Paikalliset

Turvapaikanhakijat askarruttavat nukarilaisia – kuka pitää huolen siitä, ettei ongelmia tule?

KYLÄ Ensimmäiset turvapaikanhakijat tulevat Vantalaan helmikuussa.

Kalliolan Setlementin toiminnanjohtaja Timo Lemmetyinen alaisineen kokosi Nukarin koululle maanantaina pitkälti yli toistasataa Vantalan toiminnan muutoksista kiinnostunutta.

Riikka Laine

Millaisia turvapaikanhakijoita Nukarille tulee? Kuka pitää huolen, etteivät nuoret aiheuta häiriötä kylällä? Miten asukkaiden turvallisuus voidaan taata?

Muun muassa näihin kysymyksiin haettiin vastauksia maanantaina, kun Kalliolan Setlementti järjesti Nukarin koululla infon uuteen tukiasumisyksikköönsä liittyen.

Vantalan päihdeklinikan toiminta muuttuu helmikuun alussa ja päihdekuntoutujien tilalle saapuu 80 alaikäistä yksin Suomeen tullutta turvapaikanhakijaa. 60 heistä majoittuu tukiasumisyksikköön ja 20 ryhmäkotiin.

Kalliolan toiminnanjohtajan Timo Lemmetyisen mukaan Nukarille sijoitettavat turvapaikanhakijat tulevat olemaan alaikäisiä, 12–17-vuotiaita. Nuorten kansalaisuutta tai sukupuolta ei ole vielä tiedossa, sillä Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen Nukarille sijoitettavista turvapaikanhakijoista hyvinkin ripeästi.

Nukarille ensimmäiset nuoret voivat saapua 8.2. lähtien, kun työntekijät on palkattu. Tällä hetkellä rekrytointi on Lemmetyisen mukaan vielä osittain kesken, mutta kaikkiaan Vantalaan on tulossa 44 sosiaali-, terveys- ja sivistystoimialan työntekijää. Yksikön johtajaksi on palkattu Kirsi Kovanen.

Kalliolan suunnitelmat saivat aikaan värikästä keskustelua, ja suurin osa ääneen päässeistä oli huolissaan mahdollisista ongelmatilanteista. Lähipoliisi Tiina Kuosa muistutti, että rikosasioissa tulee olla aina yhteydessä suoraa poliisin – oli rikoksesta epäilty sitten turvapaikanhakija tai paikallinen asukas.

Kalliolan asiakkuusjohtaja Hannu Rusama pyysi myös, että asukkaat ovat yhteydessä Vantalaan, mikäli turvapaikanhakijat aiheuttavat pienempää häiriötä tai joku asia heihin liittyen askarruttaa.

Eräs kolmen pojan äiti pyysi Setlementin edustajilta vastausta siihen, miten he aikovat pitää nuoret miehet irti tytöistä. Äidin mukaan pelkkä jalkapallo ja pleikkaripelit eivät riitä, sillä hänenkin poikansa juoksevat sen aikaa tyttöjen perässä, kun eivät pelaa pelejään.

– Poliisi pitää nuorille toki heti alussa tietoiskun, jossa kerrotaan heidän kielellään Suomen laista ja siitä, mitä täällä saa tehdä ja mitä ei.

– Teemme hyvin selväksi, että ketään ei saa ahdistella eikä koskea tahtomattaan. Kerromme myös, mitä rikoksesta seuraa ja että se voi vaikuttaa turvapaikan saantiin, Kuosa painotti ja kertoi poliisin ottavan Vantalan yhdeksi partiointikohteekseen.

Hannu Rusaman mukaan ainakin Kalliolan toisessa tukiasumisyksikössä nuorille on annettu ajat, jolloin pitää olla omassa huoneessa. Nukkumassa pitää olla arkisin kello 22 sekä viikonloppuisin kello 23.

Monen huolena oli myös se, millaista aktiviteettiä nuorille järjestetään, etteivät he päädy pahantekoon. Tätä varten Rusama kertoi Kalliolan järjestävän nuorille suomen kielen opetusta ja Setlementillä on neljä pikkubussia, joilla he voivat kuljettaa nuoria harrastuksiin. Opetusvelvollisuuden piiriin kuuluville järjestetään myös opetusta, jonka järjestämispaikasta ei ole kunnan sivistystoimenjohtajan Tiina Hirvosen mukaan vielä päätöstä.

– Nyt alakouluikäisille on valmistava luokka Mäntysalon koulussa, mutta katsotaan sitten lähempänä minkä ikäisillä opetustarvetta on, että löytyykö opetus mahdollisesti Kirkonkylän suunnalta.

Rusaman ja muun Kalliolan Setlementin väen mukaan tärkeää on, että keskusteluyhteyttä nukarilaisiin ja kuntaan pidetään yllä ja paikallisia saadaan mahdollisimman paljon mukaan kotoutumistyöhön.

– Nuorten kotoutuminen sujuu varmasti sitä paremmin, mitä paremmin heidät otetaan vastaan.

Mikäli olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä Vantalassa tai haluat toimia nuoren edunvalvojana, voit ottaa yhteyttä Kirsi Kovaseen [email protected]

Luottavaisin mielin

Nukarin kylätoimikunnan edustajat olivat tilaisuuden jälkeen tyytyväisiä siihen, että asukkailla oli mahdollisuus kysellä mieltä askarruttaneita kysymyksiä suoraa Vantalan väeltä. Jenni Sandbergin mukaan tilaisuudesta jäi luottavainen mieli, eikä asumistukiyksikkö tunnu pelottavalta.

– Toki kaikkiin kysymyksiin ei tullut vastauksia, kun toiminta ei ole vielä käynnissä, mutta ihan luottavaisin mielin tässä ollaan, Sandberg, Paula Virolainen ja Kirsti Kosonen sanoivat.

Naiset uskovat, että Nukarilta löytyy asukkaita, jotka ovat valmiita ottamaan turvapaikanhakijoita mukaan harrastuksiin.

– Ja ehkä täällä nyt olisi sen verran paljon nuoria, että voisimme saada kylälle jotain kunnankin ohjattua toimintaa, Jenni Sandberg miettii.

Lisää aiheesta: 

Alaikäiset turvapaikanhakijat mietityttävät nukarilaisia – "kyse lastensuojelutyöstä"2.12.2015 06.12
Nukarille alaikäisiä turvapaikanhakijoita - päihdeklinikka etsii uusia tiloja27.11.2015 11.36
Poliisi: Turvapaikanhakijoista ei ongelmia Nurmijärvellä21.12.2015 16.04
Yöllä liikkuvat uteliaat häiritsevät Röykän vastaanottokeskuksessa24.11.2015 14.04

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat