Kulttuuri

Kivi-juhlijoiden jalat vipattavat taas kohti Taaborinvuorta

Petri Ojanen, Hannu Koski, Elina Airikkala, Susanna Gillberg, Tua Palonen ja Lea Hirvasniemi-Haverinen (ylh.) uskovat, että Aleksis Kiven ympärille voi järjestää vielä paljon uutta ohjelmaa. - Vain mielikuvitus on rajana, jo ensi kesän Aleksis Kivi -näytöstä markkinoivat johtokuntalaiset sanovat.

Riikka Laine

Kesäkuussa Taaborilla. Pikku Kivet harjoittelivat johtokunnan kokoustaessa Mitä jos -näytelmää varten. Nuorten esitykset nähdään kesäkuussa Taaborilla.

Riikka Laine

– Joka syksynä sitä aina sanoo näytösrupeaman päätteeksi, että ei enää ikinä. Mutta sitten tulee kevät ja jalka rupeaa taas kummasti vipattamaan kohti Taaborinvuorta, Petri Ojanen naureskelee.

Kivi-juhlien johtokunnassa istuvalla Ojasella on puhuessaan pilke silmäkulmassaan, sillä hän myöntää, että todellisuudessa johtokunnan väkeä on vaikea pitää poissa Taaborilta.

Kivi-juhlia on järjestetty vuodesta 1953 lähtien, ja kaikki taustahenkilöt vannovat enemmän tai vähemmän Aleksis Kiven nimeen. Yleensä se on enemmän, kuten johtokuntalaisten puheesta kuulee.

Kivi-juhlien taustalla on yhdeksän henkinen johtokunta, ja lisäksi toimintaa pyörittää yhdistyksen palkkaama toiminnanjohtaja Hannu Koski.

Yhdistyksen tehtävänä on yhdessä Kosken kanssa tehdä tunnetuksi Aleksis Kiveä ja hänen tuotantoaan. Käytännössä yhdistys esittää joka kesä Taaborinvuorella Kiven tuotantoon pohjautuvaa kesäteatteria ja sen lisäksi tarjotaan mm. taiteen perusopetusta lapsille. Pikku Kivien toiminnassa on nyt mukana n. 40 lasta ja koko seurassa on jäseniä n. 130.

Suurin osa Kivi-juhlien johtokuntalaisista on mukana vapaaehtoistyössä niin näyttämöllä kuin lavan ulkopuolellakin. Johtokunnan vastuulla on muun muassa casting-tilaisuuksien järjestäminen, ohjaajien valinta, äänentoiston hankinta, lippujen myynti ja tapahtumien markkinointi.

Puheenjohtaja Lea Hirvasniemi-Haverisen mukaan näitä tehdään yhdessä Hannu Kosken kanssa, sillä ilman toiminnanjohtajaa yhdistys ei selviäisi. Tehtäviä on niin paljon.

– Nytkin markkinoimme kesän näytöksiä, varmistamme harjoitusaikatauluja, ja samalla pitää suunnitella jo kesää 2015, Hirvasniemi kuvaa, mutta ei vielä paljasta enempää ensi vuoden suunnitelmista.

Hirvasniemi-Haverisen lisäksi Tuia Palonen ja Susanna Gillberg ovat yhtä mieltä siitä, että Kivijuhlien on tarjottava aina jotain uutta. Yhdistyksen alkuaikoina Taaborinvuorella pyöritettiin kymmenen vuotta putkeen samaa kesäteatterinäytäntöä, mutta se ei toimi enää nykypäivänä.

– Nykykatsoja odottaa teatterilta uusiutumista ja tekijöillekin on kiva saada uutta. Toki meillä on omat raamimme, missä tulee pitäytyä, mutta Kiven ympärille rakentaessa vain mielikuvitus on rajana, naiset virkkovat.

Elina Airikkala muistuttaa, että Kiven tuotannon kunnioittamisessa tulee toki olla tarkka ja hän myöntää viime kesänä vähän pelänneensä, miltä vanhat tutut klassikkokappaleet kuulostavat uudelleen sävellettyinä. Yllätys oli kuitenkin positiivinen, kun Airikkala näki ensimmäistä kertaa Samuli Reunasen ohjauksen ja kuuli Iiro Ollilan sävellykset.

– Pelkäsin uuden sävellyksen pilaavaan ne, mutta mitä vielä. Näistä uudelleen sävelletyistä kappaleista tulee vielä tämän ajan klassikoita, Airikkala hehkuttaa.

Onnistuneen ohjauksen ja kehutun musiikin vuoksi Kivijuhlien johtokunta päättikin näyttää Samuli Reunasen ohjaaman Aleksis Kivi –näytelmän Taaborilla vielä tänäkin kesänä. Johtokuntalaiset uskovat, että Veijo Meren tekstiin pohjautuvalla esityksellä on vielä paljon annettavaa uusille ja vanhoille katsojille.

– Joskus ohjelmavalinnoissa on ehkä menty metsään, mutta tästä on kuulunut vain kehuja ja useilta eri tahoilta.

– Yksi viime kesän mieleenpainuvimmista hetkistä oli se, kun edessä istui rivillinen nuoria miehiä ja he kyynelehtivät näytöksen päätteeksi. Ja vain hetkeä ennen he olivat nauraneet ja iloinneet. Reunanen pystyy ohjauksellaan siis selvästi sekä koskettamaan että ihastuttamaan yleisöä, johtokuntalaiset tunnelmoivat.

Veijo Meren tekstiin pohjautuva Aleksis Kivi Taaborinvuorella 12.–24.8. Lisätiedot www.kivijuhlat.fi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat