Paikalliset

Koti siistiksi kierrättäen - katso kierrätysvinkit

Nurkkiin kerääntyneen rojun raivaamiseen voi hankkia apua ammattilaiselta.

Tanja Jokela-Hirvonen on Äiti hoitaa -kierrätyspalvelun idean äiti ja yrityksen toimitusjohtaja.

Milla Hägg

Moni suomalainen on katsonut televisiosarjoja, joissa oman kotinsa rojun keskelle jääneet ihmiset kutsuvat paikalle siivouspartion. Ylimääräiset rojut tyhjennetään ja asukkaat pystyvät jälleen hengittämään omassa kodissaan.

Tilanne yltyy harvoin tositv-sarjojen kaltaiseksi, mutta apua myös pienempiin kodin ongelmasäilöihin on nyt saatavilla. Tanja Jokela-Hirvonen perusti Kierrätyspalvelu Äiti hoitaa Oy:n oman elämän säilytyspulmien innoittamana.

– Kotiin kertyy tavaraa pikkuhiljaa, ja yhtäkkiä sen siivoaminen voikin vaatia suuria ponnisteluita, Jokela-Hirvonen kertoo.

Äiti hoitaa on uusi kierrätyspalvelu, joka selvittää ja lajittelee nurkkiin kerääntyneet tavarat, on kyseessä sitten yksi kaappi tai kokonainen kiinteistö. Vastoin yleistä ajattelutapaa, turhasta rojusta on helppo päästä eroon: toisin kuin kierrätyskeskus, Äiti hoitaa vie pois kaiken turhan tavaran ja kierrättää sen.

Monien muuttojen läpi avaamattomana säilynyt laatikko tuskin kätkee sisäänsä mitään varsinaisia aarteita, ja kun tämänkaltaisia laatikkoja kertyy kymmenen, ollaan jo ongelmissa.

Moni kehittää tunnesiteen tavaroihin eikä raaski heittää niitä pois.

– Moni kehittää tunnesiteen tavaroihin eikä raaski heittää niitä pois. Ulkopuolisena minulla ei sellaista ole, joten siivous sujuu helpommin, Jokela-Hirvonen kertoo.

Yrityksen erikoisuutena on kierrättämisen nosto tärkeäksi osaksi liiketoimintaa. Saatavilla olevat kotitalouksien tyhjennys- tai siivouspalvelut eivät toimita tavaraa kierrätettäväksi, vaan ne vievät varastojen aarteet suoraan kaatopaikalle.

Yhdelle hyödytön roju voi kuitenkin olla toiselle korvaamaton apu.

– Yksi valtakunnallisen jätesuunnitelman teemoista on ”kohti kierrätysyhteiskuntaa.” Ylimääräisten tavaroiden kierrättäminen tuo hyvän mielen niin kierrättäjälle kuin uudelle omistajallekin.

Äiti hoitaa -yritys myy sopivat tavarat eteenpäin sekä lahjoittaa niitä eteenpäin. Tarkoitus olisi tulevaisuudessa, että myös asiakkaalle jäävästä laskusta voitaisiin hyvittää tavaroiden myyntituotoilla. Tärkein tavoitte on kuitenkin löytää kaikille tavaroille uusi elämä jostain muualta kuin kaatopaikalta.

Heinäkuussa perustettu yritys on vasta alkutekijöissään, mutta Jokela-Hirvonen kertoo, että palaute on ollut positiivista niin asiakkailta kuin kunnan yritysneuvojiltakin. Kierrättämisen lisäksi myös yrityksen kehittäminen on tärkeää.

– Parhainta olisi, jos saisin tulevaisuudessa työllistettyä ihmisiä yritykseni kautta.

Tanjan kierrätysvinkit

Vanhat huonekalut: näistä saadaan korjaamalla ja tuunaamalla uusia, vain mielikuvitus on rajana.

Vanhat työkalut ja –koneet: rikkinäiset voi usein korjata tai jos ei, saa niistä varaosia johonkin muuhun

Vanhat pyyhkeet, lakanat, lumput, rikkinäiset vaatteet joita ei voi esim UFF:lle lahjoittaa: löytöeläintaloilla on huutava pula näistä. Menevät eläinten alustoiksi ja siivousräteiksi.

Käytetyt lastenvaunut ja –rattaat: pikkuvikaiset kannattaa fiksata, rikkinäisistä voi saada varaosia. Vanhat vaunut käyvät hyvin vaikka parvekkeelle tai mummolaan varavaunuiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat