kirjaa voi ostaa Nurmijärven kolmesta kirjastosta.

Nurmijärvi-Taiteen museo

Veljekset Juhani ja Matti Rintala ovat keränneet neljänkymmenen vuoden ajan nurmijärveläistä taidetta ja kulttuuriesineistöä.

Jotta suuri yleisökin pääsisi nauttimaan näistä taideaarteista, veljekset perustivat yksityisen museonsa kesällä 2007.

Museossa on muun muassa 300 nidettä Aleksis Kiven tuotantoa (mm. Akseli Gallen-Kallelan kuvittamat Seitsemän veljestä) ja laajalti Savitorpan esineistöä. Lisäksi museo esittelee paikallista sota-ajan perinnettä ja yksi Pohjoismaiden tunnetuimmista graafikoista ja taidekasvattajista, Vilho Askola, saa suuren huomion.

Osoitteessa Aleksis Kiven tie 14, 01900 Nurmijärvi sijaitseva museo on avoinna sopimuksen mukaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat