Paikalliset

Behm: Seuraava koulujen lakkauttamisesitys, kun on kahdeksan oppilasta”

Runsaasti yleisöä. Valtuuston kokoukset eivät yleensä ole mitään yleisömagneetteja, mutta keskustelu pikkukouluista veti lehterin täyteen.

Esko Artell

Valtuustossa pidättäydytään yleensä osoittamasta tunteita niin salin kuin lehterinkin puolella. Keskiviikkoisessa kokouksessa lehterin väki kuitenkin intoutui taputuksiin valtuuston päätettyä äänestyksen jälkeen, että toiminta Nummenpään ja Suomiehen kouluilla saa jatkua.

Kunnanhallituksen esitys oli, että molempien koulujen toiminta olisi lopetettu tämän kevätlukukauden päätyttyä. Valtuustossa asiasta ensimmäisen puheenvuoron käyttänyt Markku Jalava (kok.) muistutti, että koulujen määrärahoista päätettiin luopua jo neljä kuukautta sitten.

– Tosiasiallisestihan tämä päätös tarkoitti, että koulujen toiminta loppuu. Asia on käyty läpi kuulemistilaisuuksineen kaikkineen. Mitään sellaista uutta ei ole noussut esiin, että päätöstä olisi syytä muuttaa, Jalava painotti.

Pienkoulutyöryhmää johtanut Jalava huomautti, että ”jopa kulttimaineen saavuttanutta” työryhmää on kyllä arvosteltu, mutta virheitä työryhmän päätelmissä ei ole pystytty osoittamaan.

– On vain ilmaistu mielipiteitä ja tunteita. On moitittu työryhmän kokoonpanoa, puheenjohtajaa ja asiaa valmistelleita viranhaltijoita. Ymmärrän kyllä kyläläisiä, mutta työryhmä on ajatellut oppilaita ja opettajia.

Keskustan ryhmäpuheenvuoron pitänyttä Kallepekka Toivosta Jalavan mietteet eivät innostaneet, päinvastoin.

– Jo neljä vuotta sitten koulujen toimintaa päätettiin jatkaa. Olisi luullut, että virkamiehet toimivat valtuuston tahdon mukaisesti, mutta toisin on käynyt. Virkamiehet ovat ajaneet monin tavoin koulujen toimintaa alas. Päätökset on käännetty päälaelleen; samoilla argumenteilla perusteellaan niin lopettamista kuin säilyttämistäkin.

Toivonen ihmetteli myös sitä, että nyt ollaan säästämässä toimialueelta, joka on pysynyt talousarvionsa raameissa.

– Koulut ovat kylän sydämiä. Kehdataanko siis ajaa alas samalla kaksi pientä kylää vetämällä niistä pois ainoa kunnallinen palvelu? Missä on suhteellisuuden taju, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus. Missä halu kehittää koko kuntaa?

Toivonen muistutti myös, että kunta on valmis satsaamaan kymmeniä miljoonia eteläiselle Nurmijärvelle, mutta pikkukouluille ei tahdo rahaa riittää.

Tukea ajatuksilleen, ainakin mitä pikkukoulujen säilyttämiseen tulee, Toivonen sai demarien Harri Lepolahdelta. Tämä summasi, ettei kyse ole vain kahdesta koulusta vaan myös siitä, että kaikille koululaisille tulee taata turvallinen ja mahdollisimman lyhyt koulutie.

– On tahdosta kiinni haluammeko pitää yllä maaseutumaisuuttamme ja omaleimaisia kyliä. Mikäli kouluja katoaa, katoaa myös ihmisiä. Ja onko perusopetus muutenkaan oikea säästökohde. Kyläkouluverkko on tärkeä osa maaseutua Lepolahti pohdiskeli.

Perussuomalaisten Maiju Tapiolinna ilmoitti kannattavansa koulujen säilyttämistä, kuten myös kokoomuksen Kaisa Suominen.

– Pienissä kouluissa lapset kasvavat sosiaalisiksi ja omatoimisiksi. Yhteisöllisyys lisääntyy, koulupudokkaiden määrä ja syrjäytyminen vähenevät. Luokissa on pienemmät ryhmät ja näin opetus on henkilökohtaisempaa, Suominen listasi.

Saman ryhmän Kirsi Lompolo sen sijaan katsoi, että pikkukoulujen tekohengittäminen on lopetettava.

Lakkauttamisesityksestä käytettiin toistakymmentä puheenvuoroa. Kuntatalouteen vedottiin monissa niistä. Hannele Ruoti (kesk.) huomautti, että eiköhän kouluillekin löydy rahaa, jos sitä riittää ”kunnallisiin vesiliukumäkiin ja Viirinlaakson mustaan aukkoonkin”.

Keskustelua seurasi kaksi äänestystä. Nummenpään koulu päätettiin säilyttää äänin 26–24 yhden ollessa vaiti. Suomiehen koulun jatko meni vielä tarkemmalle; äänet jakautuivat 25–25–1. Puheenjohtaja Petri Kalmin ääni ratkaisi koulun toiminnan jatkumisen.

Vain Nummenpään koulun säilyttämisen kannalla oli Minna Jokinen (ps.), jonka mielipide erosi perussuomalaisten ryhmän päätöksestä.

– Hain kompromissia. Jos kerran on varaa rakentaa monitoimitalo Klaukkalaan, niin kai rahaa riittää toiselle koulullekin, vaikka periaatteessa kannatinkin niiden lakkauttamista.

Kunnanjohtaja Kimmo Behm suhtautui valtuuston päätökseen tyynesti, mutta totesi, ettei uutta lakkautusesitystä hevin tule.

– Ei tule esitystä ennen kuin kouluissa on kahdeksan oppilasta, ja koulut remontoidaan nyt sitten asianmukaiseen kuntoon, Behm kiteytti.

Näin äänestettiin

 Nummenpään koulun ylläpitopäätös tehtiin nyt selkeämmällä äänierolla kuin taannoinen määrärahojen poistopäätös.
Koulun lakkauttamisen kannalla olivat Tiina Berg (kok.), Johannes Haapalainen (kd.), Tarja Haaranen (vihr.), Arto Hägg (kok.), Markku Jalava (kok.), Maritta Kopsala (vihr.), Hanna Kuusela (vihr.), Jerry Latva (sd.), Jyrki Lihr (kok.), Kirsi Lompolo (kok.), Päivi Meros (vihr.), Pasi Miettinen (kok.), Outi Mäkelä (kok.), Ismo Nurmi (kok.), Kaisu Paulanto (vihr.), Juha Peltonen (sd.), Sirkka Rousu (sd.), Markku Schildt (kok.), Sari Sompajoki (vihr.), Hanna Suomi (kok.), Hannu Toikkanen (vas.), Jari Vainio (kok.), Mika Valli (kok.) ja Petri Vaulamo (kok.) Yhteensä 24 valtuutettua.
Koulun toiminnan jatkamisen kannalle asettuivat Elli Aatela (sd.), Tero Arteli (ps.), Kirsti Handolin (kesk.), Olli Helminen (sd.), Minna Jokinen (ps.), Kimmo Kakko (ps.), George Kopteff (kok.), Virpi Korhonen (kesk.), Harri Lepolahti (sd.), Vesa Manner (ps.), Aulikki Markkanen (sd.), Jussi Niinistö (ps.), Timo Ojamäki (kesk.), Janne Ojanen (ps.), Sirpa Rantala (kesk.), Päivi Riihimäki (kesk.), Hannele Ruoti (kesk.), Jenni Sandberg (sd.), Tapio Sivula (kesk.), Kaisa Suominen (kok.), Maiju Tapiolinna (ps.), Kallepekka Toivonen (kesk.), Matti Vanhanen (kesk.), Elina Viitala (ps.), Juhani Viljakainen (kesk.) ja Petri Kalmi (kesk.) Yhteensä 26 valtuutettua.
Vaiti oli Petra Sinisalo-Katajisto (sd.)
Kokouksesta oli poissa neljä varsinaista valtuutettua. Kaikkien tilalla oli varavaltuutettu.
Viime joulukuussa valtuusto päätti, ettei Nummenpään koululle, sen paremmin kuin Suomiehen koulullekaan, myönnetä enää määrärahaa. Päätös syntyi tuolloin yhden äänen enemmistöllä äänin 26-25. Varsinaisista valtuutetuista pienkoulujen määrärahojen epäämisen kannalla olivat joulukuussa nyt molempia kouluja puolustanut George Kopteff (kok.) ja Nummenpään koulun ylläpitoa kannattanut Minna Jokinen (ps.) Petra Sinisalo-Katajisto (sd.) oli joulukuussa määrärahojen poiston kannalla.
Suomiehen koulusta jatkosta äänestettäessä päädyttiin tulokseen 25-25 Minna Jokisen (ps.) kannattaessa tämän koulun lopettamista ja Petra Sinisalo-Katajiston (sd.) pysyessä edelleen vaiti. Tasatilanteessa ratkaisee puheenjohtajan, nyt Petrin Kalmin (kesk.) ääni.
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat