Paikalliset

Poliisi selventää viikonlopun tapahtumia Röykässä: ”esitutkinta aloitettu”

Itä-Uudenmaan poliisilaitos haluaa selventää viime viikonlopun tapahtumia Röykän sairaalan hätämajoitusyksikön luona.

Komisario Joni Tonteri kertoo poliisin puuttuvan kaikenlaiseen rasistiseen tai vihamieliseen puheeseen tai kirjoitukseen.

Milla Hägg

Komisario Joni Tonterin mukaan viikonloppuna porukka mahdollisesti nuoria henkilöitä aiheutti alueella häiriötä. Tilanne saatiin hallintaan alueen vartijoiden toimesta, mutta myös poliisipartiot liikkuivat alueella yön aikana.

-Vastaanottokeskuksen alueelle tulleet häiriköivät näitä turvapaikanhakijoita vastaan, Tonteri kertoo.

Rikoksentorjunnan sektorinjohtaja Petri Eronen kertoo, että perjantailta ja lauantailta on kirjattu rikosilmoituksia laittomista uhkauksista sekä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

-Noin parikymmentä henkilöä ovat näillä tempuillaan ja törkeyksillään aiheuttaneet tämän. Alueelta on löydetty myös lentolehtisiä, Eronen kertoo.

Poliisilla ei ole tiedossa että turvapaikanhakijoista olisi aiheutunut tehtäviä tai yhteydenottoja poliisille.

Lentolehtisissä luki "Varoitus: lähestyt vastaanottokeskusta". Poliisi ei täsmentänyt lentolehtisten sisältöä.

Poliisi on käynnistänyt esitutkinnan viikonlopun tapahtumista.

-Viesti on se, että näihin tekoihin suhtaudutaan vakavasti, niistä kirjataan rikosilmoitus, ja rikokset selvitetään asianmukaisia keinoja käyttäen, Eronen kertoo.

Tonteri kertoo, että poliisi on ollut ensimmäisten turvapaikanhakijoiden saapumisesta lähtien tiiviissä yhteistyössä SPR:n ja Maahanmuuttoviraston kanssa.

-Turvaamme aluetta ja varaudumme mahdollisiin turvallisuusuhkiin. Poliisipartiot on määrätty liikkumaan Röykän alueella, Tonteri kertoo.

Tutustumisen lisäksi poliisipartiot haluavat näkyä aktiivisesti alueella.

-Haluammehyvin matalalla kynnyksellä puuttua kaikkeen. Jos on vähänkään syytä tehdä rikosilmoitus, se tullaan tekemään, Tonteri toteaa.

– Poliisi puuttuu kaikenlaiseen rasistiseen tai vihamieliseen puheeseen ja kirjoituksiin. Poliisin tehtävänä on osaltaan turvata niin turvapaikanhakijoiden kuin paikallisten asukkaiden oleskelu ja vapaa liikkuminen yleisillä paikoilla, hän jatkaa.

– Nyt toivon malttia ja ymmärrystä olemassa olevaan tilanteeseen ja seurataan yhdessä miten tilanne kehittyy, turvallisuustilanne on poliisilla hallinnassa, Tonteri toteaa.

Mahdollisia rikosnimikkeitä alueella tapahtuvasta häiriköinnistä ovat Tonterin mukaan kotirauhan rikkominen tai häiritseminen, vahingonteko ja kiihottaminen kansanryhmää kohtaan.

Samantapainen rikosilmoitus kirjattiin viikonloppuna myös sosiaalisessa mediassa ja verkon keskustelupalstoille kirjoitetuista viesteistä.

Kaikenlaisesta vihamielisestä puheesta, kirjoittelusta tai käyttäytymisestä Tonteri toivoo yhteydenottoa, kiireellisessä tapauksessa hätäkeskuksen kautta ja kiireettömissä joko sähköisesti tai puhelimitse.

 

Jutun kommenttiketju on suljettu aikaisempien aihealueen uutisten toistuvien asiattomien kommenttien vuoksi. Hyvää viikonloppua!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Turvapaikanhakijat majoittuneet rauhallisesti – mellakkaväitteet eivät pidä paikkaansa24.9.2015 13.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat