Puheenaihe

Poika- ja tyttökoulut takaisin? – Lastenpsykiatri perustelee murrosiällä

Ylilääkäri ehdottaa poika- ja tyttökoulujen palauttamista, jos poikien tasaveroista oppimista ei pystytä takaamaan.

Johanna Erjonsalo

Nuorisopsykiatrian ylilääkäri Seppo Mäkisen mukaan Suomessa on vakavasti harkittava paluuta poika- ja tyttökouluihin, jos nykyinen koulujärjestelmä ei pysty riittävästi turvaamaan poikien opiskelua.

Mäkinen kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, että tyttöjen ja poikien murrosiän ajoitus ja erot johtavat siihen, että pojat jäävät koulussa paitsioon.

– Peruskoulumme ei huomioi mitenkään poikien ja tyttöjen murrosiän eriaikaisuutta ja erilaisuutta. Peruskoulun yläasteella, kun pitäisi panostaa opiskeluun ja tehdä pitkälle ulottuvia koulutuspäätöksiä, monet pojat ovatkin vielä keskellä murrosiän myllerrystä. He elävät mielihyväperiaatteen mukaan päivä kerrallaan kykenemättä suunnittelemaan tulevaisuutta ikäistensä tyttöjen lailla, Mäkinen toteaa.

Ylilääkärin mukaan tyttöjen murrosikä sijoittuu keskimäärin 10–14 vuoden ja poikien 12–18 vuoden ikään, ja murrosiän aiheuttama taantuma on pojilla paljon syvempi kuin tytöillä

– Poikien ja tyttöjen murrosiän kehityksen eriaikaisuus ja erilaisuus johtuu geenien säätelemän hormonitoiminnan muutoksen käynnistämästä neurobiologisesta kypsymisestä, johon ei voi itse mitenkään vaikuttaa. Vaikka pojat joutuvatkin murrosiän myrskynsilmään tyttöjä myöhemmin, heidän myrskynsilmänsä on tuntuvasti rajumpi kuin tytöillä ja myös kestää merkittävästi pidempään.

Mäkinen toteaa, että tämä näkyy selvästi poikien jatko-opiskelussa. Pojat ovat aliedustettuina lukioissa, ja Aalto-yliopiston opiskelijoista vain kolmannes on poikia.

– Pitkittyneen taantuman uhatessa hyvinvointiyhteiskuntaamme on erittäin tärkeää, että kaikille nuorillemme sukupuoleen katsomatta taataan heidän kykyjään vastaavat mahdollisuudet opiskeluun ja kansakuntamme tulevaisuuden rakentamiseen. Jos koulujärjestelmämme ei pysty riittävästi turvaamaan poikien opiskelua, on harkittava vakavasti paluuta poika- ja tyttökouluihin, joissa poikien ja tyttöjen murrosiän erot voidaan huomioida nykyistä paremmin.

Pitäisikö tyttö -ja poikakoulut palauttaa?

Kyllä
54% (95 ääntä)
Ei
48% (84 ääntä)
Ääniä yhteensä: 176

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat