Paikalliset

Kyläkoulujen kohtalosta tulossa tiukka äänestys

Koulun puolesta. Nummenpään ja Suomiehen koululaiset ovat puolustaneet useaan otteeseen koulujaan. Tänään illalla on taas luvassa uusi mielenosoitus.

Kari Virtanen

Suomiehen ja Nummenpään kyläkoulujen kohtalo on nyt täpärällä. Nurmijärven kunnanvaltuusto päättää koulujen säilyttämisestä tänään, ja odotettavissa on tiukka äänestys.

Valtuuston suurin ryhmä kokoomus on tehnyt ryhmäpäätöksen lakkauttamisen puolesta.

– Meidän ryhmä on samalla kannalla kuin silloin, kun päätettiin koulujen määrärahoista. Asiasta ei ole tullut uutta tietoa, kysymys on nyt siitä, mikä arvo oppilasmäärille annetaan, sanoo kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Jalava.

Kun määrärahoista päätettiin joulukuun äänestyksessä, kokoomuksen valtuustoryhmä kannatti yhtä jäsentä lukuunottamatta määrärahojen lakkauttamista.

Jalava on harmissaan siitä, että jokainen käyty keskustelu päättyy pienten koulujen lakkauttamiseen. Hänen mielestään siitä on tullut merkitystään suurempi asia.

– Kyllä Nurmijärveltä löytyy muitakin tärkeitä asioita, hän sanoo.

Äänestyksen lopputulosta Jalava ei lähde arvuuttelemaan.

Keskustan valtuustoryhmässä uskotaan, että valtuuston päätös kääntyy kyläkoulujen säilyttämisen kannalle.

– Kun asiasta viimeksi äänestettiin ja kyläkoulut hävisivät yhdellä äänellä, lopputulos oli ennakkotietoihin nähden yllätys. Sellaiset, jotka olivat puhuneet säilyttämisen puolesta, äänestivätkin sitä vastaan, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Kallepekka Toivonen.

Hänen mukaansa keskustan valtuutetut asettuvat keskiviikkona yksimielisesti puolustamaan kyläkouluja.

– Viimeksi äänestettäessä oli kyse koulujen määrärahoista, nyt lakkauttamisesta. Uskon, että tälläkin on vaikutusta äänestyksen lopputulokseen.

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmässä on odotettavissa melkoista hajontaa.

– Noin puolet meidän porukasta asettuu kannattamaan säilyttämistä ja toinen puoli vastustamaan. Niin kävi myös joulukuussa, valtuustoryhmän puheenjohtaja Harri Lepolahti sanoo.

Hän asettuu itse tiukasti koulujen säilyttämisen kannalle.

– Uskon, että kyläkoulut avaavat ovensa taas elokuussa. Tiedän, että jotkut aiemmin säilyttämistä vastustaneet ovat nyt muuttaneet mielipidettään.

– Meidän ryhmä on pienten säilyttämisen puolella. Veikkaan, että ryhmästä nousee yksi soraääni, perussuomalaisten Jussi Niinistö sanoo.

Hän odottaa illan äänestyksestä tiukkaa.

Vihreiden valtuustoryhmä oli joulukuun budjettikokouksessa valmis lopettamaan pienten koulujen määrärahat ja pysyy edelleen kannassaan.

– Olettaisin, että valtuusto päätyisi samaan kuin rahakeskustelussakin. Olisi erikoista, että päätettäisiin toisin, kun jo kerran on päätetty, että rahaa ei ole, valtuustoryhmän puheenjohtaja Tarja Haaranen miettii.

Vasemmistoliiton Hannu Toikkanen ymmärtää ihmisten huolen kyläkoulujen sulkemisesta, koska niillä on perinteinen asema kylän elämässä ja niiden sulkeminen merkitsisi myös lasten koulumatkan pidentymistä.

– Ydinkysymys on kuitenkin, kuinka turvataan se, että opetuksen sisältö säilyy koululainsäädäntöä vastaavassa tilassa. Lasten kannalta on tärkeintä, että he saavat koulusta mahdollisimman hyvät eväät tulevaisuutta varten. Yhden opettajan koulu on oppilaiden kannalta liian haavoittuvainen, Toikkanen pohtii.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat