Professori Tatu Vanhanen on kuollut

Tatu Vanhanen.

Riikka Laine

Nurmijärveläinen professori Tatu Vanhanen menehtyi lauantaiaamuna 86-vuotiaana pitkäaikaisen sairauden heikentämänä.

Vanhanen syntyi huhtikuussa 1929 luovutetun Karjalan alueella Vuoksenrannassa. Hänen koulupohjansa rajoittui kansakouluun ja Kansanvalistusseuran kirjeopistossa suoritettuun keskikoulun neljänteen vuosikurssiin, mutta vuosina 1952-1968 hän opiskeli enimmäkseen työn ohessa Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa/Tampereen yliopistossa ja väitteli yhteiskuntatieteiden tohtoriksi Tampereella 1968.

Kesällä 1951 hän meni naimisiin Alkio-opistossa tapaamansa Anni Tiihosen kanssa.

Nuoruuden maatilatöiden jälkeen Vanhanen siirtyi työelämään toimien Keskisuomalaisen toimittajana 1955-1956 ja 1958. Vuonna 1958 hän siirtyi Helsinkiin Maalaisliiton puoluetoimiston palvelukseen, jossa hän toimi Kyntäjä-lehden päätoimittajana 1959-1962 ja Maalaisliiton/Keskustapuolueen Sanomakeskuksen johtajana 1962-1969 sekä puolueen tutkimus- ja tiedotusosaston päällikkönä 1966-1969.

Hän sai Keskustapuolueen kultaisen ansiomerkin vuonna 1979 täytettyään 50 vuotta.

Akateemisen uransa alussa 1969-1972 Vanhanen oli yhteiskuntatieteiden vt. apulaisprofessorina Jyväskylässä. Vuosina 1972-1974  hän toimi Suomen Akatemian nuorempana tutkijana.

Vuodesta 1974 eläkkeelle siirtymiseensä saakka 1992 Vanhanen toimi valtio-opin apulaisprofessorina Tampereen yliopistossa. Tuona aikana hän piti paljon luentoja, mutta aikaa jäi myös eri puolilla maailmaa tehdyille konferenssi- ja tutkimusmatkoille.

Vanhanen toimi myös Valtiotieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja vuosina 1986-1988.

Eläkkeelle siirtymisensä jälkeen Vanhanen keskittyi tutkimus- ja kirjoitustöihin sekä rakkaaseen harrastukseensa, kuvanveistoon.

Pääosa eläkevuosien ajasta meni tutkimustyöhön. Hän teki mm. kaikkia maailman valtioita koskevia vertailevia tutkimuksia demokratisoitumisesta, etnisistä konflikteista ja yhdessä englantilaisen professori Richard Lynnin kanssa kansojen keskimääräisessä älykkyydessä olevien erojen vaikutuksesta kansakuntien elinoloissa esiintyviin suuriin eroihin. Näistä aihepiireistä hän julkaisi kymmenkunta kirjaa. Richard Lynnin kanssa hän julkaisi Lontoossa 2012 lähes kaikkia maailman valtioita koskevan tutkimuksen älykkyyserojen yhteiskunnallisista seuraamuksista.

Kuvanveistossa Vanhanen oli tunnettu naispatsaistaan, ja hänen teoksiaan oli usein esillä nurmijärveläisissä taidenäyttelyissä, viimeksi tämän vuoden keväällä Kototalossa.

Tatu Vanhasella ja hänen Anni-vaimollaan oli kaikkiaan kolme lasta. Keskimmäinen Vanhasen lapsista on Lepsämässä asuva entinen pääministeri, keskustan eduskuntaryhmän nykyinen puheenjohtajan Matti Vanhanen.

Tatu Vanhasen menehtymisestä uutisoi ensimmäisenä Suomenmaa-lehti.

Päivitetty 23.30: Lisätty tietoja Tatu Vanhasen työurasta. Lähde: Elias Jantusen suku Kaskiselästä, Jantusen sukuseura ry, 2012.

Lisää aiheesta: 

Tatu Vanhasen taidenäyttelyssä näkökulmia ihmisen monimuotoisuuteen10.3.2015 11.02

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat