Paikalliset

Rajamäellä ja Karhunkorvessa edessä poikkeuksellinen kouluvuosi

Karhunkorvessa ja Rajamäellä aloitettiin koulu remontin keskeltä.

Karhunkorven koulun työmaalla ahertavat miehet on eristetty aidoilla omalle puolelleen ja lapset omalleen.

Riikka Laine

Rajamäen ja Karhunkorven kouluissa jännitettiin keskiviikkona hieman tavallista enemmän, sillä molemmissa kouluissa lukukausi alkoi remontin keskellä.

Rajamäellä osa koululaisista aloitti lukukautensa parakeista, jotka tuotiin kesällä koulun pihaan sisäilmaongelmien korjaamisen ajaksi. Koulussa viime kesänä tehtyjen tutkimusten mukaan lattiapinnoissa käytetystä liimasta on erittynyt hengitysilmaan hengitysteitä ärsyttäviä yhdisteitä.

– Moni kertoi, että parakit näyttivät pahalta ulkoapäin, mutta sisältä ne ovat ihan normaaleja luokkatiloja, Rajamäen koulun rehtori Marjaana Mäkinen kertoi ensimmäisen koulupäivän jälkeen.

Rehtoria remontti ei huoleta, kun hän näki keskiviikkona, että sekä n. 600 oppilasta että henkilökunta sopeutuivat tilanteeseen ja nyt pitkään koulua vaivanneeseen sisäilmaongelmaan saadaan korjaus.

Mäkinen kertoo, että aluksi parakissa opiskelee päärakennuksen kolmannessa kerroksessa opiskelevat seitsemän luokkaa, ja heidän parakkikautensa jatkunee noin kaksi kuukautta. Myöhemmin syksyllä parakkeihin siirtyvät ensin toisen kerroksen ja sitten ensimmäisen kerroksen luokat. Kaikkineen remontti tulee kestämään kesään 2016 saakka.

– Koulupäivien sisältö on ihan normaali. Alapiha on toki vähän pienentynyt, kun parakit on pihassa, mutta olemme laajentaneet välituntialuetta yläpihalle, niin että kaikki pääsevät liikkumaan mahdollisimman paljon välitunneilla.

– Tilakeskus on toiminut asiassa tosi hyvin, sillä he ovat osanneet huomioida koululaisten tarpeet, Mäkinen kiittelee.

Karhunkorvessa tilanne on vähän toinen, sillä kyseessä on koulun laajennus ja peruskorjaus, joka on ollut suunnitteilla jo useamman vuoden. Koulussa on nyt 97 oppilasta ja tilaa tarvitaan lisää, sillä oppilasmäärä kasvaa koko ajan.

Ensi kesänä valmistuvan laajennuksen jälkeen koulussa tulee olemaan tilat kuudelle perusopetusryhmälle, teknisen työn tila, liikuntatila, erillinen ruokailutila sekä kunnolliset työtilat opettajille sekä koulun muulle henkilökunnalle. Rehtori Minna Vänskän mukaan tärkeintä on saada kunnolliset luokkatilat, sillä nykyiset luokkatilat ovat osin liian pieniä ja osa koululaisista on joutunut opiskelemaan pihalle tuodussa parakissa.

– Lisäksi ruokailutilaa olemme odottaneet pitkään, sillä aiemmin ruokailu on tapahtunut luokissa. Nyt saamme uuden ruokailutilan, johon kaikki mahtuvat syömään.

Myös Vänskä on luottavainen sen suhteen, että lukuvuosi saadaan vietyä remontista huolimatta hienosti läpi. Koulupäivien lyhyydestä johtuen remonttia voidaan viedä pitkälti eteenpäin silloin, kun koululaiset ovat jo kotona ja remontin vaikutus koulutyöhön pyritään pitämään muutoinkin mahdollisimman pienenä.

– Vanhemmat voivat olla rauhallisin mielin, sillä lasten turvallisuus on ensisijalla, Minna Vänskä sanoo.

Koulujen remontit

Karhunkorven koulun vanhin osa on valmistunut vuonna 1934. Koulua on sen jälkeen laajennettu vuosina 1949 ja 1982. Vuonna 2013 remontoitiin koulun keittiö ja liikuntasali pukutiloineen.

Tänä kesänä aloitetun laajennuksen ja peruskorjauksen on tarkoitus valmistua ensi kesänä. Kustannusarvio on 1,75 miljoonaa euroa.

Rajamäen koulu on rakennettu vuonna 1954, ja remontoitu pienimuotoisesti 1974 ja 1980. Koulu peruskorjattiin vuosina 2000–2001 ja pieniä korjauksia on tehty ainakin vuosina 2012–2014 sisäilman parantamiseksi.

Nyt alkaneen remontin suurimpana syynä ovat lattian muovimaton alla olevat liimapinnat, joita ei 2000-luvun alun remontissa kuivatettu asianmukaisesti. Remontin arvioidaan kestävän ensi kesään, ja kustannusarvio on 580 000 euroa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat