Paikalliset

Strike palaa yhteen kahden vuosikymmenen jälkeen

Isän kultalevyt. Kalle Annalan kodin seinällä on osa hänen isänsä, Heikki Annalan saamista kulta- ja platinalevyistä.

Kari Virtanen

– Ihan kuin kahta vuosikymmentä ei olisi kulunut. Ensimmäinen keikka näytti, että homma toimii yhä, Kirkonkylässä asuva Stike-yhtyeen kosketinsoittaja Kalle Annala, 42, naurahtaa.

Melodista, rankempaa rockia soittava Strike teki paluun pitkän hiljaiselon jälkeen. Bändi syntyi lähes kolme vuosikymmentä Helsingin Herttoniemessä, kun viisi 14–16-vuotiasta teiniä löivät hynttyyt yhteen vuonna 1987. Menoa kesti muutaman vuoden, sillä 1990-luvun alussa yhtyeen jäsenet lähtivät eri suuntiin. Armeijaan, opiskelemaan ja kuka minnekin.

Uusi startti tapahtui muutama vuosi sitten. Strikeä pyydettiin vuonna 2010 soittamaan Herttoniemen nuorisotalon muistelubileisiin. Paikka oli tuttuakin tutumpi, se oli entinen treenipaikka.

– Joku heitti ilmaan ajatuksen, että Striken pitää tehdä keikka. Kun kaikki toimi, innostuimme siitä niin, että päätimme palata yhteen. Samalla kokoonpanolla kuin millä lopetimme vuonna 1991.

Innostuksen huumassa syntyi yhtyeen ensimmäinen levy, We’re Back, joka sai Annalan mukaan hyvän vastaanoton.

– Se ylitti odotuksemme, sillä teimme levyn lähinnä itsellemme ja satunnaisille faneille.

Annala kertoo, että levyä on soitettu radiossa eri puolilla maailmaa, esimerkiksi Saksassa ja Italiassa. Sosiaalisessa mediassa uutuus on samoin huomioitu. Facebook-tykkääjiä on yli 30 maasta.

– Levy on myynnissä Saksassa, Ruotsissa, Englannissa, USA:ssa, Ranskassa, Japanissa... ja Kirkonkylässä Karppalassa. Myyjien nettisivuilla olemme muun muassa MusicByMail.eu top 10 listan ykkösenä ja AOR Heavenissa kolmosena.

We’re Backilla on sekä vanhempaa että tuoreempaa materiaalia. Kalle Annalan mukaan uusia biisejä syntyi, kun he treenasivat vanhoja kappaleitaan. Sävellys- ja sanoitustyöstä vastasivat pääosin Pasi Rantanen ja Kalle Annala. Rumpali Mika Brushanen kynästä syntyi muutama kappale. Sovitukset tehtiin yhdessä.

– Lainabiisejä emme käytä. Omaa sen olla pitää.

We’re Back on omakustannelevy. Annalan mukaan levy-yhtiöillä on tänä päivänä merkitystä lähinnä jakelussa ja markkinoinnissa.

– Äänittäminen on nykytekniikalla helppoa. Mekin äänitimme levymme treenikämpällä.

Omakustanteessa on myös se hyvä puoli, että kukaan ei ole hengittämässä aikatauluineen niskaan. Edetä voi omaan tahtiin.

– Seuraava levy on jo mietinnässä. Sitä varten on ollut yhteyksiä levy-yhtiöön Saksassa, mutta aika näyttää. Mitään aikarajoja ei ole. Nyt hehkutellaan ensilevyllä vähän aikaa ja katsotaan mitä tapahtuu.

Kalle Annalan mukaan levyjen tekeminen kiinnostaa bändiä enemmän kuin keikkaileminen.

– Mieluummin teemme materiaalia ja laitamme sen levylle talteen. Keikatkaan eivät ole poissuljettuja, mutta kaikilla on omat kuvionsa. Thunderstoneen palanneella Pasi Rantasella on omat kiireensä, sillä yhtye tekee uutta levyä.

Sitä miten kauan Striken toinen tuleminen kestää, Annala ei osaa sanoa.

– Jatkamme niin kauan kuin se tuntuu hyvältä, hän sanoo.

Musikaalista sukua

Kalle Annalan elämässä musiikki on ollut aina läsnä. Hänen isänsä on tunnettu basisti, säveltäjä ja sovittaja Heikki Annala ja appiukko kuoro- ja kirkkomusiikista tuttu Jukka Kankainen.

Heikki Annalan tunnetuimpia sävellyksiä ovat muun muassa Elämän valttikortit, Viimeinen tukkilainen ja Yön syliin. Säveltäjänä ja sovittajana hän oli useilla 1970–80-luvun iskelmälevyillä.

Yhteistyökumppaneina olivat muun muassa Reijo Kallio, Jamppa Tuominen, Reijo Taipale sekä Matti ja Teppo.

Isänsä jälkiä seurannut Kalle Annala tarttui toimeen nuorena.

– Olin kahdeksanvuotias, kun perustin ensimmäisen bändin. Ensimmäinen keikkamme oli Herttoniemessä Niilo Tarvajärven olohuoneessa, hän muistelee.

Striken perustivat Pasi Rantanen ja Mika Brushane. 13-vuotias Annala lähti mukaan, kun hän oli tuntenut Brushanen koko ikänsä.

– Kovempi rock on lähellä sydäntäni, mutta ihan omimpaa musiikkilajia ei ole. Kun laitoimme 1980-luvulla bändin pystyyn, Bon Jovi ja Europe olivat kovia sanoja. Niitä kunnioittaen mennään eteenpäin. Nykyinen tyyli on kuitenkin raskainta mahdollista. Pop ja melodinen rock ovat minulle mieluisinta, hän kertoo.

Striken pitkän tauon aikana Annala soitti erilaisissa kokoonpanoissa ja teki sävellyksiä pöytälaatikkoon.

– Kahteen vuosikymmeneen mahtui paljon erinäköistä musiikkia, hän toteaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat