Paikalliset

Säilytetäänkö suojeltu seurakuntatalo? – säilyttäjiä olisi, mutta ei rahaa

Seurakunta haluaisi purkaa vanhan seurakuntatalon. Asemakaavapäällikön mukaan mahdolliseen purkamiseen on vielä hyvin pitkä matka.

Seurakunnan yhtenä toiveena olisi, että kirkko pääsisi paremmin oikeuksiinsa, jos vanha seurakuntatalo purettaisiin sen edestä pois.

Riikka Laine

Nurmijärven vanha seurakuntatalo ei ole ainakaan heti joutumassa jyrän alle.

Seurakunta on hakenut vanhan seurakuntatalon tontille kaavamuutosta, joka mahdollistaisi vanhan seurakuntatalon purkamisen.

Kunnan asemakaavapäällikkö Anne Kangasniemi-Kuikka kertoo, ettei vanhan rakennuksen purkaminen ole kuitenkaan ajankohtaista, sillä kunnassa on tällä hetkellä monta kiireisempää kaavakäsittelyä kesken.

– Tällä hetkellä kirkonmäen kaavamuutos ei ole meillä työnalla, sillä asuinalueiden ja yritysalueiden kaavatyöt menevät edelle, Kangasniemi-Kuikka sanoo.

Hänen mukaansa vanhan seurakuntatalon mahdollinen purkaminen vie näillä näkymin vuosia, sillä voimassa olevan kaavan mukaan ”rakennus on paikallishistoriallisesti arvokas ja kyläkuvan säilymisen kannalta tärkeä”. Kaavassa lukee, että ”rakennusta ei saa purkaa ilman pakottavaa syytä eikä siinä saa tehdä sellaisia korjaus- tai muutostöitä, jotka turmelevat julkisivujen taajamakuvallista tai historiallista arvoa”.

Käytännössä seurakuntatalon kaavamuutoksesta pyydetään lausuntoa myös Uudenmaan Ely-keskuksesta ja Museovirastolta, joiden näkemyksillä suojelukysymyksissä on paljon painoarvoa.

Kirkkoherra Ari Tuhkanen ja seurakunnan kiinteistöpäällikkö Raimo Vuoriheimo kertovat, että seurakunta toivoisi vanhan seurakuntatalon purkua, sillä talo on huonossa kunnossa.

– Vanha seurakuntatalo on LVIS-tekniikaltaan niin kuin yleisesti rakennusteknisesti loppuun ajettu. Myös aistinvaraisten havaintojen perusteella rakennuksen sisäilma sisältää merkittävän terveydellisen riskin.

– Voidakseen käyttää vanhaa seurakuntataloa seurakunnan olisi tehtävä talossa massiivinen peruskorjaus. Tähän tarvittavat suuret investoinnit olisivat käytännössä poissa seurakunnan hyvän ja laajan toiminnan turvaamisesta, Vuoriheimo kertoo.

Tuhkasen ja Vuoriheimon mukaan ei ole perusteltua tehdä nyt vain varastokäytössä oleviin tiloihin kohtuuttoman suurta investointia.

– Varsinkaan kun seurakunnallisen käytön tarvetta tuolle rakennukselle ei ole. Esimerkiksi kappelia ei kannata rakennukseen ajatella, koska aivan vieressä on kirkko ja seurakuntakeskuksen kappeli. Museoajatustakaan ei voi käyttää perusteluna talon säilyttämiselle, koska kirkonmäellä on jo Museomakasiini.

Pitäisikö vanha seurakuntakeskus purkaa vai säilyttää?

Purettava
62% (41 ääntä)
Säilytettävä
38% (25 ääntä)
Ääniä yhteensä: 66

Pitkä historia

Vanha seurakuntatalo valmistui 1923 arkkitehti Yrjö Sadeniemen suunnitelmin rukoushuoneeksi.

Seurakunta teki rakennuksesta purkupäätöksen 1986 uuden seurakuntakeskuksen valmistumisen jälkeen. 1980-luvun puolivälissä vanhalle seurakuntatalolle tuntui kuitenkin olevan vielä jonkinlaista tarvetta, ja talon käyttö jatkuikin vuoteen 1997 asti.

Seurakunta anoi lupaa rakennuksen purkuun Museovirastolta 1996, mutta tuolloin viranomaiset eivät antaneet suostumusta. Sen sijaan vastuu asiasta siirtyi Nurmijärven kunnalle, joka kaavallisesti suojeli rakennuksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat