Paikalliset

Klaukkala kasvaa länteen – Vanha-Klaukan alueelle yli 2 000 uutta asukasta

Lepsämäntien peltomaisema katoaa talojen tieltä.

Maanomistajat Jouko (vas.) ja Titta Petrell ja Leea Bruun tutustuvat Vanha-Klaukan kaavaluonnokseen. Sitä esittelee asemakaava-arkkitehti Timo Lehtinen.

Taina Joutsen

Lepsämäntien pohjoispuolelle sijoittuva Vanha-Klaukan alue on nyt kunnan suurin satsaus asuntorakentamiseen. 64 hehtaarin alueelle tulee kerrostaloja, pienkerrostaloja tai rivitaloja sekä pientalotontteja. Kun alue on valmis, siellä asuu 2 000–2 500 ihmistä.

Kerrostalojen osuus asunnoista on 40 000 kerrosneliömetriä ja pienkerrostalojen tai rivitalojen 17 000 kerrosneliömetriä. Alueelle kaavoitetaan 190 pientalotonttia, jotka ovat kooltaan 750–1 200 neliötä. Alueelle suunnitellun päiväkodin toteutuminen on vielä epävarmaa.

Vanha-Klaukan alueesta keskiviikkona pidetty tiedotustilaisuus kiinnosti vain harvoja. Enimmäkseen paikalla oli maanomistajia. He kaipasivat selvyyttä kaavoituksen ja rakentamisen aikatauluihin.

Kaavaluonnoksen laatineen ja sitä esitelleen asemakaava-arkkitehti Timo Lehtisen mukaan Vanha-Klaukan alue on ollut vireillä jo kymmenisen vuotta. Luonnosvaihe on hänen mielestään paras hetki mielipiteiden lausumiselle. Aikaa sille on 22. helmikuuta asti.

Kaavaehdotuksen Lehtinen toivoo etenevän kunnanhallitukseen ennen kesää ja saavan kunnanvaltuuston hyväksynnän syksyllä.

Alueen katujen, vesihuollon ja puistojen suunnitteluun on suunnittelupäällikkö Juha Oksasen mukaan varattu tälle vuodelle 50 000 euroa. Suunnittelu jatkuu seuraavalle vuodelle. Jos kaavasta ei valiteta, ensimmäiset asuntokohteet olisivat myynnissä vuonna 2018. Kunnan edustajat arvioivat alueen olevan kokonaisuudessaan valmis 6–10 vuoden kuluttua.

Alueen rakentaminen ja asuntojen myynti käynnistyy Klaukkalan päähän sijoittuvista kerrostaloista, pientalotontit tulevat myyntiin viimeisenä. Tieto sai paikalla olleilta maanomistajilta osakseen enemmän arvostelua kuin itse kaavaluonnos.

– Tämä on ihan sieltä ja syvältä. Kaava on hyvä, mutta ajoitus ongelma, harmittelee Titta Petrell.

Titta ja Jouko Petrellin omistama maatila jää Vanha-Klaukan asuinalueen sisäpuolelle. Tilakeskus säilyy, mutta nyt vuokralle annetut pellot jäävät uusien rakennusten alle. Peltojen vuokraaminen on hankalaa kun ei tiedä, kuinka pitkään niitä voi vielä viljellä. Petrellit kertovat epävarmuuden jatkuneen kahdenkymmen vuoden ajan.

Yli 70 vuotta Klaukkalan kehitystä seurannut Erkki Serenius on huolissaan liikennejärjestelyistä. Hän ei usko niiden toimivan, jos väkeä tulee lisää.

– Tiehomma on jo nyt aivan sekaisin, katastrofi aamuin ja illoin. Jos väkeä tulee lisää, liikenne ei suju, syntyperäinen klaukkalalainen huolehtii.

Voisitko kuvitella muuttavasi Vanha-Klaukan alueelle?

Ei
71% (49 ääntä)
Kyllä
29% (20 ääntä)
Ääniä yhteensä: 69

Ali-Klaukan asuntoalueen aikataulu

Kaavaluonnos on nähtävillä 22. helmikuuta asti.

Kaavaehdotus pyritään saamaan ennen kesää kunnanhallituksen käsittelyyn ja syksyllä kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi.

Katujen, vesihuollon ja puistojen suunnittelu käynnistyy ensi syksynä ja jatkuu seuraavaan vuoteen.

Aluetta ryhdytään rakentamaan vuonna 2017. Ensimmäisenä valmistuvat Klaukkalan päähän tulevat kerrostalot.

Ensimmäiset asunnot tulevat myyntiin vuonna 2018.

Koko alueen arvioidaan olevan valmis 6–10 vuoden kuluttua, mikäli tonttitarve Klaukkalassa on 30/vuosi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Klaukkala kasvamassa pikkukaupunkimaiseksi – "luontoarvot ei vaarassa"3.2.2016 07.32
Valtuusto hyväksyi merkittäviä kaavoja – Kirkonkylään monitoimi- ja jäähalli?28.1.2016 17.30
Kaavoitus uhkaa Nurmijärven luontoa – luonnon ystävät aktivoituvat11.1.2016 06.03
Nurmijärvi lisää asuntokaavoitusta – valtiolta tulossa vastalahja3.9.2014 13.12
”Kaavoitusvalta on virkamiehillä ja valittajilla”21.3.2013 07.07

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat